Το ασφαλιστικό "επί τάπητος" στην εκπομπή Χ2 με τον Γ.Πολίτη. Όλες οι χρηστικές απαντήσεις των ειδικών (Action24, 20/11/2018)
Αφιερωμένη στο ασφαλιστικό ήταν η εκπομπή Χ2 της Τρίτης 20 Νοεμβρίου στο Action 24, με τους εκλεκτούς καλεσμένους του Γιάννη Πολίτη να αναλύουν το ζήτημα δίνοντας ο καθένας τις δικές του χρηστικές πληροφορίες.
Ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Θεόδωρος Μαντάς, ο Ξενοφών Βεργίνης, ο Χρήστος Μελάς, η Ζωή Ράπτη και ο Θοδωρής Καλούδης προχώρησαν σε μία αναλυτική παρουσίαση όλων των ζητημάτων που ταλανίζουν τους πολίτες αναφορικά με το πολύπαθο θέμα του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας.
[ Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο: Χ2 20-11-2018 ]
Στον απόηχο της “νίκης” της κυβέρνησης για την μη περικοπή των συντάξεων, οι διακεκριμένοι παρευρισκόμενοι μίλησαν για αυτό το “προεκλογικό όπλο” όπως σημείωσε ο Γιάννης Πολίτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι “και προεκλογικό να μην είναι, είναι κοινωνικό, καθώς τα χρήματα που δεν θα κοπούν θα γυρίσουν πίσω στην αγορά”.
“Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων”
Ο παρουσιαστής αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της εκπομπής του και στην “τεράστια βιομηχανία αγωγών, για τις συντάξεις που κόπηκαν τα προηγούμενα χρόνια, με τα δικαστήρια να δικαιώνουν όσους προσφεύγουν σε αγωγές για να τους επιστραφούν οι περικοπές του παρελθόντος”.
Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την ύπαρξη συνταξιούχων δύο ταχυτήτων, ο Γιάννης Πολίτης έδωσε τον λόγο στον έμπειρο δημοσιογράφο και επί χρόνια στη διεύθυνση μεγάλων εφημερίδων, Θοδωρή Καλούδη, διευθυντή του economico.gr.
Σε τρία καίρια ζητήματα αναφέρθηκε ο Θοδωρής Καλούδης, τονίζοντας ότι παρά την “νίκη” της κυβέρνησης, αυτό που ουσιαστικά επιτυγχάνεται, είναι η αναδιανομή της φτώχειας.
Ειδικότερα τόνισε, πρώτον, ότι “καθ΄όλες τις ενδείξεις, οι δανειστές αποκαθιστούν την αδικία με την έως τώρα περικοπή των συντάξεων – ένα αίτημα της κυβέρνησης αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων που επιζητούσαν να υπάρξει απόρριψη της περικοπής των συντάξεων”.
“Ένα fake υπερπλεόνασμα”
Το δεύτερο σημείο στο οποίο στάθηκε ο δημοσιογράφος, είναι το πώς πήγε η κυβέρνησης στις Βρυξέλλες και ζήτησε να ανασταλεί ή να καταργηθεί ο νόμος που η ίδια ψήφισε, όπως χαρακτηριστικά είπε, παρουσιάζοντας ένα “απατηλό” όπως ανέφερε υπερπλεόνασμα, ως το βασικό της επιχείρημα για να μην προχωρήσουν οι θεσμοί στην περικοπή των συντάξεων.
“Πρόκειται για ένα fake υπερπλεόνασμα, που βγήκε από τις τσέπες όλων μας” τόνισε ο Θ. Καλούδης, κάτι που έχει αναδείξει και μέσα από τις αναλύσεις του στην ιστοσελίδα economico.gr. “Τα πήραν από τους φτωχούς για να τα δώσουν στους άλλους φτωχούς, καθώς οι μισοί ‘Ελληνες χρωστούν στην εφορία, ενώ από αυτούς που χρωστούν το 80% έχει χάσει τις ρυθμίσεις του. Είμαστε όλοι κοκκινισμένοι”.
“Aναδιανομή ενός απατηλού κουμπαρά”
“Πάμε στην αναδιανομή ενός απατηλού κουμπαρά” προειδοποίησε ο Θ. Καλούδης, αναλύοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία “με το πλεόνασμα 6% που παρουσίασε αντί 3,5% που της ζητήθηκε, είπε ότι μπορεί να ασκήσει πολιτικές κοινωνικού χαρακτήρα, και άρα δε χρειάζεται να περικόψει συντάξεις”.
Αυτή η αναδιανομή, όπως εξήγησε ο δημοσιογράφος, με την κυβέρνηση να τα παίρνει από όλους για να τα δίνει σε λίγους, απευθύνεται στην “πολιτική δεξαμενή” από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψαρέψει ψηφοφόρους.
Το τρίτο ζήτημα που ανέλυσε ο Θ. Καλούδης είναι ακριβώς αυτός ο διαχωρισμός των συνταξιούχων, με τους παλιούς, εκείνους δηλαδή που βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016, να δικαιώνονται, και όσους βγήκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου να μένουν με περικομμένες συντάξεις.
“Αντισυνταγματικό πακέτο”
Μιλώντας με αριθμούς, ο Αλέξης Μητρόπουλος ανέφερε ότι “στην αγορά εργασίας της πατρίδος μας έχουν εκδοθεί αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων συνολικού δημοσιονομικού κόστους 40-45 δισ. Συνεπώς οι δανειστές και η κυβέρνηση γνωρίζουν ότι όλο το δεύτερο μνημόνιο και όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι του βγήκαν αντισυνταγματικά με τις περικοπές κυρίως των συντάξεων και των επιμέρους συνταξιακών παροχών. Έτσι η κυβέρνηση το ανέμενε. Δεν θα συμμορφωνόταν η σημερινή κυβέρνηση αν με τους συνεργάτες μου δεν ενεργοποιούσα μία πολύ παλιά ρύθμιση του ελληνικού κράτους που τιμωρεί την κυβέρνηση που δεν υλοποιεί αποφάσεις ολομελείας ανωτάτου δικαστηρίου.”
Όλο το πακέτο του δεύτερου μνημονίου κρίθηκε αντισυνταγματικό, τόνισε ο καθηγητής, κάτι που πολλοί αγνοούν όπως είπε.
“Εκτροφή ειλώτων”
Επιπλέον, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στα στοιχεία της “Εργάνης” για τον μήνα Οκτώβριο, κάνοντας λόγο για “εκτροφή ειλώτων”.
“Οφείλουμε να βλέπουμε που οδηγείται η κατάσταση”
Στο ερώτημα του Γιάννη Πολίτη, πώς μία αριστερή κυβέρνηση ξεκινάει από τα αναδρομικά των ενστόλων και κάνει έφεση στους εργαζόμενους του ΙΚΑ, ο πρ. υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, απάντησε ότι “από τη στιγμή που μία κυβέρνηση έχει μπει στη λογική να εφαρμόσει αποφάσεις (και εδώ πράττει το σωστό καθώς πρόκειται για απόφαση προγενέστερη της απόφασης του ΣτΕ του 2015) οφείλει όμως να βλέπει και πού οδηγείται η κατάσταση”.
“Προφανώς πρέπει κάθε κυβέρνηση να νομοθετεί, αλλά πρέπει να βλέπει και πως θα εξελιχθούν τα πράγματα” προειδοποιεί από πλευράς του ο πρ. υπουργός.
“Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι μόνιμο”
Απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα του Γιάννη Πολίτη για το εάν το μέτρο για τις συντάξεις αφορά σε αναβολή ή ματαίωση, ο Γιώργος Κουτρουμάνης τονίζει ότι “εάν κάποιος ισχυριστεί ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι μόνιμο, είναι πέρα από κάθε λογική”.
“Αναγκαιότητα για μία θεαματική αλλαγή τροχιάς”
“Ποιος εγγυάται ότι το 2019 θα υπάρχει το ίδιο πλεόνασμα ή υπερπλεόνασμα για να υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι δαπάνες για τις συντάξεις σε αυτό το επίπεδο;” διερωτήθηκε ο πρ. υπουργός, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για μία θεαματική, όπως είπε, αλλαγή τροχιάς, όπου θα κυριαρχήσει η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
“Αν δεν αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα της χώρας, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για διατήρηση του επίπεδου των συντάξεων.” επεσήμανε ειδικότερα.
“Δεν έχουμε τελειώσει με το ασφαλιστικό”
Τους φόβους του ότι η κατάσταση γύρω από το ασφαλιστικό θα εκτραχυνθεί, εξέφρασε επίσης ο Γιώργος Κουτρουμάνης. “Αν σήμερα έχουμε παράνομες, αντισυνταγματικές περικοπές του 2012, 2014, καταλαβαίνετε τι θα γίνει με άλλες συντάξεις οι οποίες μειώνουν έτη περαιτέρω τις συντάξεις” ανέφερε.
“Δεν έχουμε τελειώσει με το ασφαλιστικό” σημείωσε εμφατικά ο κ. Κουτρουμάνης, κάνοντας λόγο για την “μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο δικαστήριο, εάν δεν γίνει μία συζήτηση όχι σε ευκαιριακή βάση, αλλά με τρόπο ώστε να διορθωθεί η κατάσταση, το ασφαλιστικό σύστημα να αντέξει αλλά και η οικονομία της χώρας να μπορέσει να αναπτυχθεί”.
“Ένα απέραντο ποινικό δικαστήριο”
“Προβλέπω όλη η χώρα να γίνεται ένα ποινικό δικαστήριο”, τόνισε ο γνωστός ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς με την απόψή του να είναι ταυτόσημη με του Γιώργου Κουτρουμάνη.
“Νομίζω ότι θα ωριμάσουν οι συνθήκες και θα μπούμε σε μια διαδικασία να εγκαλέσουμε ποινικά αυτούς, που παρά την ύπαρξη αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, συνεχίζουν να αρνούνται να τις εκτελέσουν. “Έχω την εντύπωση ότι όταν τα πράγματα οδηγηθούν σε ένα αδιέξοδο, θα ανοίξουμε και τέτοιο πεδίο νομικής δικαστικής εμπλοκής” επεσήαμνε.
“Εξαθλίωση της μεσαίας τάξης”
“Στην εποχή του μνημονίου δεν είδα κατάρρευση της μεσαίας τάξης, είδα εξαθλίωση, είδα φτωχοποίηση “στον πάτο του βαρελιού” ” ανέφερε ο διακεκριμένος ποινικολόγος.
“Ανεξάρτητα από τα νούμερα, τα ποσά, και τα κονδύλια, χρεώνουν περαιτέρω τη χώρα, την σπρώχνουν σε νέο μνημόνιο” πρόσθεσε ο κ. Μαντάς για να τονίσει στη συνέχεια και τη σημαντικότητα του σεβασμού στους θεσμούς.
“Στον πυρήνα του κράτους δικαίου, ο σεβασμός στους θεσμούς”
“Στον πυρήνα του κράτους δικαίου, το κρίσιμο και χρήσιμο είναι ο σεβασμός στους θεσμούς. Δεν υπάρχει χώρος για να μας απομακρύνει από την αναγκαιότητα για σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις“, ξεκαθάρισε ο ποινικολόγος.
“Δεν είναι δυνατόν σε μία ευνομούμενη πολιτεία, που απαιτεί σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις από τον τελευταίο Έλληνα πολίτη, πρώτα και κύρια να μην σέβεται αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις ολομέλειας ανώτατων δικαστηρίων η εκτελεστική εξουσία, οι άνθρωποι που κατά το Σύνταγμα εντέλλονται να υπηρετούν τη Δημοκρατία” συμπλήρωσε ο κ. Μαντάς.
“Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για ένα χάος”
Την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο ασφαλιστικό επεσήμανε ο καθηγητής, πρ. βουλευτής Λευκάδας και πρ. διοικητής ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης.
“Το χάος είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι μπορούσε κάποιος να φανταστεί αρχικά. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για αυτήν την κατάσταση, αποδεχόμενη έτσι ο γεγονός ότι ο νόμος Κατρούγκαλου έκανε πιο φτωχούς τους φτωχούς, με αποτέλεσμα την υπερεισφορολόγηση και την υπερφορολόγηση, αλλά και συγχρόνως την αποφυγή φορολόγησης για ορισμένο μέρος του πληθυσμού”, ανέλυσε ο Ξενοφών Βεργίνης στοιχειοθετώντας την συλλογιστική του.
“Αποτυχία νόμου Κατρούγκαλου”
Μιλώντας ειδικότερα, ο κ. Βεργίνης αναφέρθηκε στους “πανηγυρισμούς” της κυβέρνησης οι οποίοι στην ουσία απορρέουν από την αποτυχία του νόμου νόμου Κατρούγκαλου. Θέτοντας το ρητρικό ερώτημα για το “τί να πανηγυρίσει η κυβέρνηση”, ο πρ. βουλευτής αναφέρθηκε στον υπερδιπλασιασμό των πλεονασμάτων ως συνέχεια των αποτελεσμάτων του νόμου Κατρούγκαλου όπως ανέφερε παραπάνω, δηλαδή την υπερεισφορολόγηση και την υπερφορολόγηση.
Ενώ αναφερόμενος στους έμμεσους φόρους, επεσήμανε ότι πλήττουν τις κατώτερες εισοδηματικές τάξεις, κάνοντας και ο ίδιος λόγο για φτωχοποίηση, καθώς έτσι πλήττεται η ζήτηση, όπως εξήγησε, δεδομένου ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα διαθέτουν χρήματα μόνο για την κατανάλωση. “Μέσα από αυτή τη ζήτηση η κυβέρνηση δημιούργησε τα υπερπλεονάσματα” εξήγησε ο καθηγητής, “άρα ότι ήταν να τους πάρει, το πήρε νωρίτερα μέσω της αύξησης των φόρων και των εισφορών”.
“Έρχονται νωρίτερα αυτό που είναι να δώσουν αργότερα”, συμπλήρωσε ο κ. Βεργίνης.
“Ανύπαρκτος ΕΦΚΑ”
“Δεν υπάρχει ο ΕΦΚΑ”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρ. βουλευτής, τονίζοντας ότι ο οργανισμός υπάρχει ως διοίκηση και όχι ως λειτουργία, με τον Αλέξη Μητρόπουλο να συμπληρώνει ότι βρίσκεται σε αδράνεια ενόψει έκδοσης των σχετικών αποφάσεων. “Διοικεί τρεις προηγούμενους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι συνεχίζουν να λειτουργούν ως επιμέρους ασφαλιστικοί οργανισμοί” εξήγησε ο κ. Βεργίνης.
“Θεσμική αλλαγή στο ασφαλιστικό”
Στη συνέχεια, εξέφρασε την άποψή του για την αναγκαιότητα θεσμικής αλλαγής στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, “αν θέλουμε να κάνουμε πιο σύντομα και πιο σωστά τη δουλειά μας”.
“Αρμενίζουμε στραβά”
Με τη φράση “ο κόσμος χρειάζεται πρωτίστως δουλειά και όχι επιδόματα” ξεκίνησε την εισήγησή του ο φοροτεχνικός Χρήστος Μελάς,”γιατί πρώτον δε νιώθει πληγωμένος αλλά έχοντας την αξιοπρέπειά του”
Στραγγίζουμε την αγορά όταν δημιουργούμε υπερπλεονάσματα όταν δεν πρέπει, τόνισε ο γνωστός φοροτεχνικός, εισάγοντας επίσης στη συζήτηση το ζήτημα των μη δηλωθέντων εισοδημάτων τα οποία εξέρχονται της χώρας. “Δεν είναι στραβός ο γιαλός, εμείς αρμενίζουμε στραβά”, σημείωσε.
“Φορολογικό διαζύγιο”
Στη συνέχεια, ο Χρήστος Μελάς μίλησε για τη νέα τομή στο φορολογικό σύστημα, το φορολογικό “διαζύγιο” των συζύγων για ξεχωριστές δηλώσεις εισοδήματος. Ο κ. Μελάς τόνισε τη σημασία του νέου μέτρου για τους συζύγους που ζουν στο εξωτερικό, με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες, ενώ ανέλυσε τις εξίσου σημαντικές νέες φορολογικές αλλαγές.
Η Γραμματέας Σχέσων Κοινωνίας – Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, και υποψήφια στον Βόρειο Τομέα της πρώην Β΄Αθηνών, Ζωή Ράπτη, τόνισε και η ίδια τον σεβασμό προς τις δικαστικές αποφάσεις.
Αναφορικά με το υπερπλεόνασμα, εξήγησε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων υπολείπεται ένα μεγάλο ποσό και αυτό το ποσό προσαυξάνει, οδηγώντας σήμερα σε αυτό το πλεόνασμα.
“Δημογραφική βόμβα”
Επιπλέον, καθοριστική ήταν η αναφορά της στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, “που θα πρέπει να κάνει τους ιθύνοντες να σκεφτούν τα επόμενα βήματα γύρω από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας”.
Η Ζωή Ράπτη αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις για το 2050, που δείχνουν ότι “η Ελλάδα θα έχει πληθυσμό 8 – 8,5 εκατ., κάτι που συνεπάγεται ότι ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα είναι πολύ μικρότερος, με σοβαρές επιπτώσεις γύρω από το ζήτημα”.
“Θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή αποτίμηση του ασφαλιστικού συστήματος, για το τί συντάξεις θα δώσουμε σε βάθος χρόνου και για το πώς θα συντηρεί ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.”, τόνισε η Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος της Ν.Δ., η οποία αναφέρθηκε παράλληλα και στο πρόβλημα του brain-drain.
Δείτε όλα όσα συζητήθηκαν στην εκπομπή αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί:
“Το φωτεινό πρόσωπο της Ελλάδας”
Πέραν όμως από τις προκλήσεις της καθημερινότητας, το φωτεινό πρόσωπο της Ελλάδας είναι πάντα παρών στην εκπομπή.
Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) / Junior Achievement Greece με την υπεύθυνη επικοινωνίας, Μαρία Γιαννέτου, έφερε αυτήν την Τρίτη στο πάνελ της εκπομπής, εκτός από τους νεαρούς μαθητές-επιχειρηματίες, ένα πρόσωπο βραβευμένο.
Πρόκειται για τον καθηγητή του Αμερικανικού Κολεγίου, Γιώργο Τζήρο, ο οποίος με την εξαιρετική δουλειά του και την άριστη συνεργασία του με το Σωματείο εδώ και πολλά χρόνια, κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό βραβείο από το JA Europe!
Από το σπουδαίο έργο του κ. Τζήρου, το σχολείο στο οποίο διδάσκει, το Pierce – The American College of Greece έλαβε τον Ευρωπαϊκό τίτλο του “Επιχειρηματικού Σχολείου 2018″ – “Entrepreneurial School Award -TES 2018”.
Ο βραβευμένος καθηγητής και το ΣΕΝ/JA Greece, μέσα από το πρόγραμμα Μαθητική “Εικονική Επιχείρηση” αναδεικνύουν ταλαντούχα παιδιά, όπως την Μαρία Ελένη Κοιλάκου, την Πέννυ Αργύρη και την Χριστίνα Σέρβου που επίσης εντυπωσίασαν στην εκπομπή.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο τρίτο μέρος της εκπομπής:
Μαζί τους, στην “φωτεινή πλευρά” του πάνελ, νέοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι υποβάλλουν τα ερωτήματά τους στους καλεσμένους και σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Ραντεβού την επόμενη Τρίτη, στις 23:30 με τους εκπροσώπους των κομμάτων.