Ένα νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση και χρηματοδότηση της καινοτομίας στον χώρο της πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Πρόκειται για το Gateway for Accelerated Innovation in Nuclear και θα «παρέχει στην κοινότητα της πυρηνικής ενέργειας πρόσβαση στην τεχνική, ρυθμιστική και οικονομική στήριξη που απαιτείται για να κινηθούν νέα ή προηγμένα σχέδια πυρηνικών αντιδραστήρων προς την κατεύθυνση της εμπορικής εκμετάλλευσης».
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, υπάρχουν περίπου 50 εταιρείες στη βόρεια Αμερική που εργάζονται πάνω σε προηγμένες τεχνολογίες αντιδραστήρων, με τη στήριξη ιδιωτικών κεφαλαίων άνω των 1,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ερευνητική οργάνωση (ενέργεια, κλιματική αλλαγή, εθνική ασφάλεια) Third Way.
Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στη Summit on Nuclear Energy την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο και αποτελεί το πλέον ξεκάθαρο σήμα από πλευράς της κυβέρνησης Ομπάμα προς την κατεύθυνση των νέων πυρηνικών τεχνολογιών. Οι συνολικές πρωτοβουλίες (που περιλαμβάνουν διεύρυνση του προγράμματος εγγυήσεων δανείων, 12,5 δισ., του υπουργείου Ενέργειας) θα δώσουν στις εταιρείες του χώρου πρόσβαση σε εθνικά εργαστήρια, δυνατότητα συνεργασίας με ειδικούς του υπουργείου Ενέργειας και βοήθεια όσον αφορά στην κατανόηση και «πλοήγηση» στις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με ρυθμιστικά πλαίσια/ κανονισμούς όσον αφορά στην αδειοδότηση νέων τεχνολογιών αντιδραστήρων.
Σημειώνεται ότι στον συγκεκριμένο τομέα επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον και η Κίνα: Στο πλαίσιο πρόσφατης εκδήλωσης στο Oak Ridge επιδείχθηκε «οδικός χάρτης» στον οποίο η Λαϊκή Δημοκρατία φαίνεται να βρίσκεται πιο μπροστά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης πάνω σε νέους αντιδραστήρες, όπως αναφέρει το naftemporiki. Σημειώνεται πως η Κίνα εξακολουθεί να παίρνει τα 3/4 της ενέργειάς της από τον άνθρακα, και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον για πηγές ενέργειας χαμηλών ρύπων είναι εξαιρετικά έντονο. Η χώρα σχεδιάζει να διπλασιάσει τις πυρηνικές της δυνατότητες ως το 2020, σύμφωνα με τη World Nuclear Association.
Αμερικανοί και Κινέζοι ερευνητές, του Oak Ridge και του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσικής της Σανγκάης αντίστοιχα, συνεργάζονται με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων αντιδραστήρων νέας γενιάς. Ειδικότερα, οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε αντιδραστήρες τηγμένων αλάτων- τεχνολογία που έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1960. Αντί στέρεων ράβδων καυσίμου χρησιμοποιείται υγρό, και έχουν σειρά πλεονεκτημάτων, τόσο από άποψης ασφαλείας, όσο και οικονομίας.
Επίσης, διεξάγονται έρευνες και πάνω σε αντιδραστήρες με καύσιμα αλάτων, στους οποίους το καύσιμο, όπου λαμβάνουν χώρα οι πυρηνικές αντιδράσεις, διαλύεται μέσα στο ψυκτικό (άλατα).