Σε δημοπρασία πίνακας του Μονέ που παρέμενε κρυμμένος για πάνω από 50 χρόνια

Ένας πίνακας του Κλοντ Μονέ, που δεν είχε δει ποτέ κανείς μέχρι σήμερα, αναμένεται να πιάσει περισσότερα από 65 εκατομμύρια δολάρια όταν θα βγει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη στις αρχές του επόμενου μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου Christie’s.

Με τίτλο «Le bassin aux nymphéas» ή «Λίμνη με νούφαρα», ο πίνακας πλάτους δύο μέτρων αποτελεί μέρος της περίφημης σειράς του Μονέ με τα νούφαρα. Φιλοτεχνήθηκε γύρω στο 1917-1919, κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του Μονέ, όταν ο Γάλλος ζωγράφος δημιούργησε τη συγκεκριμένη σειρά έργων που σήμερα κρέμονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Μετά από σχεδόν μια ολόκληρη ζωή μελέτης του χρώματος και του φωτός, αυτός ο πίνακας «αποτυπώνει τον δυναμισμό και την ομορφιά της παροδικότητας της φύσης, εξερευνώντας την εφήμερη ατμόσφαιρα, τα εποχιακά άνθη, τα υδάτινα βάθη και τις αστραφτερές αντανακλάσεις του φωτός», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Christie’s.

Μέχρι τώρα, ο πίνακας παρέμενε στην ίδια οικογενειακή συλλογή για περισσότερα από 50 χρόνια, «άψογα διατηρημένος και κρυμμένος», δήλωσε ο Μαξ Κάρτερ, υπεύθυνος του Christie’s για την τέχνη του 20ού και 21ου αιώνα.

«Με τον Μονέ, φαινομενικά τα πάντα έχουν ήδη ιδωθεί ή ειπωθεί», πρόσθεσε ο Κάρτερ. «Το “Le bassin aux nymphéas”, το οποίο δεν έχει ποτέ εκτεθεί ή προσφερθεί σε δημοπρασία, είναι, ωστόσο, κάτι σπάνιο: ένα αριστούργημα που ανακαλύφθηκε ξανά».

Ο πίνακας θα προσφερθεί στη βραδινή δημοπρασία έργων του 20ού αιώνα του Christie’s στις 9 Νοεμβρίου. Σημαντικοί πίνακες του Μονέ έχουν στο παρελθόν αποφέρει τεράστια χρηματικά ποσά. Ένας άλλος πίνακας από τη σειρά με τα νούφαρα πωλήθηκε για 84,7 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie’s τον Μάιο του 2018, ενώ ένας πίνακας από τη σειρά με τα άχυρα πωλήθηκε για 110,7 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby’s ένα χρόνο αργότερα.