Δέσμη προτάσεων για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Υγείας, με επίκεντρο τη διεύρυνση των παροχών και των δικαιούχων αυτών. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι αποκλεισμένοι από το σύστημα υγείας υπολογίζονται σε 2,5 με 3 εκατομμύρια.
Βάσει του σχεδίου του Υπουργείου, οι πολίτες που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα θα έχουν πλέον εύκολη πρόληψη και νοσηλεία, ενώ θα αποκτήσουν και δικαίωμα διενέργειας δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ξάνθος, «αποκτούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων».
Επίσης, στους δικαιούχους θα συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά ανασφάλιστων μεταναστών που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα στη χώρα, προκειμένου να καλύπτονται εμβολιαστικά και να παρακολουθούνται. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είπε ότι η όλη διαδικασία για τη νοσηλεία ανέργων και ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας απλοποιείται, και ιδιαίτερα η νοσηλεία τους στα νοσοκομεία, καθώς καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί με προηγούμενες ρυθμίσεις και οι οποίες εισηγούνταν στις διοικήσεις τα αιτήματα νοσηλείας από ανασφάλιστους πολίτες.
Θεσμοθετείται η ύπαρξη βιβλιαρίου Υγείας ανασφάλιστου, το οποίο θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ μέσω των ΚΕΠ, ώστε να μπορούν να απευθύνονται στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας και στα νοσοκομεία για δωρεάν περίθαλψη.
Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι η διευκόλυνση πρόσβασης στο σύστημα υγείας θα αυξήσει τη ζήτηση υπηρεσιών και προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του, το Υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει σχέδιο για την ενίσχυσή του με προσωπικό και την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς τα κενά γιατρών και νοσηλευτών ανέρχονται περίπου σε 20.000.
Πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Γιώργο Βήχα, τα 14 κοινωνικά ιατρεία στην Αττική και τα 39 πανελλαδικά θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ώστε «κανείς να μην αισθάνεται μόνος στην κρίση».
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού λειτουργεί από το 2011 σε εθελοντική βάση και έως σήμερα έχουν καταγραφεί 38.500 επισκέψεις. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που λειτουργεί στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), την πόρτα του οποίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη έχουν περάσει έως σήμερα περίπου 55.000 άτομα.