Από τις Πρέσπες, μέχρι τις εκλογές. Θ. Ρουσόπουλος, Κ. Υφαντής, Θ. Καλούδης, Φ. Κλαυδιανός, Κ. Μπογδάνος, Ε. Στεργίου στο Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη, Action 24 (22/01/2019)

Πως ανέλυσαν οι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι τις πολιτικές διεργασίες εν όψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και το τι θα συμβεί την "επόμενη μέρα".

Από τις Πρέσπες, μέχρι τις εκλογές

Λίγες ώρες πριν φτάσει στην Ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου η Συμφωνία των Πρεσπών, και αφού πέρασε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, η εκπομπή Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη στο Action 24, με τους εκλεκτούς καλεσμένους της -πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους- ιχνηλάτησε την “επόμενη μέρα” της ψήφισης της Συμφωνίας και τις πολιτικές ισορροπίες που καθ΄όλη την κρίσιμη αυτή περίοδο για την πολιτική ζωή του τόπου.

[ Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο: Χ2 22-01-2019 ]

Γιάννης Πολίτης

 

Ο πρώην Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Διεθνολόγος και καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής, ο διευθυντής του economico.gr Θοδωρής Καλούδης, ο δημοσιογράφος Φοίβος Κλαυδιανός (Real), ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος (Θέμα 104,6 και meaculpa.gr) και η Ελένη Στεργίου από το “Πρώτο Θέμα”, ανέλυσαν τα πολιτικά τεκταινόμενα καταθέτοντας τις απόψεις τους και σχολιάζοντας τα ρεπορτάζ.

 

“Επιχείρηση πολιτικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού”

Αναντιστοιχία Βουλής-λαϊκής βούλησης και ρευστοποίηση μικρών κομμάτων

“Για επιχείρηση πολιτικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού” έκανε λόγο ο έμπειρος δημοσιογράφος Θοδωρής Καλούδης, δίνοντας το πολιτικό στίγμα της τρέχουσας περιόδου. Ο επί χρόνια διευθυντής μεγάλων εφημερίδων, που σήμερα διευθύνει την ενημερωτική ιστοσελίδα economico.gr, σημείωσε εμφατικά πως σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για την χώρα, η Συμφωνία των Πρεσπών εξελίσσεται ως θιασώτης αυτής της κατεύθυνσης που μόλις περιέγραψε, τη στιγμή που θα έπρεπε να λειτουργεί ως σημείο συνάντησης όλων των εθνικών φωνών με στόχο μία κοινή στάση στην εξωτερική πολιτική.

Ο κ. Καλούδης επεσήμανε ότι “η σημερινή βουλή βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση“, ενώ “παρατηρείται και μία ρευστοποίηση των μικρών κομμάτων“.

Επιπρόσθετα, μίλησε για “παρέμβαση από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου, και όχι μόνο, στο Κίνημα Αλλαγής“, καθώς επιδιώκει τη διάλυση του ΚΙΝ.ΑΛ. και τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού φορέα με κύριο άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό τον Αλ. Τσίπρα. Παράλληλα, ο έμπειρος δημοσιογράφος σχολίασε τις έντονες διεργασίες μετά και την “ταύτιση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία”, αναφερόμενος επιπλέον σε “παρέμβαση του πρωθυπουργού στα δημοκρατικά κόμματα, γεγονός που λειτουργεί ως διαιρετική τομή στο πολιτικό σύστημα.

 

Οι διεργασίες στην Κεντοαριστερά και η διαιρετική τομή που “σμπαραλιάζει” το Κέντρο

Συνεχίζοντας τη συζήτηση, ο Φοίβος Κλαυδιανός εστίασε στις έντονες διεργασίες γύρω από την Κεντροαριστερά. Αφού ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος από την κυβέρνηση, τόνισε πως το ενδιαφέρον στρέφεται στην προοπτική του προοδευτικού μετώπου για την οποία μιλάει ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να έχει έχει ένα συνεργαζόμενο κόμμα και όχι να απορροφήσει εκείνα τα στελέχη της μεσαίας ιεραρχίας της Κεντροαριστεράς.

Ειδικότερα, εκτίμησε ότι το κυβερνών κόμμα έχει αποτύχει από τη μία να φτιάξει ένα  κεντροαριστερό κόμμα που θα συνεργαζόταν μαζί του, αλλά έχει πετύχει να δημιουργήσει αυτήν την “διαιρετική τομή που σμπαραλιάζει το κέντρο“.

Απαντώντας στο ερώτημα του Γιάννη Πολίτη, εάν δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας χειρίστηκε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής με όρους εσωτερικής πολιτικής, ο δημοσιογράφος της Real τόνισε ότι το Μέγαρο Μαξίμου απαντάει με το τρίπτυχο της α) απλής αναλογικής, β) της λύσης του Μακεδονικού και γ) της συνταγματικής αναθεώρησης, τη στιγμή που τα κόμματα του κέντρου μάλλον δεν τοποθετήθηκαν σωστά ως προς τα συγκεκριμένα ζητήματα, όπως επί παραδείγματι το Ποτάμι.

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, εκτίμησε ότι είναι λίγα τα περιθώρια να υπουργοποιηθούν παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ σημείωσε ότι η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι μάλλον απίθανο να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.

Για τον χρόνο των εκλογών, ο Φοίβος Κλαυδιανός περιέγραψε τρεις λόγους για τους οποίους το σενάριο του Μαΐου μάλλον απομακρύνεται: α) για να μην κάνει το “χατίρι” στον Κυριάκο Μητσοτάκη για πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών, β) για να δώσει χρόνο στην εξέλιξη της δυναμικής των διεργασιών γύρω από την Κεντροαριστερά, γ) για να εξαντλήσει την τετραετία όπως άλλωστε επιθυμεί.

 

Ο “μεσαίος χώρος” του Αλέξη Τσίπρα, τα χαμένα ποσοστά και η απουσία συναίνεσης

Εκκινώντας από τις κομματικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε περί καταλυτών. Για τον “καταλύτη” της οικονομικής κρίσης που δημιούργησε τρία κόμματα (τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και την Χρυσή Αυγή που εισήλθε στη Βουλή) και για τον “καταλύτη” του Σκοπιανού που διέλυσε τα δύο από τα τρία.

Συνεχίζοντας την ανάλυση περί Κεντροαριστεράς, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος (που θα πολιτευτεί στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ) αναφέρθηκε σε μία δική του δήλωση τον Ιανουάριο του 2015, όταν είχε επισημάνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μετουσιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, με τις εξελίξεις να τον δικαιώνουν.

Από την άλλη, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρ. Υπουργός, τα μεγάλα κόμματα για να κερδίσουν τις εκλογές οφείλουν να στραφούν προς το κέντρο, αυτό που ο Κώστας Καραμανλής είχε περιγράψει ως “μεσαίο χώρο“, αυτό που οι πολίτες γνωρίζουν ως  “κεντρώο χώρο”.

“Αυτό το έκανε ο κ. Τσίπρας επιτυχημένα, κέρδισε πολλούς ψηφοφόρους από το κέντρο, αλλά κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο οδηγήθηκε σε μονοψήφια νούμερα, και αυτή τη στιγμή αυτό το ποσοστό του κόσμου δείχνει να το έχει χάσει, στο μεγαλύτερο μέρος του έχει πάει στη ΝΔ , η οποία θα είναι η επόμενη κυβέρνηση” εκτίμησε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος συνοψίζοντας όλα τα ζητήματα που βρίσκονται επί τάπητος.

Πιο ειδικά, σχετικά με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος εμφανίστηκε δυσαρεστημένος με το σύνολο του πολιτικού κόσμου που δεν κατάφερε να αποτρέψει το μείζον θέμα των ημερών, δηλώνοντας ότι “οι βουλευτές που βρέθηκαν συγκυριακά στο πλευρό της κυβέρνησης θα πρέπει να το ξανασκεφτούν”.

Απαντώντας σχετικό ερώτημα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι “έχει σημασία να ζητάς πράγματα που μπορούν να γίνουν” εξηγώντας το εάν η ΝΔ θα ζητήσει δημοψήφισμα, καθώς τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να μην κάνει τίποτα πέραν από την γραμμή που έχει ακολουθήσει για τη Συμφωνία. “Μία γραμμή που η ΝΔ την πολέμησε και συνέχισε να την πολεμάει” όπως είπε.

Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει ότι εάν ο πρωθυπουργός ήθελε να επιδιώξει την εθνική ομοψυχία θα είχε συζητήσει το ζήτημα ενώπιον όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων που ανήκουν στο συνταγματικό τόξο. Απεναντίας, δεν ζήτησε την συναίνεση από τα υπόλοιπα κόμματα γιατί θέλησε να καταστεί ως κόμμα μεγάλων εθνικών επιλογών, διχάζοντας παράλληλα τον κόσμο, συνόψισε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

 

“Συζήτηση κατόπιν εορτής…” και “μη έντιμος συμβιβασμός”

“Η ανάγκη για μία λύση στο Σκοπιανό είναι κάτι που ενώνει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων”, τόνισε ο Διεθνολόγος και καθηγητής Κώστας Υφαντής, λέγοντας ότι όσον αφορά τον ίδιο είναι υπέρμαχος μίας βιώσιμης και δίκαιης λύσης του ζητήματος. Ωστόσο, δήλωσε πως η παρούσα συμφωνία είναι συμβιβασμός, όχι ωστόσο ένας έντιμος συμβιβασμός, όπως θα τον χαρακτήριζαν οι πολιτικοί επιστήμονες.

Ο καθηγητής στάθηκε σε δύο σημεία: πρώτον στις επιθέσεις που δέχονται όσοι εκφράζουν τη γνώμη τους επί του ζητήματος (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος), και δεύτερον, στο γεγονός ότι η συζήτηση διεξάγεται κατόπιν “εορτής”.

Και ο κ. Υφαντής από πλευράς του, θέλησε να επαναλάβει το ότι δεν υπήρξε η ελάχιστη προσπάθεια να επιτευχθεί εθνική συναίνεση, τονίζοντας τη λέξη “ελάχιστη”, ως μη οπαδός της “απόλυτης συναίνεσης”.

Για την ουσία του ζητήματος, ο Κώστας Υφαντής ανέφερε ότι πειστικά επιχειρήματα υπάρχουν και από τις δύο πλευρές, κάτι που συνεπάγεται ύπαρξη προβλήματος ερμηνείας, δεδομένου και του θολού τοπίου που σχηματίζεται. “Υπάρχουν σημεία τα οποία η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να διεκδικήσει περισσότερο και τα οποία απ΄ότι φαίνεται δεν διεκδίκησε”, είπε ο καθηγητής.

“Το ζήτημα της “μακεδονικής ταυτότητας”, το ζήτημα της ύπαρξης “μακεδονικού έθνους” κάτι που η Ελλάδα ποτέ δεν αποδέχθηκε, τώρα αποτελούν την καρδιά αυτού του συμβιβασμού” σημείωσε πολύ γλαφυρά ο Κ. Υφαντής.

 

Ο νέος πόλος της ελληνικής πολιτικής σκηνής και ο πλουραλισμός της ΝΔ

Ενισχύοντας τα λεγόμενα του Γιάννη Πολίτη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να εδραιωθεί ως Αξιωματική Αντιπολίτευση με ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανέφερε ότι “όποιος δεν βλέπει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δημιουργήσει τον έναν πόλο στη νέα ελληνική πολιτική σκηνή, είναι είτε εμπαθής, είτε υποκριτής, είτε έχει κακή αντίληψη”

“Αυτό που μπορεί να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Έλληνα που νιώθει καταρρακωμένος από την τωρινή κυβέρνηση, είναι να σεβαστεί τις εθνικές ευαισθησίες των πολιτών που “ποδοπατώνται” και να φέρει την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας” επεσήμανε ο δημοσιογράφος του ραδιοφώνου “Θέμα” και εκδότης του meacolpa.gr.

Ενώ σημείωσε ταυτόχρονα, ότι το πολύ θετικό που κατόρθωσε ο αρχηγός της ΝΔ είναι ότι “έχει “συριζοποιήσει” τον κόμμα του όσον αφορά στον πλουραλισμό”.

 

“Σχέδιο κομματικής αλλοίωσης του Αλέξη Τσίπρα”

O Kωνσταντίνος Μπογδάνος, μαζί με την δημοσιογράφο του “Πρώτου Θέματος” Ελένη Στεργίου, συνέβαλαν σε όλη την εκπομπή με τις ερωτήσεις τους προς τους υπόλοιπους καλεσμένους.

Η Ελένη Στεργίου μίλησε ευθύς εξαρχής για το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται σε εφαρμογή και το οποίο αφορά στην “αλλοίωση”, όπως έγινε με του Ανεξάρτητους Έλληνες και το Ποτάμι, δίνοντας το δικό της ρεπορτάζ για τις κομματικές ανακατατάξεις και σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής.

 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή με τις αναλύσεις των καλεσμένων του Γιάννη Πολίτη στα δύο πρώτα μέρη, και στο τρίτο μέρος την παρέμβαση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων με τους μαθητές καθώς και τις ερωτήσεις νέων επιστημόνων που υποβάλλουν τα ερωτήματά τους, στο βίντεο που ακολουθεί:  

Αρχισυνταξία: Eλένη Γκρήγκοβιτς – Σκηνοθεσία: Mανώλης Αγγελάκης

 

Οι καλεσμένοι απαντούν στα ερωτήματα των νέων επιστημόνων:

Aθηνά Κοροβέση – Θεόδωρος Ρουσόπουλος

 

Οι μικροί “σεισμολόγοι” και “διαιτολόγοι” της εκπομπής!

Κάθε Τρίτη βράδυ, το πλατό της εκπομπής Χ2 γεμίζει με τα φωτεινά χαμόγελα των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Μαθητική Εικονική Επιχείρηση” του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) / Junior Achievement Greece με την πολύτιμη βοήθεια του προσωπικού του ΣΕΝ/JA Greece, των καθηγητών των παιδιών, των εθελοντών, αλλά και των γονέων των μικρών μας φίλων που τα συνοδεύουν στην εκπομπή. Μαζί του στο στούντιο, η Μαρία Γιαννέτου, η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΣΕΝ και στήριγμα των παιδιών.

Μαρία Γιαννέτου

 

Στο βίντεο παραπάνω  μπορείτε να δείτε τις παρεμβάσεις των μαθητών “επιχειρηματιών” που παρουσιάζουν τις καινοτόμες επιχειρήσεις τους στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εκπομπής, λίγο πριν τις ερωτήσεις νέων επιστημόνων και δημοσιογράφων προς τους καλεσμένους, με τις οποίες ολοκληρώνεται ο σχολιασμός των πολιτικών τεκταινομένων.

Οι μαθητές που βρέθηκαν την Τρίτη 22/01/2019 στο στούντιο ήρθαν από ένα ιδιωτικό σχολείο αυτή τη φορά, και συγκεκριμένα από την Ελληνογερμανική Αγωγή.

Πρόκειται για τους μικρούς “σεισμολόγους” και “διατροφολόγους” των Μαθητικών Εικονικών Επιχειρήσεων “Seismoving” και “Εat.it” αντίστοιχα.

Προϊόν της πρώτης επιχείρησης είναι μία εφαρμογή προειδοποίησης για σεισμούς και της δεύτερης η παραγωγή πρωτότυπων υγιεινών γευμάτων για μαθητές και πολυάσχολους γονείς που θέλουν θρεπτικά σνακ και με λίγες θερμίδες.

Τα παιδιά συνόδευσαν οι καθηγήτριές τους Βασιλική Καλκάνη και Ρόζα Τρέσσου, μαζί με την κ. Γιαννέτου.

Τα παιδιά δέχθηκαν πολλά συγχαρητήρια από τον Γιάννη Πολίτη και το εξαιρετικό πάνελ.

Τα ονόματα των μαθητών και μαθητριών: Αλέξανδρος Μοραγλής, Αντώνης Κοντόπουλος, Χριστίνα Αχλιόπτα, Ελπίδα Κρικζώνη, Μαρία Γιαννακάκη.

 

Aκολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εντυπωσιακή τηλεοπτική τους εμφάνιση που συγκίνησε και γοήτευσε.

Επόμενο ραντεβού του Χ2 την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, στις 23:30 στο Αction24 !

Μείνετε συντονισμένοι.