Ο Γιάννης Πολίτης στο OPEN TV για τo σκάνδαλο Novartis, τον διασυρμό αθώων προσώπων και τους πολιτικούς που αποκτούν ρόλο δικαστή (Ώρα Ελλάδος 7, 10/04/2019)

Στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος 07:00 με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και τον Γιάννη Σαραντάκο ήταν καλεσμένος ο Γιάννης Πολίτης για να σχολιάσει την επικαιρότητα και ειδικότερα τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο της Novartis.

[ Δείτε το 3o μέρος της εκπομπής (ώρα 08:11 έως 08:34) στον ακόλουθο σύνδεσμο:  Ώρα Ελλάδος (07:00) – OPEN TV – 10/04/2019 ]

Αλλαγές στο ποινικό δικαιικό σύστημα

Ξεκινώντας την παρέμβασή του στο τρίτο μέρος της εκπομπής, ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής αναφέρθηκε πρωτίστως στη μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία πιστώνεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και κώδικα ποινικής δικονομίας της χώρας, κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο για την συνέντευξη του υπουργού στο κεντρικό δελτίο του Open με την  Έλλη Στάη.

Novartis

Αναφορικά με την Novartis, o Γιάννης Πολίτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι “δεν της βγήκε της κυβέρνησης”. “Η υπόθεση πλέον δεν έχει την ίδια δυναμική από εκείνη που της έδωσε ευθύς εξαρχής η κυβέρνηση, τη στιγμή που δεν βρέθηκαν χρήματα στους λογαριασμούς και που το ζήτημα αφορά μη πολιτικά πρόσωπα” επεσήμανε συγκεκριμένα.

Εκτός αυτού,ο δημοσιογράφος στάθηκε και στο μείζον ζήτημα του διασυρμού αθώων προσώπων, στην περίπτωση που δεν υπάρχει ξέπλυμα χρήματος εν προκειμένω, παραλληλίζοντας μια τέτοια κατάσταση με τις αθωώσεις έπειτα από ποινικές διώξεις. “Όπως και σε μία ποινική δίωξη, η οποία γίνεται πρωτοσέλιδο, στην αθώωση δεν στέκεται κανείς μετά από κάποια χρόνια, τη στιγμή που έχει υπάρξει διασυρμός της επαγγελματικής και οικογενειακής υπόστασης του εκάστοτε ατόμου”.

“Δεν λέω ότι δεν είναι διεθνές σκάνδαλο η Novartis, ωστόσο πολιτικά πρόσωπα δεν μπαίνουν στην “σέντρα” με την δυναμική που ήθελε από την αρχή η κυβέρνηση.” είπε στη συνέχεια ο Γιάννης Πολίτης, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μη πολιτικά πρόσωπα θα βρεθούν μπλεγμένα για πολλά χρόνια”.

Δικαιοσύνη

Επιπρόσθετα, μίλησε για τη Δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντάς την “περισσότερο προσεκτική”
σε σχέση με τους πολιτικούς που αποκτούν ρόλο δικαστή. Γιατί η Βουλή στην Ελλάδα έχει ρόλο δικαστή” επεσήμανε ο δημοσιογράφος.

Σε συνέχεια αυτής του της συλλογιστικής, και επικαλούμενος τις δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που όλους τους τελευταίους μήνες κάνουν λόγο για σκάνδαλο Novartis, ο Γ. Πολίτης εξέφρασε τους φόβους του για διαιώνιση του διχαστικού κλίματος λέγοντας ότι “επειδή αυτό είναι ανταποδοτικό, πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί στο δημόσιο βίο για πολλά χρόνια”.

Παιδεία

Θέμα συζήτησης του πάνελ του τρίτου μέρους της εκπομπής ήταν και το νομοσχέδιο Γαβρόγλου.” Θέματα Παιδείας και εισαγωγής στην Τριτοβάθμια είναι ζητήματα διακομματικά. Ο κάθε υπουργός που έρχεται θέλει να κάνει πειραματισμούς. Είτε να αποφασίσουν όλοι μαζί, είτε να τα αφήσουν ως έχουν” σημείωσε ο Γιάννης Πολίτης.

Εκλογές

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα για τον χρόνο των εκλογών, ανέφερε ότι ο “προσανατολισμός του Αλέξη Τσίπρα είναι ο Οκτώβριος” αποκλείοντας τον Μάιο και λέγοντας ότι για να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο θα πρέπει κάτι να στραβώσει πολύ στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού.

Καλεσμένοι στο τρίτο της εκπομπής της τηλεόρασης του OPEN ήταν επίσης ο δημοσιογράφος Γιάννης Στρατάκης και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, ενώ ο οικονομικός συντάκτης του καναλιού Σπύρος Δημητρέλης μετέφερε τα νεώτερα για τα επιδόματα και τις συντάξεις.