Z for Zika

Την έντονη ανησυχία του ως προς την εκρηκτική” εξάπλωση του ιού Ζίκα στην αμερικανική ήπειρο εξέφρασε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Η επικεφαλής του οργανισμού Margaret Chan συγκαλεί επείγουσα διάσκεψη για τον Ζίκα την 1η Φεβρουαρίου, ώστε να αποφασισθεί αν η επιδημία “συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο”, καθώς αναμένεται η εκδήλωση 3 έως 4 εκατομμυρίων κρουσμάτων μέσα στο 2016. Λίγα λόγια όμως για τον ιό, ο οποίος έχει πάρει το όνομα του από δάσος της Ουγκάντας όπου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 1947 και μεταδίδεται από το τσίμπημα του κουνουπιού Aedes aegypti: ένας περίπου στους 5 ανθρώπους που θα προσβληθούν από τον ιό νοσεί, ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 2 ως 7 μέρες και τα συμπτώματά της νόσου είναι συνήθως ήπια.

Δεν υπάρχει όμως εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή κατά του Ζίκα, ενώ συναγερμό έχει προκαλέσει η πιθανή συσχέτιση του ιού με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη γαλλική Πολυνησία, η οποία διερευνάται.

Οδηγίες προφύλαξης για ταξιδιώτες οι οποίοι επισκέπτονται τις περιοχές όπου ο Ζίκα βρίσκεται σε έξαρση εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ 14 καίριες ερωτήσεις και απαντήσεις επί του θέματος συγκέντρωσαν οι New York Times.