Γιάννης Κουτρουμπής «Αν φύγουμε όλοι οι νέοι από τη χώρα, τότε τι Ελλάδα θα έχουμε;»

γιαννης κουτρουμπήςΟ 24χρονος Γιάννης Κουτρουμπής είναι υποψήφιος τοπικός σύμβουλος στο δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαΐου 2014. Το 2008 εξελέγη δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων Φιλοθέης και τον Απρίλιο του 2010 ανέλαβε Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων  Φιλοθέης. Από το 2012 έως σήμερα είναι μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Πολιτικού της Νομικής. Σήμερα εργάζεται ως Πολιτικός Αναλυτής στον ιδιωτικό τομέα.

Πώς αποφάσισες και σε ποια ηλικία ν’ ασχοληθείς με τα κοινά;

Αποφάσισα να ασχοληθώ στα 19 μου με τα κοινά, καθώς ήθελα να προσφέρω στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα με όλη μου την διάθεση και γιατί πάγια θέση μου είναι, ότι οι νέοι θα πρέπει να ασχολούνται με τα κοινά προκειμένου να είναι ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουν στην κοινωνία με όπλο τη μαχητικότητα τους.

Μέχρι τώρα που έχεις δραστηριοποιηθείς αυτοδιοικητικά;

Η πορεία μου στα κοινά ξεκινά το Μάρτιο 2008, όταν έβαλα υποψηφιότητα για τοπικός σύμβουλος νέων στο νέο, για εκείνη την εποχή, θεσμό. Στην πρώτη μου προσπάθεια, κατάφερα να εκλεγώ δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης. Τον Απρίλιο του 2010 ανέλαβα Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Φιλοθέης. Από το 2011 μέχρι σήμερα είμαι μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού.

O συνδυασμός με τον οποίο κατεβαίνεις στηρίζεται από κάποιο κόμμα;

Ο συνδυασμός της «Ενωτικής Κίνησης» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Παντελή Χαροκόπο, δεν στηρίζεται από κάποιο κόμμα, είναι δηλαδή υπερκομματικός και αποτελείται από άτομα που έχουν διάθεση να προσφέρουν, όσο το δυνατόν περισσότερα, στο Δήμο.

Πώς σχολιάζουν οι φίλοι και οι συγγενείς σου το γεγονός ότι κατεβαίνεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Οι φίλοι και οι συγγενείς μου έχουν θετική άποψη για την ενασχόληση μου με τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς γνωρίζουν τη θέληση μου για προσφορά, αλλά και την μέχρι τώρα πορεία μου.

Αν εκλεγείς τοπικός σύμβουλος, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανες στο δήμο σου;

Σε περίπτωση που μου δοθεί η τιμή να εκλεγώ τοπικός σύμβουλος στην Φιλοθέη, θα προσπαθήσω να λύσω τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το προάστιο, με συνεχείς παρεμβάσεις και προτάσεις, που θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων αυτών, πάντα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που θα μου ανατεθούν.

Η Φιλοθέη και το Ψυχικό είναι από τα καλύτερα προάστια της Αθήνας, όσον αφορά την παρουσία πρασίνου, τα πάρκα και τις πλατείες, την αισθητική, το αίσθημα ασφάλειας. Τι είδους προβλήματα υπάρχουν;

Ο Δήμος μας είναι όντως από τα καλύτερα προάστια και σε πράσινο και σε αισθητική. Παρόλα αυτά, όπως κάθε άλλος Δήμος, έχει τα προβλήματα του. Για παράδειγμα, ένα από τα βασικότερα προβλήματα της πόλης, μας κατά την γνώμη μου, είναι ο Ποδονίφτης, που είναι ένα ποτάμι, το οποίο, λόγω των φυσικών φαινομένων, δημιουργεί πολλά προβλήματα στις εγκαταστάσεις που είναι γύρω του. Αυτό θεωρώ πως πρέπει να λυθεί άμεσα, προκειμένου να σταματήσουν οι πλημμύρες που προκαλούνται τόσο στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, όσο και στο Γυμναστήριο της Φιλοθέης. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο φωτισμός της Φιλοθέης  και του Ψυχικού, ο οποίος χρήζει άμεσης βελτίωσης, καθώς στα περισσότερα σημεία του προαστίου δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός. Κλείνοντας, ένα άλλο πρόβλημα είναι το θέμα των αντικειμενικών αξιών, το οποίο έχει ταλαιπωρήσει τους κατοίκους του Ψυχικού και χρήζει άμεσης διόρθωσης.

Οι συνομήλικοί σου ασχολούνται με τα κοινά;

Η αλήθεια είναι, πως λόγω του ασταθούς πολιτικού συστήματος, αλλά και των εποχών στις οποίες ζούμε, οι νέοι δεν ασχολούνται με τα κοινά κατά πλειοψηφία και αυτό κατά την γνώμη μου πρέπει να αλλάξει, καθώς θα πρέπει, για να υπάρξει σωστό αποτέλεσμα σε κάθε επίπεδο, να συνδυαστεί η γνώση και η εμπειρία των μεγαλυτέρων με τη μαχητικότητα και την δυναμικότητα των νεότερων.

Ποια είναι τα κυρίαρχα αιτήματα των νέων σήμερα;

Τα αιτήματα των νέων σήμερα έχουν να κάνουν κυρίως με το να αναζητήσουν και να καταφέρουν να βρουν εργασία, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν ένα ξεκίνημα στην ζωή τους. Πολλοί νέοι θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, έχοντας όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον.

Έχεις σκεφτεί να φύγεις στο εξωτερικό, είτε για σπουδές, είτε για δουλειά;

Η αλήθεια είναι πως ορισμένες φορές έχω σκεφτεί να φύγω στο εξωτερικό για δουλειά και για σπουδές, αλλά το μετάνιωσα καθώς θεωρώ, πως η χώρα μας έχει πολλά να δώσει στους νέους, ίσως όχι βραχύχρονα, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι και τώρα δεν υπάρχουν ευκαιρίες, είτε για σπουδές, είτε για εργασία. Άλλωστε αν φύγουμε όλοι οι νέοι από τη χώρα, τότε τι Ελλάδα θα έχουμε.

Τι εύχεσαι για τη χώρα σου;

Εύχομαι η χώρα μου να σταθεί ξανά γρήγορα στα πόδια της και να αποδείξει για άλλη μία φορά ότι, παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες που περνάει, έχει τα απαραίτητα στοιχεία, όχι μόνο για να επιβιώνει, αλλά και για να βελτιώνεται σε κάθε επίπεδο.

Αγαπητέ Γιάννη, σου εύχομαι καλή επιτυχία!