Έρευνα για τους πιθανούς κινδύνους του ChatGPT από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ

Έρευνα για την OpenAI, τη νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που δημιούργησε το ChatGPT άνοιξε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, που θα διερευνήσει αν και κατά πόσο το chatbox έχει βλάψει τους καταναλωτές μέσω της συλλογής δεδομένων και της δημοσίευσης ψευδών πληροφοριών για άτομα, μετέδωσαν οι New York Times.

Η αμερικανική Επιτροπή έστειλε στην εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο επιστολή 20 σελίδων, στην οποία αναφέρει ότι εξετάζει επίσης τις πρακτικές ασφαλείας της OpenAI. Επίσης, έθεσε δεκάδες ερωτήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο τρόπος με τον οποίο η νεοσύστατη εταιρεία εκπαιδεύει τα μοντέλα της Α.Ι. και αντιμετωπίζει τα προσωπικά δεδομένα.

Με την έρευνα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής ουσιαστικά η OpenAI αντιμετωπίζει την πρώτη της σημαντική ρυθμιστική απειλή. Τον Μάιο, ο συνιδρυτής της εταιρείας κατέθεσε στο Κογκρέσο και είχε δηλώσει ότι επιθυμεί ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, λόγω του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία δυνητικά μπορεί να καταργήσει θέσεις εργασίας αλλά και να προωθήσει την παραπληροφόρηση.

Η πρωτοφανής επιτυχία του ChatGPT

Η κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο κατέκτησε αμέσως τους χρήστες, αφού η τεχνολογία μπορούσε να απαντά σε ερωτήσεις, να γράφει ποιήματα και να ασχολείται με σχεδόν όλα τα θέματα. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις τα γεγονότα μπλέκονται με τη φαντασία, ενώ επινοούνται πληροφορίες.

Το ChatGPT έχει ως βάσει το λεγόμενο «νευρωνικό δίκτυο», που είναι η τεχνολογία που κάνει τη μετάφραση σε υπηρεσίες όπως το Google Translate. Το νευρωνικό δίκτυο αποκτά δεξιότητες αναλύοντας δεδομένα. Με τον εντοπισμό μοτίβων σε χιλιάδες φωτογραφίες γάτας, για παράδειγμα, μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει μία γάτα.

Πώς παράγονται λανθασμένες ή ανακριβείς πληροφορίες

Ερευνητές εργαστηρίων όπως το OpenAI έχουν σχεδιάσει νευρωνικά δίκτυα που αναλύουν τεράστιες ποσότητες ψηφιακού κειμένου, όπως άρθρα της Wikipedia, βιβλία, ειδήσεις και αρχεία καταγραφής διαδικτυακών συνομιλιών. Τα συστήματα έχουν μάθει να παράγουν μόνα τους κείμενο, αλλά μπορεί να επαναλαμβάνουν λανθασμένες πληροφορίες ή να συνδυάζουν γεγονότα με τρόπους που παράγουν ανακριβείς πληροφορίες.

Τα chatbot όπως το ChatGPT, τα οποία αναπτύσσονται επίσης από εταιρείες όπως η Google και η Microsoft, αλλάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται και χρησιμοποιείται το λογισμικό υπολογιστών.