Νίκος Αμπατιέλος: «Καλούμε το λαό να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Αμπατιέλος, μιλά στον Κλέαρχο Παπαγεωργίου και το politisonline, τρεις ημέρες πριν από τις κρίσιμες Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Πρόσφατα χάσατε τον Μπάμπη Αγγουράκη. Τι αφήνει πίσω του αυτό το σημαντικό στέλεχος του ΚΚΕ;
Ο σύντροφος Μπάμπης αφήνει παρακαταθήκη σε όλους εμάς, και στους νεότερους ηλικιακά την σεμνή, ακούραστη συνεισφορά του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού μας, για την υπόθεση του σοσιαλισμού. Από όποιο μετερίζι και αν βρέθηκε, όπως από το 2009 όπου και εκλέχτηκε ευρωβουλευτής του Κόμματος, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες και ανταποκρίθηκε με ευθύνη στα καθήκοντά του, παρεμβαίνοντας για κάθε λαϊκό πρόβλημα. Με μαχητικότητα, πάλεψε και στο Ευρωκοινοβούλιο ενάντια στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της, αγωνίστηκε για τη συνεργασία των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έχουν στόχο τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική προοπτική.

Ως κόμμα, είστε σταθεροί στις απόψεις σας. Αυτό θεωρείτε ότι λειτουργεί υπέρ σας, με την έννοια ότι «δεν λέτε και ξελέτε»;
Οι εργαζόμενοι μπορούν να εμπιστευτούν το ΚΚΕ, όχι μόνο γιατί είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας, αλλά γιατί έχουμε επιβεβαιωθεί για μία σειρά εκτιμήσεις, όπως για παράδειγμα για τον ρόλο και τον χαρακτήρα της Ε.Ε. από την ίδρυσή της, για την κρίση κλπ. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι κρυστάλλινη και δεν παζαρεύεται. Είναι καθαρή και είναι και αυτός ένας λόγος για να δυναμώσει και στις Ευρωεκλογές. Εμείς όμως, καλούμε το λαό να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να αποφασίσει να ακολουθήσει το δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ, και στις εκλογές αλλά και στους αγώνες μετά από αυτές.

Είστε ευχαριστημένοι με τα ποσοστά που σας δίνουν οι δημοσκοπήσεις;
Για το ζήτημα δημοσκοπήσεων – exit poll χωράει μεγάλη συζήτηση. Έχουμε το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών για την τοπική διοίκηση όπου οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ σημείωσαν μία σημαντική παρουσία και άνοδο σε όλες τις Περιφέρειες, σε σχέση με την εκλογική δύναμη του ΚΚΕ τον Ιούνη του 2012, φθάνοντας κοντά στο 9%. Είναι ένα θετικό βήμα που πρέπει να ολοκληρωθεί και να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, στο β’ γύρο όπου είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση» και με τη μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Εμείς καλούμε το λαό να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού! Αυτό θα είναι το πραγματικά νέο, το ελπιδοφόρο μήνυμα που μπορούν να βγάλουν οι κάλπες.

Σας κατηγορούν ότι το ΚΚΕ απέχει από συνεργασίες. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Το ΚΚΕ δεν απέχει γενικά από συνεργασίες. Μπαίνει μπροστά και δίνει όλες του τις δυνάμεις για να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη κοινωνική λαϊκή συμμαχία. Το ΚΚΕ όταν μιλάει για συμμαχίες απευθύνεται στο λαό και του καταθέτει την πρόταση συμμαχιών για τη Λαϊκή Συμμαχία, που αγκαλιάζει την πλειοψηφία του λαού μας που είναι εργάτες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νέοι και γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα. Η Λαϊκή Συμμαχία μπορεί σήμερα να εμποδίσει, να φρενάρει αντιλαϊκά μέτρα, να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης για την λαϊκή οικογένεια που υποφέρει, μπορεί όμως κυρίως να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές γιατί έχει κατεύθυνση την αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Τι φταίει πάνω απ’ όλα, για την κατάσταση στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη;
Σίγουρα δεν φταίει το κακό μας το ριζικό. Όποιο πρόβλημα, βάσανο αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια σε όλη την Ευρώπη, έχει αιτίες που πηγάζουν από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο το κέρδος, πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πολιτική του ευρωμονόδρομου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τον υπηρετούν. Τα λαϊκά προβλήματα δεν είναι προϊόν κάποιου λάθους, κάποιας παράλειψης αλλά έχουν βαθιές ρίζες που μπορούν να ξεριζωθούν μόνο με τη λαϊκή πάλη και τη ριζική ανατροπή.

Πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με το ΚΚΕ;
Το σύστημα αυτό μέσα στο οποίο ζούμε και που το έχει γνωρίσει ο λαός μας και από την καλή και από την ανάποδη, είναι σάπιο πλέον μέχρι το μεδούλι, γι’ αυτό και δεν έχει να του προσφέρει τίποτα περισσότερο από ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση. Δεν φτιασιδώνεται, δεν παίρνει από μικροβελτιώσεις παρά μόνο ανατρέπεται. Ανατρέπεται από ένα λαό καλά οργανωμένο σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στην πόλη και στο χωριό, στο σχολείο, στη σχολή, παντού. Ανατρέπεται από ένα λαό, από ένα κίνημα αναγεννημένο, ενωμένο, με Λαϊκή Συμμαχία που θα έχει σαφή κατεύθυνση πάλης ενάντια στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Με ένα λαό αποφασισμένο να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, να γίνει ο ίδιος ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, να πάρει την εξουσία και να οργανώσει τη δική του οικονομία και κοινωνία

Είναι αλήθεια ότι το ΚΚΕ και μέσω του ΠΑΜΕ, πρωτοστάτησε στις απεργιακές κινητοποιήσεις όλα αυτά τα πέντε χρόνια ύφεσης. Είστε χαρούμενοι γι’ αυτό;
Δεν είναι θέμα να είναι χαρούμενο το ΚΚΕ. Σήμερα λέμε στους ανθρώπους του μόχθου να σκεφτούν καλά ότι δεν κυβερνούν οι ίδιοι, αλλά είναι στην αντιπολίτευση και είναι μεγάλη υπόθεση να έχει ο λαός ισχυρό ΚΚΕ στο μαζικό κίνημα, στη βουλή και την Ευρωβουλή, στους δήμους και στις περιφέρειες. Να διαμορφωθεί μια ισχυρή εργατική λαϊκή αντιπολίτευση που θα συγκρούεται με κάθε αντιλαϊκή πολιτική και κυβέρνηση, θα εμποδίζει κάθε αντιλαϊκό μέτρο, θα δίνει ώθηση στο διεκδικητικό κίνημα και θα συγκεντρώνει δυνάμεις για την αποφασιστική μάχη. Το ΚΚΕ έχει αποδείξει στην πράξη, στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς ότι είναι το στήριγμα στους καθημερινούς αγώνες του λαού.

Αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής, τι μήνυμα θα στείλετε στην Ευρώπη;
Όποιος και να εκλεγεί από το ΚΚΕ, αλλά κύρια ένα δυνατό ΚΚΕ, θα είναι ένα καθαρό μήνυμα που θα εκφράζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ και στην πολιτική της. Ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και προοπτικής ότι μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στον αντιλαϊκό κατήφορο, ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Ότι θα παλέψουμε με καλύτερους όρους από την επόμενη κιόλας μέρα, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές, έξω από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Κ. Αμπατιέλο, σας εύχομαι καλή επιτυχία.