Εχθρός της γονιμότητας τα περιττά κιλά

Αν είστε άνδρας και θέλετε να αποκτήσετε παιδιά, καλό είναι να φροντίσετε να μην πάρετε βάρος.  Μία νέα μελέτη έδειξε ότι τα περιττά κιλά μειώνουν τις πιθανότητες των ανδρών να αποκτήσουν παιδιά, ακόμα και αν κατά τα άλλα οι άνδρες αυτοί είναι υγιείς. Αιτία, η ανάπτυξη ορισμένων ορμονικών διακυμάνσεων, οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας.

Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ 87 υγιών ανδρών, ηλικίας 19 έως 48 ετών. Σε σύγκριση με τους αδύνατους συνομηλίκους τους, όσοι άνδρες ήσαν παχύσαρκοι είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν αποκτήσει παιδί.

Επιπλέον, είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα των ορμονών LH και FSH, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή.

Στην πραγματικότητα, όσο πιο παχύσαρκος ήταν ένας άντρας τόσο πιο χαμηλά ήταν τα επίπεδα των LHκαι FSH– και τόσο πιο ψηλά ήταν τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα του.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην διεθνή επιθεώρηση «Γονιμότητα & Στειρότητα» (FertilityandSterility), και αναφέρουν τα nea.gr,  τα σχετικώς χαμηλά επίπεδα των ορμονών LHκαι FSHστο αίμα των παχύσαρκων ανδρών υποδηλώνουν έναν «μερικό υπογοναδοτροπικό υπογοναδισμό».

Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία οι όρχεις δεν λειτουργούν ομαλά, λόγω διαταραχών στην μετάδοση χημικών μηνυμάτων στον υποθάλαμο ή στην υπόφυση – δύο δομών του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στην ορμονική παραγωγή του οργανισμού.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η παχυσαρκία από μόνη της αποτελεί παράγοντα υπογονιμότητας στους κατά τα άλλα υγιείς άνδρες», έγραψαν ο δρ Έρικ Μ. Πάουλι και οι συνεργάτες του από το Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Από τους 87 εθελοντές της μελέτης, οι 59 είχαν παιδιά – και αυτοί οι άνδρες είχαν χαμηλότερο μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους οι οποίοι δεν είχαν παιδιά: στην πρώτη ομάδα ο μέσος ΔΜΣ ήταν 28, που αντιστοιχεί στην κατηγορία των «υπέρβαρων», ενώ στη δεύτερη ήταν σχεδόν 32 που αντιστοιχεί στην κατηγορία των «παχύσαρκων».

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Φυσιολογικό σωματικό βάρος έχει όποιος έχει ΔΜΣ 20 έως 25, υπέρβαρος είναι όποιος έχει ΔΜΣ 25-30 και παχύσαρκος όποιος έχει ΔΜΣ πάνω από 30 – με τις τιμές άνω του 40 να θεωρούνται νοσογόνος ή κακοήθης παχυσαρκία.

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα περιττά κιλά με τις ορμόνες; Όπως εξηγούν οι ερευνητές το περιττό σωματικό λίπος μπορεί να αυξάνει την μετατροπή της τεστοστερόνης στο αίμα του άνδρα σε οιστρογόνα – και αυτού του είδους οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να δίνουν σήμα στον εγκέφαλο, για να καταστείλει την παραγωγή της LHκαι της FSH, πλήττοντας έτσι τη γονιμότητα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την ανδρική παχυσαρκία με μειωμένη ερωτική επιθυμία και αυξημένο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, σημειώνουν οι ερευνητές – και οι παράγοντες αυτοί μπορεί να πλήττουν περαιτέρω την ανδρική γονιμότητα.