Για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση με αφορμή την απελευθέρωση του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), έστειλε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κ. Λουράντος. Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποιούν οι φαρμακοποιοί, ενώ ο κ. Λουράντος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να μην πάει ούτε ένα χάπι στα σούπερ μάρκετ».

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η τιμή των ΜΗΣΥΦΑ προβλέπεται να απελευθερωθεί από 1/1/2016, ανεξάρτητα από το χώρο διανομής τους, γεγονός που θα επιφέρει περαιτέρω επιβάρυνση στους πολίτες. Μάλιστα ανέφερε ότι όπου υπήρξε απελευθέρωση της τιμής τα αποτελέσματα διεθνώς ήταν αρνητικά και επισήμανε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους». Ο κ. Λουράντος ανέφερε,επίσης, ότι «το δήθεν επιχείρημα της προσβασιμότητας με την πώληση των φαρμάκων και σε άλλα σημεία καταρρίπτεται γιατί με 10.800 φαρμακεία έχουμε το πυκνόμετρο δίκτυο με την καλύτερη διασπορά. Επιπλέον υποστήριξε ότι την απελευθέρωση των συγκεκριμένων φαρμάκων επιδιώκει η φαρμακοβιομηχανία και ανέφερε ότι ο τζίρος αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συνάντηση που είχε με στελέχη του κόμματος της ΝΔ, ο κ. Λουράντος διευκρίνισε ότι τους ενημέρωσε για τα ΜΗΣΥΦΑ ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον Βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να καταλάβει ότι είμαι ανεξάρτητος, πάνω από κόμματα και υποστηρίζω μόνο τον κλάδο μου». Καταλήγοντας, ο κ. Λουράντος κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σχετικά με τα ΜΗΣΥΦΑ, ενώ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας και συνάντηση με τον κ. Κουρουμπλή.