Στις 20 Μαρτίου η Ευρώπη θα βυθιστεί στο σκοτάδι

Η μεγαλύτερη έκλειψη ηλίου στη Ευρώπη από το 1999 έρχεται στις 20 Μαρτίου.

Έκλειψη ηλίου ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ό,τι συνήθως.

Η συγκεκριμένη έκλειψη θα  έχει σαν αποτέλεσμα να μειώσει το φως μέχρι και 90% σε μερικές περιοχές της Βρετανίας.

Εκείνη την ημέρα, στις 9.31 το πρωί, το Λονδίνο αναμένεται να χάσει το 84% της ηλιοφάνειας, ενώ μέρη όπως η Σκοτία και το Εδιμβούργο θα βυθιστούν ακόμη περισσότερο στο σκοτάδι, καθώς εκτιμάται ότι η έκλειψη θα μειώσει το φως το ήλιου μέχρι και 94%.

Την ώρα όπου  το φεγγάρι θα καλύπτει τελείως τον ήλιο, θα υπάρχουν δύο σκιές. Η μικρότερη και σκοτεινότερη θα είναι ορατή από από τον Βόρειο Ατλαντικό, επομένως αν θέλετε να δείτε τη μέρα να γίνετε νύχτα, θα πρέπει δυστυχώς να πάτε μέχρι τα Νησιά Φερόες.

Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αρκεστούν με τη δεύτερη και λιγότερο σκοτεινή σκιά που θα καλύψει τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αν θέλετε να απολαύσετε αυτό το σπάνιο φυσικό φαινόμενο από οποιοδήποτε  σημείο της γης και να βρίσκετε, είναι καλό να προμηθευτείτε ειδικούς φακούς για τα μάτια σας. Μην το επιχειρήσετε με γυμνό μάτι είναι πολύ επικίνδυνο και θα προκαλέσετε ανεπανόρθωτες βλάβες.