Το τέλος της τραγωδίας

Το Κέντρο Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ) συνεχίζει την πολυετή ερευνητική και δημιουργική δουλειά του στο αρχαίο δράμα με ένα θεατρικό εργαστήριο. “Το τέλος της τραγωδίας” είναι ο τίτλος του και αφετηρία και ερέθισμα είναι η δραματοποίηση ενός ιστορικού  γεγονότος. Της τελευταίας κατά την αρχαιότητα παράστασης αρχαίου δράματος με ένα απόσπασμα από τις Βάκχες μπροστά στην αυλή των Πάρθων, οι οποίοι το 53 π.Χ. είχαν μόλις συντρίψει τους Ρωμαίους.

Στη διάρκεια της παράστασης αυτής, σε μια αποτρόπαιη εκδοχή body art, o ηθοποιός Ιάσων ο Τραλλιανός πήρε από τα χέρια ενός Πάρθου το κομμένο κεφάλι του ρωμαίου στρατηγού Κράσου και καρφώνοντάς το στον θύρσο έπαιξε την σκηνή της τρελής Αγαύης στο φινάλε του έργου. Σήμερα, σε μια μεταιχμιακή εποχή όπου οι παραστάσεις τραγωδίας μοιάζουν να αγκομαχούν ανάμεσα στην ανερμάτιστη παράφραση και τον εύκολο εντυπωσιασμό, μαίνονται οι τραγωδίες της ζωής με τα κομμένα κεφάλια των θυμάτων των τζιχαντιστών να στοιχειώνουν τις τηλεοπτικές οθόνες και το διαδίκτυο. Πρόκειται για μια εξάντληση του τραγικού μηνύματος ή μήπως αυτό το τέλος της τραγωδίας ως κορυφαίου πολιτισμικού και πολιτικού γεγονότος εγκυμονεί μια καινούρια αρχή;

Με υλικό τα φινάλε από τις Βάκχες του Ευριπίδη και από τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, που παρουσιάζουν αναπάντεχες και συγκλονιστικές αναλογίες, και επίσης στοιχεία από σύγχρονές μας κοινωνικές και πολιτικές τραγωδίες της ζωής, νέοι ηθοποιοί, ερευνητές και άλλοι θεατρικοί συντελεστές θα κληθούν να σκεφτούν και να προτείνουν ιδέες και σκηνικές εκδοχές στα πλαίσια του εργαστηρίου που θα καταλήξει σε μια ανοιχτή πρόβα.

Έναρξη: Τρίτη 24 Μαρτίου, ώρα 19.30 – 22:30 στον τρίτο όροφο του Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57. Οι συναντήσεις του εργαστηρίου θα επαναληφθούν στις 14, 21, 28 Απριλίου και 5 Μαΐου με ενδεχόμενη επέκταση του προγράμματος.

Υπεύθυνος σεμιναρίου: Ομότιμος Καθηγητής Γιάγκος Ανδρεάδης

Τηλέφωνο επικοινωνίας και email για δηλώσεις συμμετοχής:

Κώστας Μητράκας 6997003415, drama.centre@panteion.org     

(Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη παράσταση του ΚΕΔΡΑ).