Drone συλλέγει δείγματα από την ανάσα φαλαινών

Ερευνητές του διάσημου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Γουντς Χολ στη Μασαχουσέτη χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά drone για να φωτογραφήσουν μεγάπτερες φάλαινες, να εξετάσουν την υγεία τους, ακόμα και να συλλέξουν δείγματα από τους πίδακες της εκπνοής τους.

Το ελικοφόρο «εξακόπτερο», με διάμετρο 80 εκατοστά, ξεκίνησε τις πτήσεις τον Ιούλιο στο Θαλάσσιο Καταφύγιο του Στελγουάγκεν Μπανκ, περίπου 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Βοστόνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr.

«Εξοπλισμένο με εξειδικευμένη κάμερα, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε 38 έως 45 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας για να συλλέξει ολόσωμες φωτογραφίες 36 ζώων. Κατέβηκε επίσης στα δέκα μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας για να συλλέξει 20 δείγματα ανάσας από 16 φάλαινες» αναφέρει το ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.

5-2015-07-13-13-46-45_edit_393838

Το νερό που εκτοξεύεται σαν πίδακας όταν οι φάλαινες εκπνέουν περιέχει γενετικό υλικό που επιτρέπει στους επιστήμονες να υπολογίζουν συγγένειες ανάμεσα σε διαφορετικές φάλαινες. Περιέχει επίσης ορμόνες που δίνουν μια εικόνα για την κατάσταση της υγείας των ζώων, καθώς και βακτήρια του αναπνευστικού συστήματος, τα οποία είναι η συνηθέστερη αιτία ασθενειών στα κητώδη.

Τον επόμενο χειμώνα, οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν το drone για να μελετήσουν μεγάπτερες φάλαινες στην Ανταρκτική Χερσόνησο, και να τις συγκρίνουν με τις φάλαινες του Στελγουάγκεν Μπανκ, το οποίο επηρεάζεται περισσότερο από τη ρύπανση, την αλιεία και την κυκλοφορία πλοίων.

H μεγάπτερη φάλαινα (Megaptera novaeangliae), ένα από τα πιο μεγαλόσωμα είδη φάλαινας, φτάνει τα 18 μέτρα σε μήκος και μπορεί να ξεπεράσει σε βάρος τους 38 τόνους.

Είναι διάσημη για τα μακρόσυρτα, υποβρύχια τραγούδια των αρσενικών.

1-MM1_1929_393736