Επιστήμονες στον Καναδά δημιούργησαν αισθητηριακά νευρικά κύτταρα, μετατρέποντας αίμα που είχαν πάρει από τους ασθενείς. Οι ερευνητές μετέτρεψαν ενήλικα κύτταρα του αίματος τόσο σε κύτταρα (νευρώνες) του κεντρικού νευρικού συστήματος, δηλαδή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, όσο και του περιφερικού νευρικού συστήματος, που βρίσκονται στο υπόλοιπο σώμα και αντιλαμβάνονται τον πόνο, το ζεστό-κρύο, τη φαγούρα κ.α.
Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοχημείας Μικ Μπατία, διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Βλαστοκυττάρων και Καρκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Reports», δήλωσαν ότι η ανακάλυψη έχει πολλές και άμεσες εφαρμογές. Μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων αναλγητικών φαρμάκων.
«Μπορούμε πλέον να πάρουμε εύκολα δείγματα αίματος και μετά να δημιουργήσουμε τα κύρια είδη κυττάρων των νευρολογικών συστημάτων, σε καλλιέργεια στο εργαστήριο, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή. Κανείς ποτέ δεν το είχε κάνει αυτό μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Μπατία. Οι ερευνητές δοκίμασαν με επιτυχία την τεχνική τους τόσο με φρέσκο αίμα, όσο και με αίμα διατηρημένο στην κατάψυξη.