«Από την καινοτομία ξεκινάει η εξωστρέφεια» μας διδάσκει η "οικογένεια" του Junior Achievement Greece

Ένα “διαμάντι” ετών… 13! 

Που συνδυάζει τη δράση, το σχέδιο, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, το όραμα.

Σε μία μεγαλύτερη οικογένεια, που μετρά 100 χρόνια “ζωής”!

Πρόκειται για το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων ή αλλιώς Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece) – το μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης & επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide –  που υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού στην Ελλάδα.

Σκοπός του ΣΕΝ/JA Greece είναι η στήριξη της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας στην υλοποίηση προγραμμάτων που προάγουν την καινοτόμο σκέψη, την επιχειρηματικότητα και την πρακτική εφαρμογή των βασικών εννοιών των οικονομικών, με δημιουργικό και βιωματικό για τους μαθητές τρόπο.

Υπό την προεδρία του βραβευμένου επιχειρηματία Μάρκου Βερέμη, ο οργανισμός έχει εισέλθει σε μία νέα εποχή, με τον ίδιο να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στους νέους, ώστε να τους παράσχει τα απαραίτητα εφόδια για την ανάπτυξη της προσωπικότητας καθώς και των ηγετικών τους δυνατοτήτων, αλλάζοντάς τους τις ζωές.

“Από την καινοτομία ξεκινάει η εξωστρέφεια” θα τονίσει από το βήμα της αίθουσας του ΣΕΒ στην Αθήνα ο Μάρκος Βερέμης, κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου στην ιστορία του Οργανισμού.

Μία φράση που ακόμα ηχεί στα αυτιά όσων είχαν την χαρά και την τιμή να τον ακούσουν, παρακολουθώντας παράλληλα την βράβευση της μαθήτριας Μαρίας Κοκάλα με την πρώτη μαθητική υποτροφία του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, ύψους 20.000 ευρώ.

Η βράβευση της Μαρίας Κοκάλα από τον κ. Μάρκο Βερέμη

Κάπως έτσι έκανε ποδαρικό ο Οκτώβρης για το Σωματείο, με όλα αυτά τα σπουδαία να λαμβάνουν χώρα την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στον ΣΕΒ, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την έναρξη μιας νέας δημιουργικής σχολικής χρονιάς, κατά την οποία το ΣΕΝ, που έχει τόσο ανάγκη η χώρα μας, αναμένεται να μεγαλουργήσει.

Όπως η βραβευθείσα νεαρή μαθήτρια της Τρίτης Λυκείου από τη Σφενδάμη Πιερίας, που όπως αποκάλυψε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΣΕΝ, Μαρία Γιαννέτου, ξέσπασε σε λυγμούς όταν της ανακοινώθηκε η λήψη της υποτροφίας.

Η Μαρία Κοκάλα, με λόγο ενήλικης γυναίκας, αναφέρθηκε στους μελλοντικούς της στόχους και πως θα την βοηθήσει το ποσό της υποτροφίας να τους υλοποιήσει. Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει με την αθωότητα που διακρίνει κάθε μικρο παιδί που βλέπει τους κόπους του να πιάνουν τόπο, ότι με αυτόν τον τρόπο νιώθει να επιβραβεύονται όλα τα μικρά σχολεία της περιφέρειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος συνεχάρη την Μαρία Κοκάλα η οποία έλαβε την πρώτη υποτροφία των 20.000 ευρώ του ΣΕΝ/JA Greece και δήλωσε την στήριξη του στην πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία.

Η ταλαντούχα μαθήτρια του ΓΕΛ Κορινού, στα 15 της χρόνια το 2016 ήταν Γενική Διευθύντρια της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» Smileybin στο Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας, με μία σημαντική διάκριση να την ακολουθεί έως σήμερα, καθώς έλαβε το βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας» στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe, ανάμεσα σε 425.000 συνυποψηφίους της.

Σήμερα η Μαρία είναι η πρώτη αποδέκτης του καινοτόμου προγράμματος υποστήριξης εργατικών και δημιουργικών παιδιών του ΣΕΝ, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε μαθητές στην Ελλάδα και συνοδεύεται από χρηματικές υποτροφίες για τις σπουδές τους.

Επόμενός της στόχος, που ετοιμάζεται φέτος για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι η εισαγωγή στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για το οποίο θα παλέψει με όλη της την δύναμη, όπως ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου.

Και αν ρωτάτε τι αποκόμισε από την εμπειρία της στο ΣΕΝ, η απάντηση, εκτός από την μεγαλειώδη υποτροφία, περιλαμβάνει και εφόδια εφ΄ όρου ζωής. Τα οποία της δίδαξαν τη συνεργασία, την υπομονή, την σκληρή δουλειά και την αντάμειψαν με επιβράβευση (χρηματική και ηθική). Και αν το πρώτο σκέλος της επιβράβευσης εδράζεται στο ποσό της υποτροφίας, το δεύτερο συμπληρώνεται από τις αξίες που της δίδαξε η δουλειά μέσα από το Σωματείο, και η οποία αποτελεί ένα συνονθύλευμα όλων των παραπάνω. Με αποκορύφωμα για την ίδια τη θέσπιση στόχων που θα την καθοδηγούν στο υπόλοιπο της ζωής της, όπως η καταστάλαξη στο επάγγελμα που επιθυμεί να ακολουθήσει.

Στη συνέντευξη Τύπου της 1η οκτωβρίου, ανακοινώθηκε επίσης ότι το πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» τελεί από φέτος Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

«Ήταν τεράστια αυτή η τιμή για μένα», συμπλήρωσε η Μαρία. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ απλός, μου μίλησε με μεγάλο ενδιαφέρον και μου έδωσε σπουδαίες συμβουλές για το μέλλον μου, δεν έχω λόγια να τον ευχαριστήσω. Μου άλλαξε την αρνητική άποψη που πολλές φορές έχουμε για τους πολιτικούς».

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece και αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Junior Achievement Europe Αργύρης Τζικόπουλος, «λειτουργώντας πάντα με γνώμονα τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για αξιοποίηση των ταλαντούχων νέων μας και αφουγκραζόμενοι την αγωνία της νέας γενιάς για επαγγελματική αποκατάσταση, προχωρήσαμε στο πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών. Στόχος μας, η περαιτέρω στήριξη των ιδιαιτέρως ικανών νέων, που με την εργατικότητα και το ζήλο τους αποδεικνύουν ότι το μέλλον της χώρας μας διαγράφεται λαμπρό. Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που η πρώτη υποτροφία δίδεται στη Μαρία Κοκάλα, μια μαθήτρια, η οποία ξεχώρισε τόσο για τις ικανότητές της, όσο και την προσωπικότητά της, ανάμεσα σε 420.000 μαθητές από όλη την Ευρώπη και βραβεύτηκε με το «Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας» στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement το 2016.»

Η Μαρία Κοκάλα με τον κ. Αργύρη Τζικόπουλο

Ο Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece Μάρκος Βερέμης ανακοίνωσε πως θα δοθούν στη συνέχεια και άλλες υποτροφίες σε παιδιά από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» αλλά και στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος που θα ξεκινήσει φέτος πιλοτικά σε λίγα σχολεία. Το νέο πρόγραμμα θα βοηθά τα παιδιά να εντοπίζουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους μέσα από εξειδικευμένα εργαστήρια επαγγελματικού προσανατολισμού όπως εφαρμόζονται και από το Junior Achievement Worldwide. O κ. Βερέμης τόνισε ότι μέσω του προγράμματος τα παιδιά θα ανακαλύπτουν τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση καθώς όπως επεσήμανε το 65% των επιχειρήσεων σήμερα στην Ελλάδα δεν βρίσκουν στελέχη με τις γνώσεις που χρειάζονται. «Στόχος μας είναι τα παιδιά να ακολουθούν επαγγέλματα που έχουν ζήτηση, να αποκτούν τις δεξιότητες που η αγορά, στην Ελλάδα και παγκοσμίως έχει ανάγκη. Για να δώσω ένα παράδειγμα, υπάρχει μεγάλη έλλειψη από στελέχη με ψηφιακές δεξιότητες και όσα τις διαθέτουν είναι περιζήτητα», τόνισε.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν και οι μαθητές «επιχειρηματίες», Σωκράτης Κουμπάρδας, Ιφιγένεια Πάλλη, Αλωίς Στραβουδάκη και Γιάννης Αγγέλικας αλλά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του οργανισμού Μιχάλης Λουκέρης. Όλοι επεσήμαναν ότι η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» άλλαξε τη ζωή τους και τους έδωσε προοπτική για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Η δημοσιογράφος, υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΣΕΝ/JA Greece που συντόνισε την συνέντευξη Τύπου, Μαρία Γιαννέτου,μέσα από την προβολή βίντεο με τις επιτυχίες των παιδιών και του οργανισμού έκανε ανοιχτό κάλεσμα στην ελληνική κοινωνία να μπει στην «οικογένεια» του ΣΕΝ/JA Greece μέσα από την ιστοσελίδα www.senja.gr. Κάλεσε επίσης όλους τους εφήβους να αξιοποιήσουν τη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρει το ΣΕΝ/JA Greece και να ζητήσουν από το σχολείο τους να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση». Οι εγγραφές διαρκούν έως 20 Νοεμβρίου.

Τα στελέχη του ΣΕΝ/JAGREECE με αποφοίτους

Επειδή όμως γενέθλια χωρίς τούρτα δεν γίνονται, η εκδήλωση έκλεισε πανηγυρικά με το σβήσιμο των κεριών για τα 100 χρόνια ζωής του παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement Worldwide, στον οποίο υπάγεται το ΣΕΝ/JA Greece, υπό τους ήχους του “Happy Birtday Junior Achievement”.

Μία εκδήλωση που, όπως ειπώθηκε, αποτέλεσε την απαρχή ευχάριστων ειδήσεων με την ανακοίνωση της εν λόγω υποτροφίας, με την συνέχεια όμως να προδιαγράφεται πολυποίκιλη.

Χρόνια πολλά Junior Achievement!