«Ψηφιακό» πλησίασμα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Phygital δράσεις του 2021

«Στόχος μας ήταν να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά σας, έστω και διαδικτυακά, δημιουργώντας νέους τρόπους επικοινωνίας», τονίζει η πρόεδρος του ΜΚΤ Σάντρα Μαρινοπούλου.

Στις δυνατότητες που δίνει η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε έναν συγκεκριμένο φυσικό χώρο (όρος που αποδίδεται ως «phygital»), εστιάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο των δράσεών και της πολιτισμικής τους προσφοράς, το 2021, έτος που η πανδημία του νέου κορωνοϊού, έχε δυστυχώς επιβάλει πλείστες όσες στερήσεις, μεταξύ αυτών και σε όλα όσα μας έφερναν κοντά με την Τέχνη.

 

Σάντρα Μαρινοπούλου

 

«Στόχος μας ήταν να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά σας, έστω και διαδικτυακά, δημιουργώντας νέους τρόπους επικοινωνίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά της για το νέο έτος η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Σάντρα Μαρινοπούλου, καλωσορίζοντας το 2021 «με ετοιμότητα και αισιοδοξία» και ενημερώνοντας ως προς τις νέες δράσεις.

«Από εδώ και στο εξής, η στρατηγική μας εστιάζει στο «phygital» (physical και digital). Οι ψηφιακές δράσεις μας δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ τη ζωντανή σχέση με την Τέχνη και η φυσική εμπειρία θα είναι πάντα προτεραιότητα. Αυτή τη στιγμή χτίζουμε ένα νέο φιλικό ψηφιακό Μουσείο για να μπορείτε να το επισκέπτεστε ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκεστε. Θα σας προσφέρουμε δωρεάν ό,τι σας προσφέραμε τόσα χρόνια στο Διαδίκτυο, ενώ με ένα μικρό αντίτιμο, θα μπορεί κανείς να απολαμβάνει διαδικτυακά ολοκληρωμένες κινηματογραφικές αφηγήσεις των εκθέσεών μας, με ξεναγούς τους ίδιους τους επιμελητές μας. Έτσι, θα προσεγγίσουμε ‘τον ψηφιακό τουρίστα’, σε όλα τα σημεία της Ελλάδας και στο εξωτερικό», τονίζει η κα Μαρινοπούλου.

 

Εικόνα: Charles-Henri-Joseph Cordier (1827-1905)

Ελληνίδα, 1873

Μπρούντζος επιχρυσωμένος, επαργυρωμένος και επισμαλτωμένος

Ύψος 75 εκ., μήκος 45 εκ., διάμετρος βάσης 21 εκ.

Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου

Εναλλακτικός τουρισμός στην Ελλάδα - To Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Συγκεκριμένα, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει:

Πρώτη έκθεση του 2021

Η έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», που θα ξεκινούσε τον Δεκέμβριο του 2020, είναι έτοιμη στο Μέγαρο Σταθάτου και θα εγκαινιαστεί αμέσως μόλις ανοίξουν τα μουσεία. Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που περιλαμβάνει σημαντικά ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασικισμού σε διάλογο με αρχαία αριστουργήματα από μεγάλα Μουσεία της Ιταλίας και της Ελλάδας.

ZOOM στα σχολεία και Online εργαστήρια για γονείς και παιδιά

Το 2021 θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα «Zoom στα σχολεία», με livestreaming προγράμματα για μαθητές πανελλαδικά, που θα αντικαταστήσει τις ημερήσιες επισκέψεις των σχολείων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Παράλληλα, τα εργαστήρια του Σαββατοκύριακου για παιδιά και οικογένειες θα προσφέρονται κι αυτά online σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | Museum Finder | Ανακαλύψτε τα Μουσεία της  Ελλάδας

Cycladic Art Virtual Tours για ενήλικες

Το 2021 το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει live streaming cultural guided tours για ειδικά κοινά (φορείς στο εξωτερικό, πρεσβείες, εταιρείες, συλλόγους), εξάγοντας τον κυκλαδικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη virtual ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στο Hellenic-American Chamber of Commerce στη Nέα Υόρκη, με 400 συμμετέχοντες.

Σάντρα Μαρινοπούλου: Η λέξη «μουσείο» παραπέμπει σε κάτι στατικό ή βαρετό. Για εμάς είναι εντελώς το αντίθετο – Lefkadazin

Φίλοι του Μουσείου

Το 2021 ψηφιοποιούνται οι δράσεις των Φίλων του Μουσείου. Οι Φίλοι παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση μια σειρά από virtual events που σχεδιάζονται ειδικά γι’ αυτούς.

Θα χρησιμοποιηθούν νέα μέσα και πρωτότυπες θεματικές: Ξεναγήσεις σε σπίτια και στούντιο καλλιτεχνών, όπως του κορυφαίου καλλιτέχνη Jorge Pardo, του Κωνσταντίνου Κακανιά, της Γεωργίας Σαγρή και live streaming performances, με πιο πρόσφατη το virtual cooking με τον ‘Αρη Βεζενέ και τον Γιάννη Βαρελά.

Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Το 2021 θα δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στις αρχές του 2020 πραγματοποιήθηκαν VR ξεναγήσεις στην κυκλαδική συλλογή του Μουσείου, μέσα στα γηροκομεία.

Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μιας VR περιήγησης στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου για ευάλωτα άτομα που δεν μπορούν να το επισκεφθούν, που θα διανεμηθεί σε κέντρα ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), σχολεία ειδικής αγωγής καθώς και κέντρα προσφύγων.

 

*Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης / Φωτογραφία Πάρις Ταβιτιάν
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: iefimerida.gr