Eγκαίνια της έκθεσης του Θεόδωρου Στάμου στις 17 Σεπτεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του αείμνηστου συντοπίτη μας Θεόδωρου Στάμου. Μια μεγάλη ευκαιρία παρουσιάζεται στην Λευκάδα μας με την πραγματοποίηση της έκθεσης προς τιμήν του που θα γίνει από 15/09 έως 15/10/2022 ώστε να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε ένα μικρό μέρος από την μεγάλη συλλογή έργων του παγκοσμίου φήμης ζωγράφου.

Θα εκτεθεί η σειρά Ατέρμονα Πεδία Λευκάδα που δημιουργήθηκε κατά την τακτική διαμονή του Θ. Στάμου στην Λευκάδα. Είναι μια σειρά έργων γεμάτη φως από τις πιο αγαπημένες σειρές έργων του ζωγράφου καθώς η διαμονή του εδώ του προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μαζί με άλλες εικαστικές και αισθητικές του αναζητήσεις.

Η εκδήλωση αυτή επιχειρεί να αποδώσει φόρο τιμής σε ένα καλλιτέχνη που καθιέρωσε την σύγχρονη Αμερικάνικη Τέχνη με Ελληνικό στοιχείο διεθνώς.

Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να καταλάβουμε και να αναδείξουμε την σημαντική αυτή προσωπικότητα, παιδί της Λευκάδας,ώστε να μπει δίπλα στα άλλα κορυφαία ονόματα του πολιτισμού που έχει γεννήσει ο τόπος μας. Ο Θεόδωρος Στάμος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για να το αφήσουμε στην τύχη του.

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθούν, στις 20:00, στην Αίθουσα Τέχνης «Θεόδωρος Στάμος», τα εγκαίνια της έκθεσης έργων από τη σειρά Λευκάδα (infinity Field – Lefkada Series) του Θεόδωρου Στάμου.

Πολλές ευχαριστίες πρέπει να απευθύνουμε στο Ίδρυμα Ελληνικής Διασποράς για τον δανεισμό των 41 έργων που θα εκτεθούν στην Δημοτική πινακοθήκη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας και στην αίθουσα τέχνης ” Θ. Στάμος” στον Μαρκά.

Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος είναι άξιοι πολλών επαίνων για την πρόθεση τους να δανείσουν την συλλογή Ατέρμονα Πεδία να μεταφέρουν και να τοποθετήσουν τα μεγάλης αξίας έργα πολλώ δε μάλλον χωρίς προϋποθέσεις με δική τους ευθύνη και φροντίδα.

Μάλιστα είναι οι μοναδικοί συλλέκτες που δάνεισαν έργα ώστε να πραγματοποιηθεί η έκθεση με αυθεντικούς πίνακες κι όχι μεταξοτυπίες. Καλές οι προθέσεις πλείστων συλλεκτών, ακούομεν μεν την πράξην, όμως το Ίδρυμα Ελληνικής Διασποράς ετέλεσεν.

Εκτός των άλλων οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το Ίδρυμα Διασποράς,ως οι καλύτεροι γνώστες των έργων και της προσωπικότητας του Θ. Στάμου βρίσκεται συνεχώς σε μια άοκνη προσπάθεια ανάδειξης της ζωής και της δημιουργίας του ζωγράφου σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από ντοκιμαντέρ βιβλιογραφία και προβολή των έργων του στο μουσείο του Ιδρύματος στο Καστρίτσι Αχαΐας.

Βασίλης Κατωπόδης