Ο δεύτερος δορυφόρος Sentinel του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) εκτοξεύθηκε χθες το βράδυ, πάνω σε ένα ρωσικό πύραυλο «Σογιούζ», από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα. Ο Sentinel-1B είναι «δίδυμος» του Sentinel-1A, που είχε εκτοξευθεί το 2014.
Το «ζευγάρι» εντάσσεται στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Κοπέρνικος» και θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες παρατήρησης της Γης, από τα παγόβουνα στις πολικές θάλασσες και τη θαλάσσια ρύπανση έως τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, την ταχύτερη πληροφόρηση και αντίδραση σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.
Οι δύο δορυφόροι Sentinel κινούνται στην ίδια τροχιά σε ύψος περίπου 693 χιλιομέτρων, αλλά απέχουν 180 μοίρες μεταξύ τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη της επιφάνειας του πλανήτη. Και οι δύο διαθέτουν εξελιγμένο ραντάρ με κεραία μήκους 12 μέτρων, που «βλέπει» μέσα από τα σύννεφα και τη βροχή, μέρα και νύχτα. Από κοινού μπορούν να «σαρώνουν» όλη τη Γη κάθε έξι μέρες.
Μέχρι σήμερα, μέσα σε δύο χρόνια, συνολικά τέσσερις δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοπέρνικος», ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι τα επόμενα χρόνια. Μαζί με τον βάρους 2,1 τόνων Sentinel-1B εκτοξεύθηκαν στο διάστημα και τρεις μίνι-δορυφόροι CubeSat.
Ο Sentinel-1B αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα περίπου 36.000 χρήστες λαμβάνουν και αξιοποιούν τα στοιχεία του πρώτου Sentinel.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ