Κέρδισε την μάχη με το facebook

Ο λόγος γίνεται για τον Max Schrem, τον Αυστριακό φοιτητή Νομικής που εδώ και χρόνια μάχεται στη δικαιοσύνη εναντίον του Facebook υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου κατάφερε και κέρδισε τη δίκη στο δικαστήριο ταράζοντας το αμερικάνικο διαδίκτυο και αυτό γιατί ο ένας κέρδισε τη δίκη εναντίον του γίγαντα των 1,4 δις χρηστών!

Ο νεαρός από το 2011 κατηγορεί το facebook ότι δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τη διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής και το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δικαιώθηκε γι αυτό!

Ο Max Schrems, ως φοιτητής Νομικής και γνώστης, αμφισβήτησε μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του 2000, η οποία εκτιμούσε  ότι οι ΗΠΑ εφάρμοζαν το κατάλληλο πλαίσιο για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Τώρα, η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου αφορά εν πρώτοις το facebook, αλλά επίσης και όλες τις αμερικανικές επιχειρήσεις του ίντερνετ οι οποίες χρησιμοποιούν καθημερινά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της Ευρώπης.

max1
Η μάχη του Max Schrems δεν ξεκίνησε χθες, σύμφωνα με δημοσίευμα στο iefimerida.gr. Ο ίδιος δηλώνει ότι το κλικ έγινε στο μυαλό του σε μια εκδήλωση στις ΗΠΑ, το 2011.

«Σε μια επίσκεψή μου για σπουδές στην Σίλικον Βάλλεϊ κατάλαβα ότι οι Αμερικανοί περιφρονούν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Βρισκόμουν σε μια αίθουσα όπου κανείς δεν ήξερε ότι ήμουν Αυστριακός και τότε κατάλαβα τι πίστευαν για τους νόμους μας», δηλώνει.

Γυρνώντας στην Αυστρία, ο φοιτητής ζητάει από το facebook να του στείλει μια συλλογή προσωπικών δεδομένων, για το άτομό του, για να επιβεβαιώσει την διαίσθησή του. Και πράγματι, παραλαμβάνει ένα αρχείο 1.222 σελίδων στο οποίο υπήρχαν τα πάντα γι’αυτόν, ακόμη και τα αρχεία που νόμιζε ότι είχε σβήσει.