ΠΟΥ: Δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως οι αυτοκτονίες

Πάνω από 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την αυτοχειρία να είναι πλέον η δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους 15 έως 29 ετών παγκοσμίως, σημειώνει ο Οργανισμός.

Για κάθε αυτοκτονία που καταγράφεται, πολλαπλάσιες είναι οι απόπειρες που δεν γίνονται ποτέ γνωστές επισημαίνουν οι ειδικοί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αναφέρει το δημοσίευμα του skai.gr, οι αυτοκτονίες μπορούν να αποφευχθούν, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ: «η έγκαιρη διάγνωση μιας ψυχολογικής διαταραχής και η άμεση αντιμετώπισή της κυριολεκτικά σώζει ζωές».

Συχνά οι άνθρωποι που σκέφτονται να βάλουν τέλος στη ζωή τους, αντιλαμβάνονται το πρόβλημά τους ως στίγμα και κλείνονται στον εαυτό τους χωρίς να αναζητήσουν βοήθεια. Κρίνεται επομένως απαραίτητη η ευαισθητοποίηση των κοινωνικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών ώστε να είναι ευκολότερο για αυτούς τους ανθρώπους να «ανοιχτούν», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2007 γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία και όσοι σκέφτονται να αυτοκτονήσουν ή ανησυχούν για κάποιον δικό τους άνθρωπο μπορούν να καλούν στο 1018, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.