Πολλοί θεωρούν πως το να είναι κάποιος σαρκαστικός, τον κάνει αυτόματα αγενή και προσβλητικό. Ωστόσο, μία καινούργια έρευνα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, αλλάζει τα δεδομένα και μας κάνει να δούμε με άλλο μάτι όσους κρύβουν την ειρωνεία μέσα τους.
Στην έρευνα συμμετείχαν 300 άτομα, τα οποία άκουσαν μία σειρά από σαρκαστικές, ειλικρινείς και «ουδέτερες» παρατηρήσεις, στις οποίες στη συνέχεια καλούνταν να απαντήσουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι απάντησαν στις παρατηρήσεις σαρκαστικού χαρακτήρα, έδωσαν την καλύτερη απάντηση από όλους. Από αυτό προκύπτει πως όσοι ερίζουν είναι πιο δημιουργικοί και «open-minded» στην προσωπική τους ζωή.
Οι επιστήμονες αναφέρουν, ωστόσο, πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν σαρκαστικό ύφος στο χώρο εργασίας τους, όπως αναφέρει το iefimerida. Ο ψυχολόγος Michael West του Πανεπιστημίου του Lancaster επισημαίνει πως ο εριστικός τόνος ανάμεσα σε συνεργάτες δημιουργεί περισσότερες αντιθέσεις και συγκρούσεις μεταξύ τους.
Βέβαια υπάρχουν και ειδικοί με διαφορετική άποψη. Ο Τομ Γκίμπελ, πρόεδρος και διευθύνον σύμβουλος της εταιρείας στελέχωσης «LaSalle Network», είπε σε μια συνέντευξη του στο Forbes, πως με το να ασκεί σαρκαστική κριτική ένας διευθυντής στους υπαλλήλους, τους υποχρεώνει αυτόματα να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν τα σχόλια του και να προχωρήσουν σε άμεση λύση του προβλήματος. Έτσι οι εργαζόμενοι γίνονται πιο εφευρετικοί και δεξιοτέχνες στην επίλυση δύσκολων θεμάτων, σύμφωνα με τον Γκίμπελ.