ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μ.Γιαννάκου: «Να σταματήσει η κλασική δεξιά πτέρυγα να εκφράζει τον επικρατούντα πολιτικό λόγο»
Η πρώην Ευρωβουλευτής και Υπουργός της Ν.Δ. κ. Μαριέττα Γιαννάκου σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στο Politisonline, μιλά για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη ΝΔ, τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για τις προσωπικές της φιλοδοξίες.
Πιστεύετε ότι με την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ η χώρα περνά σε ένα νέο πολιτικό κύκλο που σηματοδοτεί το τέλος του “κύκλου της μεταπολίτευσης”;
Δεν συμφωνώ με τη θεωρία περί τέλους της μεταπολίτευσης, γιατί οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές , π.χ. τώρα ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας η οποία είναι η μεγαλύτερη επανάσταση του περασμένου αιώνα, γιατί δίνει την ευκαιρία σε φτωχούς λαούς στον τρίτο κόσμο να επικοινωνήσουν με τις σφαιρικές πραγματικότητες της οικουμένης και να συμμετέχουν σε διαδικασίες και έργο που δεν είχαν τη δυνατότητα πριν να συμμετέχουν. Αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο και τα τελικά αποτελέσματα θα φανούν πολύ αργότερα. Άρα δεν διέπομαι από τη λογική του “τέλους της μεταπολίτευσης”.
-Και όλα αυτά που ακούγονται περί νέου πολιτικού ήθους με αφορμή τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης;
Πολιτικό ήθος έπρεπε να υπάρχει πάντα διότι η ηθική στην πολιτική πρέπει να είναι βασικό στοιχείο. Στη χώρα μας όμως υπάρχει η περίφημη υποκρισία της ανανέωσης. Επειδή δεν έχουμε το θάρρος να αλλάξουμε τα πράγματα αλλάζουμε τα πρόσωπα, φέρνοντας νέους μεν αλλά, «φυτευτούς» δια της ηγεσίας.Τα πρόσωπα μπορούν να αλλάζουν όσες φορές θέλετε, αν τα πράγματα δεν αλλάζουν καμία σημασία δεν έχει.
Τι πρέπει να αλλάξει στη Ν.Δ. μετά την ήττα της στις εθνικές εκλογές;
Αλλαγές πρέπει να γίνουν και όχι λόγω της ήττας αλλά λόγω της ουσίας της καταστάσεως. Θεωρώ ότι η Ν.Δ. απέκλινε από την ιδρυτική της διακήρυξη, εγκατέλειψε τον ευρύτερο χώρο τον οποίο εξέφραζε η παράταξη από τη δημοκρατική δεξιά μέχρι την σοσιαλδημοκρατία.Η Ν.Δ πρέπει να επανέλθει σε ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο και ταυτόχρονα θα πρέπει να σταματήσει η κλασική δεξιά πτέρυγα να εκφράζει τον επικρατούντα πολιτικό λόγο. Προσωπικά με ενδιαφέρει η Ν.Δ ως κόμμα που εκφράζει μια μεγάλη παράταξη και στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί ακραία γλώσσα και να είναι αυτή η επικρατούσα.
-Η αλλαγή ηγεσίας θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα;
Πιστεύω ότι εκτός από την αλλαγή ηγεσίας αυτό που μας χρειάζεται είναι πραγματικές δημοκρατικές διαδικασίες στο κόμμα, οι οποίες είχαν καταργηθεί στο προηγούμενο διάστημα. Τώρα γίνεται κάποια προσπάθεια, δεν ξέρω τί θα αποδώσει. Το θέμα μας δεν είναι να φύγει ο Σαμαράς και να έρθει κάποιος άλλος που θα συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές.
Πώς κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται με τους εταίρους;
Δικαιολογώ ορισμένα πράγματα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμπειρία, φοβάμαι όμως ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα δεν έχει την εμπειρία που απαιτείται για να συζητούν με τους εταίρους ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση.Οι συνεχείς αλλαγές στα μέτρα που προτείνουν και κυρίως οι εξαγγελίες περί 3,9 πλεονάσματος και 2,9 ανάπτυξης είναι «όνειρα θερινής νυκτός». Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσεις μια οικονομική κρίση. Σωστά τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση αλλά και χωρίς μέτρα λιτότητας δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.
-Πιστεύετε ότι οι εταίροι θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν την Ελλάδα;
Πιστεύω ότι οι εταίροι δεν θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη, πρέπει όμως και η Ελλάδα να προσαρμοστεί σε ορισμένες πραγματικότητες.
-Άραγε η Ελλάδα μπορεί να χωρέσει σε μια Ευρώπη όπως αυτή τείνει να εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια;
Η ένταξη μας στην Ευρώπη μας έβγαλε από τη φτώχια και την ανασφάλεια. Σήμερα η Δύση έχει μεγάλους ανταγωνιστές, όπως οι αναδυόμενες χώρες BRICS. Επομένως καμιά χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει από μόνη της. Η Γερμανία είναι μεγάλη για την Ευρώπη αλλά μικρή για το διεθνές σύστημα, έχει ανάγκη από τους άλλους και εμείς έχουμε ανάγκη από τις μεγάλες χώρες. Μόνο η ενότητα μπορεί να φέρει επιτυχία στο μέλλον.
-Τελικά, είστε αισιόδοξη για το μέλλον της Ευρώπης;
Είμαι, διότι το συμφέρον των χωρών είναι να είναι μαζί και κυρίως να μην απέχουν πολύ μεταξύ τους σε ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.Συμφωνώ με την άποψη της κ. Μέρκελ ότι για να πάει καλά η Γερμανία πρέπει να πάει καλά η Ευρώπη. Το ίδιο πρέπει να λέμε και εμείς για τη χώρα μας.
Πιστεύετε πως τα ανοίγματα που επιχειρεί η κυβέρνηση με τη Ρωσία θα μπορούσαν να είναι επωφελή για τη χώρα;
Καλές σχέσεις θα πρέπει να έχουμε με όλους, από εκεί και πέρα εάν αυτές οι σχέσεις δηλώνουν ταυτόχρονα και απόκλιση από τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Οργάνων π.χ. για το θέμα της Ουκρανίας ή για άλλα θέματα, τότε θεωρώ ότι ειδικά αυτή την περίοδο είναι λάθος.
Συμφωνείτε με την απόφαση της Κυβέρνησης να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για το πώς η χώρα μπήκε στο μνημόνιο;
Προσωπικά δεν συμφωνώ. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι το μέλλον. Φυσικά και με ενόχλησε ό τρόπος που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο, χωρίς να προηγηθεί διάλογος της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με τους δανειστές, όπως έγινε σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, γιατί ως συνήθως στη χώρα μας λείπει η ενότητα. Παρ’ όλα αυτά δεν είμαι ευτυχής με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, διότι στο σημείο που βρεθήκαμε ήμασταν υποχρεωμένοι από κάπου να δανειστούμε, αφού δεν μας δάνειζαν οι αγορές.
Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να περάσουμε σε κάποιες πιο προσωπικές ερωτήσεις.
Υπάρχει κάποια πολιτική φιλοδοξία που δεν έχετε εκπληρώσει και θα θέλατε να πραγματοποιήσετε;
Είμαι άνθρωπος ενεργός. Θέλω να προσφέρω στον τόπο μου, και όταν λέω στον τόπο μου εννοώ, ναι μέσω του κόμματος μου αλλά, στον τόπο μου. Θέλω να συμβάλω στην αποκατάσταση της παράταξης της Ν.Δ. μιλάω για παράταξη όχι για κόμμα. Αν και έχω προτάσεις από το εξωτερικό δεν θέλω σ` αυτή τη φάση να φύγω, θέλω να βοηθήσω εδώ.
-Θα βλέπατε τον εαυτό σας σε ένα υπερκομματικό ρόλο;
Εάν θεωρήσω ότι κάτι τέτοιο είναι χρήσιμο για όλους και μπορώ να το κάνω, θα το έκανα ευχαρίστως.
Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω θα αλλάζατε κάτι σε σχέση με τις προσωπικές σας επιλογές;
Όχι δεν θα άλλαζα τίποτα, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μερικά πράγματα μου κόστισαν. Αλλά όλα στη ζωή έχουν κόστος, αν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα, και εγώ πιστεύω ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάζουν.
Από πού αντλείτε δύναμη στις δύσκολες στιγμές;
Αντλώ δύναμη από το παιδί μου, αλλά κυρίως από τον εαυτό μου και τις πεποιθήσεις μου, οι οποίες είναι διαχρονικές.
Από την αρχή της συζήτησης μας διέκρινα την αγωνία σας για την έλλειψη ενότητας στη χώρα, κλείνοντας, θα θέλατε να μας πείτε κάτι για αυτό;
Οι Έλληνες λένε ορισμένοι εκτός Ελλάδας, δεν επενδύουν στη χώρα τους, δεν ενδιαφέρονται να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Άρα αφού δεν ενδιαφέρονται να συνεννοηθούν μεταξύ τους, δεν ενδιαφέρονται για τον τόπο τους. Πρέπει να υπάρξει ένα είδος moratorium για μια φάση στην οποία η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Πρέπει να συνεννοηθούμε χωρίς να ξεχνάμε τις ιδεολογικές μας διαφορές.Πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μια φόρμουλα συνεννόησης με τους εταίρους και συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας μήπως και μπορέσουμε να σωθούμε, καθώς υπάρχει βάσιμη ανησυχία για το μέλλον.