Rosetta: Πράσινο φως για την προσεδάφιση στον κομήτη 511 εκατ. χιλιόμετρα μακριά από τη Γη

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί μια ιστορική επιχείρηση στο Διάστημα και στο κέντρο ελέγχου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕSA) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας επικρατεί πυρετός: Η Rosetta – το πρώτο ανθρώπινο σκάφος που ύστερα από μια Οδύσσεια δέκα ετών προσέγγισε κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ηλιο – έστειλε, όπως επιβεβαιώθηκε λίγο μετά τις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδας), τη συσκευή Philae για να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του 67P Tchourioumov-Guerassimenko σε απόσταση μεγαλύτερη του μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Περί τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, 12 Νοεμβρίου, οι ειδικοί της ESA θα γνωρίζουν αν η συσκευή Philae κατάφερε να στερεωθεί στη σαθρή επιφάνεια του κομήτη, ή αν χάθηκε τελικά στο Διάστημα.

Το Rosetta, το πρώτο σκάφος που ακολουθεί έναν κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ηλιο, έφτασε τον Αύγουστο στον στόχο του. Κινείται σε ακτίνα περίπου 30 χιλιόμετρα από τον 67P, τον οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν «βουνό από πάγο».

Η Rosetta απελευθέρωσε τη συσκευή Philae, η οποία θα προσπαθήσει να συγκρατηθεί στον κομήτη με βίδες και καμάκια.

«Η ρίψη πήγε καλά. Είμαστε ευτυχείς. Ολα έγιναν χωρίς πρόβλημα», δήλωσε ο υπεύθυνος πτήσης της αποστολής Rosetta Αντρέα Ακομάτσο.

κομητης

H διαδικασία ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης.

Λίγο μετά τις 10.10 π.μ. (ώρα Ελλάδας) από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ, η υπεύθυνη για την αποστολή της Rosetta ομάδα έδωσε το πράσινο φως για το εγχείρημα που πραγματοποιείται σε απόσταση 511 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

«Εχουμε το τελικό πράσινο φως. Εμπρός για τον αποχωρισμό», γράφτηκε στο Twitter από την ομάδα της Rosetta.

Αυτό το πράσινο φως επιβεβαιώνει ότι ο τελευταίος ελιγμός του διαστημικού σκάφους έγινε σωστά και ότι βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για την ρίψη του ρομπότ Philae στον κομήτη Tchourioumov-Guerassimenko (Tchouri).

Το εγχείρημα είναι προγραμματισμένο για τις 10.35 ώρα Ελλάδος, αλλά η επιβεβαίωση δεν θα έλθει παρά 28 λεπτά αργότερα, λόγω της καθυστέρησης της άφιξης του σήματος που θα εκπέμψει η Rosetta.

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5179214/antistrofh-metrhsh-gia-thn-istorikh-prosedafish-ston-komhth/