Βρετανία και Ελλάδα κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γράφει το Bloomberg

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται για ακόμη μια φορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, τονίζοντας πως η επιστροφή τους στην Αθήνα είναι πολύ κοντά.

Σε εκτενές δημοσίευμά του το Bloomber γράφει πως το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα άναβε το πράσινο φως για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την πάροδο του χρόνου, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ρεπορτάζ, μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την αποστολή μέρους των Γλυπτών -για πολλά χρόνια- στην Αθήνα, με το σκεπτικό της ανταλλαγής.

Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει άλλα ιστορικής αξίας αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ την ίδια στιγμή το Λονδίνο θα μπορούσε να εξασφαλίσει αντίγραφα των Μαρμάρων.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι μαραθώνιες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί, ενώ περίπλοκο είναι και το ζήτημα της μετακίνησης των Γλυπτών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου 2022 ο βρετανικός Guardian είχε αποκαλύψει ότι Αθήνα και Λονδίνο βρίσκονται σε προκαταρκτικές συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.