Καφές εναντίον αλτσχάιμερ

Μελέτη υποστηρίζει ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου

Ερευνητές μας έδωσαν άλλον ένα λόγο για να απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις την αγαπημένη μας συνήθεια. Υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση τριών φλυτζανιών καφέ την ημέρα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης του αλτσχάιμερ κατά 20%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Αλτσχάιμερ, τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την εκφυλιστική αυτή νόσο. Το αλτσχάιμερ προσβάλλει πρώτα την πρόσφατη μνήμη και, σταδιακά, “σβήνει” όλο το παρελθόν του πάσχοντα, δημιουργώντας του επίσης παραισθήσεις.

“Τα ευρήματα της μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η διατροφή στην προστασία από το Αλτσχάιμερ” σημειώνει η Δρ Iva Holmerova, αντιπρόεδρος του Alzheimer Europe στο δελτίο Τύπου. “O καφές είναι ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα, που απολαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και είναι θετικό να γνωρίζουμε ότι η τακτική, μακρόχρονη κατανάλωση μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες”.

Σημειώνεται ότι, εκτός από το Αλτσχάιμερ, ο καφές θεωρείται ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων στο συκώτι, όπως ο καρκίνος, ακόμη και του διαβήτη τύπου β΄. Επίσης, προστατεύει από νόσους των ματιών, αλλά και το πάρκινσον, ενώ ενισχύει και την φυσική αντοχή. Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Τρία με πέντε φλυτζάνια την ημέρα είναι το ενδεικνυόμενο.

Πηγή: medicaldaily.com