Όταν ο γαστρονομικός τουρισμός εμπνέει... Έξι μαθήτριες από τη Ρόδο "απογειώνουν" την τοπική κουζίνα με το "έξυπνο μενού" τους

Με την τεχνολογία “σύμμαχό” τους, έξι μαθήτριες από το όμορφο νησί της Ρόδου κατάφεραν να προσφέρουν μία χείρα βοηθείας στους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί τους και οι οποίοι ανυπομονούν να δοκιμάσουν την τοπική (άγνωστη σε αυτούς) κουζίνα.

 

“Το τρίπτυχο της επιτυχίας και η καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα”

Ο τουρισμός, η γαστρονομία και η γλωσσομάθεια αποτέλεσαν το τρίπτυχο στο οποίο βασίστηκε η πρωτοπόρα ιδέα των κοριτσιών από το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου, οι οποίες δημιούργησαν μία εφαρμογή ενημέρωσης για το περιεχόμενο των καταλόγων των εστιατορίων.

Το ηλεκτρονικό δημιούργημά τους είναι εμπνευσμένο από το νησί τους καθώς φέρει το όνομα «ROD.IT». Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, οι τουρίστες μπορούν να αναγνώσουν τον κατάλογο με ένα πιο ιδιαίτερο τρόπο που συνδυάζει την γνώση και την ψυχαγωγία.

“Κατεβάζοντάς” την δωρεάν στα κινητά και τα τάμπλετ τους, σαρώνουν με την ηλεκτρονική συσκευή τους το barcode που βρίσκεται δίπλα σε κάθε φαγητό -σε ειδικό έντυπο ή μέσα στο μενού του εστιατορίου- κάτι που οδηγεί στα “αποκαλυπτήρια” όλων των πληροφοριών του εκάστοτε πιάτου: να διαβάσουν τη συνταγή στη γλώσσα τους, να δουν το φαγητό σε φωτογραφίες, ακόμα και να παρακολουθήσουν βίντεο από τη διαδικασία προετοιμασίας του.

Αναφορικά με το ψυχαγωγικό σκέλος, η καινοτόμα εφαρμογή μπορεί να “κρατήσει συντροφιά” στους θαμώνες μέχρι να σερβιριστεί το μενού τους, αποτελώντας παράλληλα και ένα παιχνίδι εξερεύνησης των συστατικών που περιέχουν τα φαγητά.

Η σπουδαία αυτή ιδέα “γεννήθηκε” μέσα από το πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2019» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Τα έξι κορίτσια κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να υλοποιήσουν τη σκέψη τους και να την παρουσιάσουν στα τοπικά εστιατόρια, με τους εστιάτορες να την βρίσκουν εκπληκτική. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά μιας και σκοπός των μαθητριών ήταν η ανάδειξη των γαστρονομικών “θησαυρών” της Ρόδου (δεδομένου ότι η εφαρμογή ειδικεύεται στην τοπική κουζίνα του νησιού και σε πιάτα πιο ιδιαίτερα, και εν ολίγοις άγνωστα στους ξένους), με απώτερο στόχο να κάνουν το «νησί των ιπποτών» αξέχαστο σε εκείνους που το επέλεξαν για προορισμό τους.

Ενορχηστρωτές της αξιέπαινης αυτής προσπάθειας είναι οι εξής μαθήτριες-“επιχειρηματίες”, που παρουσιάζονται στη συνέχεια με τον επαγγελματικό τους τίτλο, όπως αρμόζει σε κάθε επιχείρηση. Πρόκειται για τις Ιζλάλ Μπάστιαλη, Γενική Διευθύντρια-Developer, Κωνσταντίνα Μαρίνου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Ευαγγελία Στεφανάκη, Υπεύθυνη Marketing, Κατερίνα Τσίμπου, Υπεύθυνη Σχεδιασμού Προϊόντος, Χρυσαλένια Πλατανίτη, Υπεύθυνη Οικονομικών και Ελευθερία Παπαγιαννοπούλου, Υπεύθυνη Δημιουργικού, όπως μας ενημερώνει η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Σωματείου, Μαρία Γιαννέτου.

“Ρόδος: Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019”

Κάθε ιδέα ωστόσο για να υλοποιηθεί απαιτεί και τους ανθρώπους που θα στηρίξουν το όλο εγχείρημα. Στην περίπτωση των μαθητικών εικονικών επιχειρήσεων, τα στηρίγματα των μαθητών και μαθητριών “επιχειρηματιών” είναι οι καθηγητές τους.

Η υπεύθυνη καθηγήτριά τους, Αγγελική Νικολάου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, στάθηκε στο πλευρό των έξι κοριτσιών, τονίζοντας το πόσο σημαντική εμπειρία είναι για τα παιδιά το εν λόγω πρόγραμμα που υλοποιεί το ΣΕΝ/JA Greece:

«Οι βασικές δεξιότητες που πρέπει να αναπτυχθούν από τα σχολικά χρόνια, είναι η δημιουργικότητα και η συνεργασία. Αμφότερες συμβαδίζουν με την ανάγκη να προτάξουμε το ΕΜΕΙΣ στο ΕΓΩ. Αν αυτό γίνει κατανοητό με βιωματικό τρόπο, τότε είναι σίγουρο ότι οι πρώτοι σπόροι της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης, θα έχουν πέσει και θα καρποφορήσουν» αναφέρει η καθηγήτρια, αποκαλύπτοντας παράλληλα και τον λόγο που ώθησε τα παιδιά στη συγκεκριμένη σκέψη.

Όπως εξηγεί η κ. Νικολάου, «το έναυσμα δόθηκε από ένα γεγονός σημαντικό για την περιοχή μας. Την ανακήρυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019» και συμπληρώνει:

«Έτσι αποφασίστηκε η δημιουργία εφαρμογής, που θα κάνει το μενού των εστιατορίων “έξυπνο” και διαδραστικό. Ο επισκέπτης – πελάτης του εστιατορίου, παίρνει πληροφορίες με ένα κλικ στο κινητό του και ταυτόχρονα ο εστιάτορας μειώνει το χρόνο εξυπηρέτησης του πελάτη».

“Κίνητρα επιχειρηματικότητας”

Στην εποχή της τεχνολογικής έξαρσης και των αμέτρητων ερεθισμάτων που λαμβάνουν οι μικροί μας φίλοι, που τους οδηγούν στη σύλληψη ιδεών που εκπλήσσουν, η υλοποίησή τους έρχεται ως αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της συμβολής του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Το αξιέπαινο έργο του ΣΕΝ δημιουργεί την ελπίδα που χρειάζεται η νέα γενιά, τόσο για να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί όσο και να κάνει πράξη τις ιδέες της. Με το μέλλον για τον επιχειρηματικό κλάδο της χώρας μας να διαγράφεται λαμπρό.

Είναι αυτό που επισημαίνει και η ίδια η καθηγήτριά τους, το ότι δηλαδή «Η συμμετοχή στο πρόγραμμα εικονικής επιχείρησης στα πλαίσια του ΣΕΝ, θα μπορούσε να υιοθετηθεί και να ενταχθεί στο επίσημο σχολικό πρόγραμμα, έτσι ώστε περισσότερα παιδιά να απολαμβάνουν τα οφέλη και να αποκτούν κίνητρα επιχειρηματικότητας στην μετέπειτα επαγγελματική τους ζωή».

Όσα παιδιά έχουν περάσει από τα προγράμματα του ΣΕΝ/JA Greece, του “παρακλαδιού” της μεγαλύτερης οικογένειας του JA Worldwide που αποτελεί τον μεγαλύτερο εκπαιδευτικό οργανισμό παγκοσμίως, δε διστάζουν να επαναλαμβάνουν το πόσο πολύ διεύρυνε τους ορίζοντές τους αυτή τους η εμπειρία. Μία “ευκαιρία ζωής” όπως την χαρακτηρίζουν.

Για να πειστείτε για τα λεγόμενά τους, δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε κάθε Τρίτη βράδυ στις 23:30 την εκπομπή “Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη” στην τηλεόραση του Action24. κατά την οποία μαθητές και μαθήτριες ανά την Ελλάδα, παρουσιάζουν από το στούντιο της εκπομπής τα επιχειρηματικά τους επιτεύγματα.

Στο τρίτο μέρος της εκπομπής, “συνάδελφοι” των έξι κοριτσιών λαμβάνουν τη σκυτάλη της ενημέρωσης από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, ώστε να διευρύνουν και τους δικούς μας ορίζοντες. Για να σκεφτούμε αυτό που δεν παύει να τονίζει η κ. Μαρία Γιαννέτου κάθε Τρίτη βράδυ, ότι “Τα παιδιά έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που νομίζουμε, τις δείχνουν όταν βρεθούν στο κατάλληλο, υποστηρικτικό περιβάλλον”. Όπως επίσης και αυτό που επισημαίνει σε κάθε εκπομπή ο παρουσιαστής όταν μιλάει για το “φωτεινό πρόσωπο της Ελλάδας”.

Προς το παρόν, ας “γευτούμε” το “έξυπνο μενού” των μαθητριών από την Ρόδο με μία επίσκεψη στο Facebook, το Instagram και στο Youtube, όπου έχουν αναρτήσει σχετικό υλικό.