Το Imagine Cup είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φοιτητικής καινοτομίας, με πάνω από 250.000 συμμετοχές από όλο τον κόσμο για το 2014! Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει την ευρηματικότητα των φοιτητών μέσω α) τεχνολογικών λύσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, β) νέων και καινοτόμων projects και γ) εξαιρετικών και εθιστικών παιχνιδιών. Τα χρηματικά έπαθλα του Imagine Cup για αυτή τη χρονιά ξεπερνούν τα 750.000 $.
Φέτος τριάντα τρεις ομάδες νέων επιστημόνων θα ταξιδέψουν στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον για να διαγωνιστούν στους Τελικούς του Imagine Cup, που ξεκινούν στις 29 Ιουλίου και θα κορυφωθούν στις 31 Ιουλίου 2015. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η ομάδα PROGNOSIS, η οποία αποτελείται από φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, η ομάδα αποτελείται από την Δέσποινα Ευθυμιάδου, την Βασιλική Μπίκια, τον Δημήτρη Ιακωβάκη, τον Κωνσταντίνο Μαυροδή, και τον μέντορά τους, γνωστό για την προσφορά του στον διαγωνισμό, Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη. Η ομάδα θα διαγωνιστεί στο World Citizenship, την κατηγορία στην οποία εντάσσονται τα πρότζεκτ ομάδων «που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αξιοποιώντας την τεχνολογία» και αντικείμενο του πρότζεκτ είναι η νόσος του Πάρκινσον.
Η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί μία συχνή πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες, παγκοσμίως, ανέρχονται σε 6.300.00 άτομα και οι PROGNOSIS έχουν υλοποιήσει μια ιδέα που θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό αυτό στο μέλλον και να περιορίσει τα συμπτώματα της νόσου, με την έγκαιρη διάγνωση, κάτι που θεωρείται μέχρι σήμερα ανέφικτο, απουσία κατάλληλων βιολογικών δεικτών.
Η νόσος εκδηλώνεται κατεξοχήν με διαταραχή στην ομιλία και στην κινησιολογία του ασθενούς (δυσκαμψία και αστάθεια) και τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται περί της ηλικίας των 55 ετών.Η ομάδα PROGNOSIS θέλει να αναπτύξει ένα οικοσύστημα εφαρμογών, με στόχο τόσο την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας όσο και τον περιορισμό των συμπτωμάτων της νόσου. Οι παρεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, πάντοτε σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα.
Η διάγνωση επιτυγχάνεται υποσυνείδητα για το χρήστη με την ανάλυση της ομιλίας και της κινητικής δραστηριότητας του. Οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται, είναι ενσωματωμένοι στο κινητό και στο Microsoft Band, περιορίζοντας έτσι και την οικονομική επιβάρυνση του χρήστη. Παράλληλα, το PROGNOSIS αξιοποιώντας αυτές και μόνο τις τεχνολογίες, προτείνει μια νέα προσέγγιση με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Συγκεκριμένα, η πρώτη έκδοση της εφαρμογής:
- Συλλέγει ανώνυμα δεδομένα (από εθελοντές ασθενείς και μη), που στέλνονται στους server της PROGNOSIS για εμπλουτισμό των βάσεων δεδομένων πάνω στα οποία θα εκπαιδευτούν τα μοντέλα ανάλυσης.
- Εφόσον δοθεί άδεια από το χρήστη, ενεργοποιεί προσωπικό tracking της φωνής, των κινήσεων και της δακτυλικής αστάθειας (μέσω της πληκτρολόγησης SMS), ώστε να εξάγει στατιστικά στοιχεία.
- Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου του ασθενή, παρεμβαίνοντας με την παραγωγή ήχων κατάλληλων συχνοτήτων, σε περιπτώσεις όπου ο αλγόριθμος το κρίνει απαραίτητο.
Μερικές από τις μελλοντικές υλοποιήσεις του PROGNOSIS:
- Ανίχνευση της περιοδικότητας του βαδίσματος και παρέμβαση/επαναφορά του ρυθμού, σε περιπτώσεις που αποκλίνει από το φυσιολογικό (στους ασθενείς παρατηρείται άρρυθμο βάδισμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς).
- Υλοποίηση μεθόδων λογοθεραπείας, που στοχεύουν στη βελτίωση των φωνητικών ικανοτήτων του ατόμου που πάσχει από τη νόσο.
- Δημιουργία οικοσυστήματος εφαρμογών που καλύπτουν τις ανάγκες του ασθενή (διάγνωση, παρακολούθηση, βοήθεια) και του γιατρού (παρακολούθηση / στατιστικά δεδομένα για κάθε ασθενή).
H έξυπνη και πρωτότυπη λύση που προτείνει η ομάδα, παράλληλα, διευκολύνει την καθημερινή ζωή ενήλικων μεγαλύτερης ηλικίας, ενθαρρύνοντας την ενεργό και υγιή γήρανση, με τη βοήθεια νέων τρόπων αυτοδιαχείρισης εργαλείων υγείας (όπως το περικάρπιο της Microsoft), στο πλαίσιο συνεργατικής φροντίδας με επαγγελματίες υγείας.
Οι φοιτητές φιλοδοξούν να κερδίσουν 50.000 δολάρια και μια ειδικά σχεδιασμένη εμπειρία bootcamp που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν περαιτέρω τα project τους. Οι νικητήριες ομάδες της κάθε κατηγορίας θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν υποστήριξη στην ανάπτυξη του project τους με μέντορες τόσο από την ίδια τη Microsoft όσο και από ειδικούς του κλάδου, στο πλαίσιο των Microsoft Ventures, Microsoft YouthSpark και PAX.