Πολλές είναι οι χώρες, οι οποίες ερευνούν την πιθανότητα να δημιουργήσουν στο άμεσο μέλλον εμπορικά και πολεμικά πλοία, τα οποία θα μπορούν να πλέουν αυτόνομα, χωρίς καπετάνιο ή άλλο πλήρωμα. Πιο αναλυτικά:
Οι εφοπλιστικές και οι ναυπηγικές εταιρείες της Ιαπωνίας σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τα πρώτα αυτόνομα πλοία χωρίς καπετάνιο έως το 2025. Στόχος τους είναι να αυξήσουν το μερίδιο της ιαπωνικής ναυτιλίας παγκοσμίως, το οποίο έχει υποχωρήσει στο 20%.
Τα νέα πλοία με τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιούν το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (τη διασύνδεση των διαφόρων άψυχων αντικειμένων μεταξύ τους μέσω Ίντερνετ) για να συλλέγουν και αναλύουν δεδομένα σχετικά με τον καιρό, τις θαλάσσιες διαδρομές, τα εμπόδια (άλλα πλοία, βράχια κ.α.). Με αυτό τον τρόπο, τα πλοία αναμένεται να χαράζουν μόνα τους τις καλύτερες δυνατές πορείες από άποψη ασφάλειας και εξοικονόμησης χρόνου!
Σε πρώτη φάση, λίγα μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο αυτόνομο πλοίο για λόγους εποπτείας και συμπληρωματικών εργασιών, αλλά ο τελικός στόχος των Ιαπώνων είναι πλοία χωρίς τον παραμικρό ναυτικό πάνω τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Νορβηγία, καθώς σχεδιάζει να παρουσιάσει ακόμη κι εντός του 2018 ένα αυτόνομο πλήρως ηλεκτροκίνητο εμπορικό πλοίο, που θα κάνει μεταφορές λιπασμάτων ανάμεσα σε τρία λιμάνια της χώρας. Σύμφωνα με τα σχέδια των Νορβηγών, το 2019 το πλοίο δεν θα έχει πλήρωμα αλλά θα ελέγχεται από την ξηρά!
Παρόμοια σχέδια έχει και η βρετανική Rolls-Royce, η οποία ανακοίνωσε πέρυσι ότι σχεδιάζει τηλεκατευθυνόμενα πλοία που θα τεθούν σε λειτουργία έως το 2020, με τον «καπετάνιο» να βρίσκεται στο κέντρο ελέγχου στην ξηρά.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ από το 2016 έχουν ρίξει στο νερό το πειραματικό αυτόνομο πολεμικό πλοίο Hunter, το οποίο μπορεί να ταξιδεύει επί δύο έως τρεις μήνες τη φορά, χωρίς καθόλου πλήρωμα.