Μια αξέχαστη ηθοποιός «πρόσωπο» των Καννών

Το Φεστιβάλ των Καννών είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς κινηματογράφου, που διεξάγεται στις Κάννες της Γαλλίας, μία φορά το χρόνο. Φέτος η θρυλική ηθοποιός Ινγκριντ Μπέργκμαν θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ, που ξεκινά στις 13 Μαΐου.

Η επιλογή της διάσημης Σουηδής ηθοποιού σχετίζεται με το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της. «Η οικογένειά μου κι εγώ είμαστε βαθιά συγκινημένοι που το Φεστιβάλ των Κανών επέλεξε τη μητέρα μας για την επίσημη αφίσα» δήλωσε η κόρη της Μπέργκμαν, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, και συμπλήρωσε με νόημα: «Για κείνη η ηθοποιία δεν ήταν επάγγελμα, ήταν διακοπές». Το νέο αυτό πόστερ επιμελήθηκε ο Ερβέ Σιζιονί, ο οποίος είχε φτιάξει και το περσινό με τον Μαρτσέλο Μαστρσογιάνι.

assets_LARGE_t_420_54486003_type12713

Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν,  με τρία Όσκαρ και δύο Έμμυ στο ενεργητικό της, γεννήθηκε στη Στοκχόλμη. Είχε κερδίσει επίσης βραβείο Τόνυ για Καλύτερη Ερμηνεία Πρωταγωνιστικού Γυναικείου Ρόλου σε Θεατρικό Έργο, στην πρώτη απονομή των Τόνυ το 1947. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει τέταρτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.Μιλούσε αγγλικά και γαλλικά.

Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν είχε αρχικά παντρευτεί τον Σουηδό γιατρό Πέτερ Λίνστοβ και σε δεύτερο γάμο τον Ιταλό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσσελίνι. Πέθανε στο Λονδίνο το 1982.