Κατατέθηκε η αγωγή 25.000 χρηστών κατά του Facebook

Κατατέθηκε σήμερα και επισήμως η αγωγή 25.000 χρηστών εναντίον του Facebook, από τον Μαξ Σρεμς, Αυστριακό νομικό και υπέρμαχο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Οι ενάγοντες κατηγορούν τον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικού δικτύωσης ότι χρησιμοποίησε παράνομα τα προσωπικά τους δεδομένα και ζητούν 500 ευρώ έκαστος ως αποζημίωση. Κατηγορούν επίσης, μεταξύ άλλων, το Facebook ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA (Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ) Prism.

«Ζητάμε από το Facebook να σταματήσει τη μαζική παρακολούθηση, να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας της προσωπικής ζωής και να πάψει να συλλέγει τα δεδομένα προσώπων που δεν διαθέτουν καν λογαριασμό σε αυτό», είχε δηλώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε αυτή την εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σρεμς, 27 ετών, που μάχεται εναντίον του Facebook εδώ και χρόνια.

Το 2011, όταν ο Σρεμς ήταν ακόμη φοιτητής, είχε προσφύγει εναντίον του συγκεκριμένου ιστότοπου ενώπιον της Ιρλανδικής Αρχής Προστασίας της Προσωπικής Ζωής, καθώς τα κεντρικά γραφεία του Facebook στην Ευρώπη βρίσκονται στο Δουβλίνο.

Τότε η Αρχή αυτή είχε δικαιώσει τον Αυστριακό και είχε ζητήσει από το Facebook να αποσαφηνίσει την πολιτική του σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα, κάτι που γινόταν για πρώτη φορά.

Από τον δημοφιλή ιστότοπο, με τους 1,4 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο.