Οι μαθητές που κάνουν την ανακύκλωση... τέχνη! Τα «δέντρα της ζωής» στην εκπομπή Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη στο Action24, λίγο πριν την Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας

Τα “δέντρα της ζωής” από το Μενίδι… στην μικρή οθόνη

Λίγες μέρες πριν το “γεγονός της χρονιάς” για τη νεανική επιχειρηματικότητα, όπως υλοποιείται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) / Junior Achievement Greece, το πλατό της εκπομπής Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη στο Action 24 γέμισε με τα… δέντρα της ζωής!

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Σωματείου, Μαρία Γιαννέτου, που συνοδεύει πάντα τους μικρούς “επιχειρηματίες” στην εκπομπή για να παρουσιάσουν τα επιτεύγματά τους, δήλωσε περήφανη για τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Αχαρνών, οι οποίοι κατέπληξαν τους καλεσμένους και τους συντελεστές της εκπομπής με τα υπέροχα δημιουργήματά τους.

Τους μαθητές της Γ’ Τάξης Γυμνασίου που ταξίδεψαν από το Μενίδι για να παρευρεθούν στο βραδινό talkshow, συνόδευσε και η καθηγήτριά τους Νάντια Μουργιά, δηλώνοντας επίσης περήφανη για τα “στελέχη” της εικονικής επιχείρησης TOL. – Tree Of Life.

 

Το διπλό (επιχειρηματικό) γεγονός της χρονιάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τώρα, ποιο είναι το γεγονός της χρονιάς που λέγαμε παραπάνω; Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα από τα “γεγονότα της χρονιάς” καθότι η δράση του Σωματείου μετρά απερίγραπτες στιγμές συγκίνησης και θαυμασμού καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Μετά λοιπόν από πολλές επιτυχημένες διοργανώσεις και εκδηλώσεις “σταθμούς” στην ιστορία του ελληνικού ΣΕΝ, αξίζει να σταθούμε στις επερχόμενες δύο μεγάλες Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις, κατά τις οποίες οι μαθητές “επιχειρηματίες” από όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους και θα έχουν την ευκαιρία να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Η επιχείρηση των μικρών μας φίλων από το Μενίδι θα μας περιμένει στο περίπτερό της στο The Mall Athens στην μεγάλη Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας, η οποία θα ακολουθήσει εκείνη της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, οι δύο Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις του ΣΕΝ/JA Greece θα πραγματοποιηθούν:

  • στη Θεσσαλονίκη: την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 στο «Mediterranean Cosmos»
    (για τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, της Ρόδου και της Κρήτης)
  • στην Αθήνα: την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019 στο «The Mall Athens», Μαρούσι
    (για τα σχολεία της Κεντρικής, της Νότιας Ελλάδας και των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου)

Πέρα από τις ιδιαίτερες δράσεις του ΣΕΝ οι οποίες έχουν αναδείξει το πολύτιμο έργο του (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται: η χορηγία της πρώτης μαθητικής υποτροφίας στην 18χρονη “απόφοιτη” του προγράμματος Μαθητική Εικονική Επιχείρηση και βραβευμένη μαθήτρια Μαρία Κοκάλα την 1η Οκτωβρίου 2018, η συμμετοχή της μαθήτριας στο συνέδριο Μillion Dollar Round Table που έλαβε χώρα την 1η Φεβρουαρίου 2019 στην Αθήνα -όπου συμμετείχαν και τα στελέχη του ΣΕΝ- για να μεταφέρει τις εμπειρίες της από την ενασχόλησή της με το πρόγραμμα, το ότι από το 2018 το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και πολλά άλλα), το γεγονός ότι φέτος η συμμετοχή των σχολείων ανά την Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, συμβάλλει τόσο στην εξωστρέφεια των δράσεων του Σωματείου όσο και στην περαιτέρω γνωστοποιήσή τους ώστε την επόμενη σχολική χρονιά οι μαθητές και τα σχολεία που θα συμμετέχουν να είναι ακόμη περισσότερα.

Μιλώντας με αριθμούς, στο πρόγραμμα “Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019” συμμετέχουν πάνω από 3.000 μαθητές και μαθήτριες από 160 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της Ελλάδας, ενώ στις δύο Εμπορικές Εκθέσεις συμμετέχουν συνολικά 100 Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ελλάδα, 60 στην Αθήνα και 40 στη Θεσσαλονίκη.

Ένα από αυτά, είναι όπως αναφέραμε και το 5ο Γυμνάσιο Αχαρνών. Πάμε να ανακαλύψουμε ευθύς αμέσως το προϊόν της επιχείρησης του, αλλά και να παρακολουθήσουμε την συμμετοχή των μαθητών και “επιχειρηματιών” στην εκπομπή Χ2 στο Action24!

 

Κάνοντας τέχνη την ανακύκλωση, και την ανακύκλωση… τέχνη

Το πλατό του Action24, που βρίσκεται μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας του ΣΕΝ/JA Greece, φιλοξένησε την περασμένη Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 στο στούντιο της εκπομπής X2 με τον Γιάννη Πολίτη, τα ταλαντούχα παιδιά από το Μενίδι που δημιουργούν διακοσμητικά δεντράκια – έργα τέχνης από… καλώδια και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά!

Θαρρείς όταν τα βλέπεις, πως κατασκευάζονται από επαγγελματίες του χώρου και όχι από εφηβικά χέρια, μιας και τα υπέροχα αυτά δεντράκια διεκδικούν επάξια τη θέση τους στη βιτρίνα ακριβών καταστημάτων. Αντ΄ αυτού, τα όμορφα δεντράκια -που βρέθηκαν στα χέρια του Γιάννη Πολίτη για να παρουσιαστούν δια του τηλεοπτικού φακού- θα κοσμήσουν τη “βιτρίνα” του περιπτέρου της επιχείρησης TOL. – Tree Of Life από τους διαδρόμους του πολυκαταστήματος The Mall Athens, την 1η Μαρτίου, για να διατεθούν προς πώληση σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια κ. Νάντια Μουργιά, πρόκειται για το μοναδικό σχολείο από το Μενίδι που συμμετέχει στο πρόγραμμα του Σωματείου, με την υπεύθυνη επικοινωνίας του ΣΕΝ να διευκρινίζει ότι τα παιδιά παρακολουθούν από την αρχή της της σχολικής χρονιάς το πρόγραμμα “Μαθητική Εικονική Επιχείρηση” και μέσα σε λίγους μήνες έχουν κάνει το δικό τους “επιχειρηματικό θαύμα”.

Η Μαρία Γιαννέτου πριν δώσει τον λόγο στους μαθητές τόνισε το εξής: “Αυτά τα παιδιά δημιουργούν την νέα Ελλάδα που όλοι θέλουμε”.

Και έτσι είναι. Διότι στα νεανικά και με λαχτάρα για δημιουργικότητα μάτια, καθρεφτίζεται το “φωτεινό πρόσωπο της Ελλάδας”, όπως συνηθίζει να λέει ο Γιάννης Πολίτης, που έχει αγκαλιάσει τα παιδιά, φιλοξενώντας στην εκπομπή του και από μία μαθητική επιχείρηση κάθε φορά.

“Τα δημόσια σχολεία που έχουν αυτό το αποτέλεσμα, έχουν και σημαντικούς δασκάλους. Γιατί ο δάσκαλος κάνει τη διαφορά” τόνισε ο δημοσιογράφος.

Γιάννης Πολίτης

 

Η ιδέα για την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος ξεκίνησε από το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του σχολείου, όπου θέλαμε να φτιάξουμε κάποιες κατασκευές” είπε στη συνέχεια ο μαθητής Στέλιος Κωτσόπουλος, που έχει αναλάβει τη διεύθυνση της εταιρείας. “Σκεφτήκαμε κάτι που θα προσέλκυε τον κόσμο και θα είχε ταυτόχρονα και χαμηλό κόστος” εξήγησε ειδικότερα.

Η μαθήτρια Αθηνά Απατσίδη, η Διευθύντρια Μάρκετινγκ της εικονικής επιχείρησης, μίλησε για τα καθήκοντα που έχει η ίδια αναλάβει και τα οποία άπτονται της προβολής και της προώθησης των προϊόντων μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Έχω ασχοληθεί με την αφίσα του προϊόντος και έχω κάνει έρευνα αγορών για τη διεύρυνση της επιχείρησης” πρόσθεσε η μαθήτρια.

Στη συνέχεια, ο λόγος στις Δημόσιες Σχέσεις. Η μαθήτρια Γεωργία Κουτσουκανίδη αναφέρθηκε στη δική της εργασία που σχετίζεται με την προβολή της επιχείρησης στο ευρύ κοινό και της αναζήτησης χορηγών, όπως επίσης με την ενασχόληση με τα social media.

Η Διευθύντρια Παραγωγής της TOL. – Tree Of Life, η μαθήτρια Βαλεντίνα Λαζαρίδη, επεσήμανε από πλευράς της τη δυσκολία της δημιουργία του προϊόντος. “Είναι μία δουλειά που αξίζει πολλά” είπε συγκινημένη κλείνοντας την παρέμβασή της η μαθήτρια.

Τέλος, η Διευθύντρια Οικονομικών, η μαθήτρια Τζένη Γρηγοριάδου, αναφέρθηκε στο κόστος των προϊόντων”, το οποίο κυμαίνεται από 5 έως 30 ευρώ, τονίζοντας επίσης ότι κάθε ένα δημιούργημά είναι μοναδικό, δεδομένου ότι είναι χειροποίητο.

Έτσι περιέγραψαν λοιπόν τα “στελέχη” της επιχείρησης τα πανέμορφα “δέντρα της ζωής” τα οποία κατασκευάζουν από καλώδια, χαρτιά, εφημερίδες) και υλικά που θα κατέληγαν στους κάδους απορριμμάτων μας.

Προς τιμήν τους, περνώντας παράλληλα και το οικολογικό μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος, εστίασαν στην ανακύκλωση, αναγάγοντάς της σε “μότο” της επιχείρησής τους: “Κάνουμε τέχνη την ανακύκλωση και την ανακύκλωση τέχνη!” τονίζουν οι μαθητές στο μήνυμά τους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε το τρίτο μέρος της εκπομπής με τις προαναφερθείσες παρεμβάσεις, που μάγεψαν τους παρευρισκόμενους στο στούντιο, με τον Γιάννη Πολίτη να προτείνει την εξωστρέφεια της εταιρείας στην αναζήτηση εταιρικών πελατών που αναζητούν προϊόντα για εταιρικά δώρα.

 

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την προώθηση των προϊόντων της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της TOL. – Tree Of Life:

 

Τι θα γίνει στις Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις

Η φιλανθρωπική διάσταση των εκθέσεων, η ανεπανάληπτη εμπειρία για τους μαθητές και οι βραβεύσεις, εν μέσω ενός πανηγυρικού κλίματος για τον εορτασμό των 100 χρόνων του παγκόσμιου Junior Achievement

Κατά τη διάρκεια των δύο εμπορικών εκθέσεων που προαναφέρθηκαν, όπου θα βρούμε και τα “δεντράκια της ζωής”, η κριτική επιτροπή του ΣΕΝ θα επισκεφθεί τα περίπτερα των ομάδων για να τα βραβεύσει.

Το πρόγραμμα των Μαθητικών Εμπορικών Εκθέσεων, που για πρώτη φορά ξεκινάει φέτος από τη Βόρεια Ελλάδα, διαμορφώνεται ως εξής:

Θα ξεκινήσουν στις 9:00 και θα ολοκληρωθούν στις 15:00,  με την απονομή των βραβείων των Εμπορικών Εκθέσεων και τον εορτασμό των 100ών γενεθλίων του παγκόσμιου Junior Achievement. Θα απονεμηθούν 3 βραβεία στην Αθήνα και 3 στη Θεσσαλονίκη.

O σκοπός της διοργάνωσης των δύο μεγάλων Μαθητικών Εμπορικών Εκθέσεων που λαμβάνουν χώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο, έγκειται στο να τιμηθούν από το  ΣΕΝ/JA Greece οι “μικροί επιχειρηματίες” και να έρθουν σε επαφή με το αγοραστικό κοινό, αξιολογώντας παράλληλα τη δουλειά τους.

Πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητα  μοναδική εμπειρία για τα παιδιά 15-18 ετών που την περιμένουν με μεγάλο ενθουσιασμό, καθώς με αυτόν τον τρόπο τους δίνεται η δυνατότητα να διαπιστώσουν την ανταπόκριση του κοινού και της κριτικής επιτροπής στο προϊόν τους και να γνωριστούν με μικρούς «επιχειρηματίες» άλλων σχολείων.

Πέραν του παιδευτικού χαρακτήρα των εκθέσεων, μέσω της έμπρακτης επιβράβευσης για τους μαθητές, δεν μπορεί να παραληφθεί η φιλανθρωπική τους διάσταση των διοργανώσεων, καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς. 

Μετά τις Εμπορικές Εκθέσεις οι μαθητικές «επιχειρήσεις» θα καταθέσουν στην κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece τα επιχειρηματικά τους σχέδια (business plan) και θα αναδειχθούν οι 10 καλύτερες Μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» της Ελλάδας.

Η νικήτρια ομάδα του Πανελλαδικού Τελικού Διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαϊου 2019, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe. Ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός -στον οποίο συμμετέχουν 40 χώρες- θα πραγματοποιηθεί φέτος στην πόλη Λιλ της Γαλλίας. Όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στο project δίνουν στο τέλος μία διαδικτυακή εξέταση και εφόσον την ολοκληρώσουν με επιτυχία, κατακτούν το «Διεθνές Πιστοποιητικό Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων-ESP», ένα «πτυχίο» επιχειρηματικότητας, που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο.

Το σημαντικότερο όλων, δε, και ανεξαρτήτως βράβευσης, είναι το ότι οι ίδιοι μαθητές επικροτούν το πρόγραμμα, προσπαθώντας να παρακινήσουν άπαντες να συμμετάσχουν σε αυτό.

Εν αναμονή λοιπόν των “επιχειρηματικών θαυμάτων” δια χειρός των παιδιών!