Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων και η εκπομπή Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη στο πλευρό των χαρισματικών μαθητών-επιχειρηματιών από το Ειδικό Σχολείο Νέου Ηρακλείου

Μέσα στην πολυτάραχη, από πολλές απόψεις, καθημερινότητά μας, το «φωτεινό πρόσωπο της Ελλάδας»… “παραμονεύει” για να μας θυμίζει ότι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή δεν κρύβονται μονάχα στις λεπτομέρειες, αλλά πολλές φορές σε αυτά που δεν βλέπουμε. Ή κάνουμε πως δεν βλέπουμε.

Αυτό το φωτεινό πρόσωπο, για να συνεχίσει να αντανακλά το φως, απαιτεί και μία ανοιχτή “θερμοκοιτίδα”. Ανθρώπους που θα σταθούν κοντά του, θα το υποστηρίξουν, αυξάνοντας έτσι την “φωτεινότητά” του, και κατ΄επέκταση την ελπίδα, ατομική και συλλογική.

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) / Junior Achievement Greece αποδεικνύει με το έργο του ότι, όταν τα παιδιά (αυτό το “φωτεινό πρόσωπο της Ελλάδας” για το οποίο κάνει λόγο κάθε Τρίτη βράδυ ο Γιάννης Πολίτης από την συχνότητα του Action 24) βρουν την κατάλληλη υποστήριξη και την ενθάρρυνση για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, τότε το μέλλον τους και το μέλλον της χώρας μοιάζει αγέρωχο.

Ο τίτλος του Σωματείου “προδίδει” από νωρίς τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται. Μιλώντας επομένως για το επιχειρείν, σκοπός του είναι η στήριξη της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας στην υλοποίηση προγραμμάτων που προάγουν την καινοτόμο σκέψη, την επιχειρηματικότητα και την πρακτική εφαρμογή των βασικών εννοιών των οικονομικών, με δημιουργικό και βιωματικό για τους μαθητές τρόπο.

Η εκπομπή Χ2 δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές που συμμετέχουν στα προγράμματα του Σωματείου μέσω των σχολείων τους -δημοσίων και ιδιωτικών-, να δείξουν στο τηλεοπτικό κοινό τις ιδέες τους, οι οποίες λαμβάνουν σάρκα και οστά με τη βοήθεια της διοίκησης του Σωματείου, των εθελοντών και των δασκάλων και καθηγητών τους.

Το τρίτο μέρος τoυ επιτυχημένου talkshow της ελληνικής τηλεόρασης, το οποίο είναι αφιερωμένο στη νέα γενιά, με τον λόγο να δίνεται σε νέους επιστήμονες και δημοσιογράφους και στους εκπροσώπους του ΣΕΝ/JA (με την Μαρία Γιαννέτου να συντονίζει τις δράσεις τους) συνοδεία μαθητών και καθηγητών, επιβεβαιώνει ότι όταν η νέα γενιά βρεθεί στο κατάλληλο περιβάλλον επικουρούμενη και υποστηριζόμενη από ανθρώπους, τότε οι δυνατότητές της αποκτούν πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις, όπου η εν λόγω στήριξη δεν λειτουργεί απλώς επικουρικά, αλλά καθίσταται και αναγκαία. Όπως η περίπτωση των μαθητών με τα σπάνια χαρίσματα που δημιούργησαν την Μαθητική “Εικονική Επιχείρηση” Healthy Bites, η οποία παράγει γλυκιές και αλμυρές μπουκίτσες.

Γιάννης Πολίτης

 

Οι μικροί μας φίλοι που βρέθηκαν στο στούντιο της εκπομπής του Γιάννη Πολίτη, την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019, συγκίνησαν τους καλεσμένους, τους συντελεστές της εκπομπής και τους τηλεθεατές όταν παρουσίασαν τα προϊόντα που οι ίδιοι σκέφτηκαν και δημιούργησαν.

Οι καθηγητές τους, που βρίσκονταν στο πλευρό τους κατά τη διάρκεια της εκπομπής, αλλά και οι γονείς τους που παρακολουθούσαν από τα παρασκήνια, δεν μπορούσαν παρά να νιώθουν υπερήφανοι για αυτά τα παιδιά με την περίσσεια θέληση και δύναμη από το Ειδικό Σχολείο ΕΕΕΕΚ (Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) Νέου Ηρακλείου Αττικής.

Τα ονόματα των μαθητών: Χριστίνα Παρίση, Σωτήρης Βελαώρας, Σταύρος Νάστος, Θεοδώρα ΠαπανικολάουΑντωνία Καρακατσάνη, και τα ονόματα των καθηγητών και συνοδοιπόρων τους στον απαιτητικό, καθημερινό αγώνα τους από τις αίθουσες του ειδικού σχολείου: Γιώργος Ευγενειάδης, Μουσουλή Μαρία και Αγγελική Καρατάσιου.

Τα συγχαρητήρια και τα λόγια επευφημίας αποδεικνύονται λίγα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπροστά στο μεγαλείο ψυχής των μαθητών και των καθηγητών τους, αλλά και σε όλους εκείνους που συμβάλλουν για να κάνουν τον κόσμο των παιδιών αυτών λίγο καλύτερο.

Πάμε λοιπόν ευθύς αμέσως να “εισχωρήσουμε” σε αυτόν τον μαγικό κόσμο των χαρισματικών παιδιών!

“Τις πιο δραστήριες μαθητικές εικονικές επιχειρήσεις τις δημιουργούν μαθητές από ειδικά σχολεία”

Στην έναρξη του τρίτου μέρους της εκπομπής, πριν ο λόγος δοθεί στους νέους επιστήμονες και δημοσιογράφους που έχει δίπλα της, η δημοσιογράφος Μαρία Γιαννέτου παρουσιάζει τα παιδιά και τους καθηγητές τους που ανυπομονούν, όπως κάθε Τρίτη να παρουσιάσουν τα καινοτόμα δημιουργήματά τους.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΣΕΝ/JA αποκάλυψε αυτήν την Τρίτη, ότι οι πιο υπέροχες και δραστήριες εικονικές επιχειρήσεις στήνονται από τα ειδικά σχολεία, γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του όλου εγχειρήματος για τον ψυχικό κόσμο των χαρισματικών αυτών παιδιών όταν έχουν την τύχη να καθοδηγούνται από καθηγητές-πρότυπα.

Η Μαρία Γιαννέτου επεσήμανε επίσης το ρεκόρ που σημειώνει φέτος το Σωματείο, λόγω της συμμετοχής 13 Ειδικών Σχολείων στο πρόγραμμα της “Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης”.

Ο καθηγητής Τεχνολογίας Τροφίμων του ΕΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου, Γιώργος Ευγενειάδης, αναφέρθηκε στο φετινό πρότζεκτ των παιδιών, το οποίο έρχεται ως συνέχεια του δραστηριοποίησης των μαθητών του κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Πρόκειται για μια επιχείρηση σύμπραξης του δημόσιου Ειδικού Σχολείου με το Κολέγιο Αθηνών, το οποίο συμβάλει με την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου της “Healthy Bites”.

Η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του ΕΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου, Μαρία Μουσουλή, εξήγησε ότι η ιδέα για την παραγωγή των προϊόντων της εικονικής επιχείρησης –μπισκότα σε αλμυρή και γλυκιά γεύση– δημιουργήθηκε από την σκέψη για στροφή στον υγιεινό τρόπο ζωής, που αφορά στην σωματική άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή.

Ειδικότερα, η κ. Μουσούλη περιέγραψε τα συστατικά των μπισκότων: η αλμυρή γεύση αποτελείται από συστατικά μεσογειακής διατροφής (ντομάτα, βασιλικός) ενώ η γλυκιά γεύση δεν φτιάχνεται από ζάχαρη αλλά από μέλι, φυστικοβούτυρο και κουβερτούρα.

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στα παιδιά, με το χαμόγελο τους να φωτίζει παρευρισκόμενους και τηλεθεατές. Τα παιδιά μίλησαν με την ακόλουθη σειρά:

  • Χριστίνα Παρίση, Υπεύθυνη Παραγωγής “Healthy Bites”

  • Σωτήρης Βαλάωρας, Υπεύθυνος Συσκευασίας “Healthy Bites”

  • Σταύρος ΝάστοςΥπεύθυνος Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας Προϊόντων “Healthy Bites”

Θεοδώρα Παπανικολάου και Αντωνία Καρακατσάνη.

Ακολουθεί το βίντεο με το τρίτο και τελευταίο μέρος της εκπομπής Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη στο Action24 (15/01/2019), που μας γέμισε με χαμόγελο και μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλαπλώς τη ζωή. 

Αρχισυνταξία: Eλένη Γκρήγκοβιτς – Σκηνοθεσία: Mανώλης Αγγελάκης

Επόμενο ραντεβού του Χ2 την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019, στις 23:30 στο Αction24 !