Τον Μάιο η επίσημη τελετή για την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Η δημιουργία ενός γραφείου διαχείρισης του πολιτιστικού τοπίου Ζαγορίου, το οποίο θα στεγαστεί στην Πασχάλειο Σχολή στο Καπέσοβο αλλά και μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενημέρωσης θα αποτελέσουν τις πρώτες ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ένταξης του Δήμου Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO με τα πολιτιστικά τοπία, η επίσημη τελετή για την οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαΐου, παρουσία κορυφαίων παραγόντων της Unesco και φυσικά της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Όπως εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου «Είναι μία σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε τον Δεκέμβριο του 2024 να έχουμε ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις μας, για να φτάσουμε στην επίσημη ανακήρυξη του Ζαγορίου ως Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Καταλόγου της Unesco τον επόμενο Μάιο».

Η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε επίσης την σημαντικότητα της ένταξης στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco ολόκληρου του Δήμου Ζαγορίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά: «Ο Δήμος Ζαγορίου είναι ο πρώτος Δήμος στην επικράτεια που είναι ολόκληρος μνημείο της Unesco. Έχουμε σε τουλάχιστον 18 άλλους Δήμους μνημεία Unesco. Εδώ έχουμε όλο τον Δήμο Μνημείο Unesco. Και αυτό είναι τεράστια τιμή, τεράστια επιτυχία της χώρας, της Ηπείρου, αλλά και πολύ μεγάλη ευθύνη για τον Δήμο και τον Δήμαρχο που σήμερα εκπροσωπεί το σύνολο των οικισμών και των χωριών του Ζαγορίου».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης αφού ευχαρίστησε την Υπουργό για την άψογη συνεργασία τους δήλωσε: «Συζητήσαμε για τις υποχρεώσεις που έχουμε από εδώ και πέρα για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά, όπως τα δουλέψαμε μέχρι σήμερα. Όπως έχουμε πει, δεν είμαστε μόνο για τους πανηγυρισμούς, είμαστε και για τη δουλειά, η οποία θέλει συνέπεια και εμείς θα την κάνουμε».

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του από τα συμπεράσματα της σύσκεψης και τόνισε: «Από δω και πέρα έχουμε και υποχρεώσεις. Συζητήσαμε το χρονοδιάγραμμα ως τον Μάιο που θα γίνει η επίσημη τελετή. Το Ζαγόρι πλέον αλλάζει ρότα».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Ήπειρο η υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε επίσης σύσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, με τους επικεφαλής των Μουσείων για τη διαδικασία πιστοποίησης των τεσσάρων μεγάλων μουσείων της Περιφέρειας η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους.