«Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια»: Το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη

«Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια» ονομάζεται το ιστορικό ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Αποστολίδη το οποίο θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου, στις 19:00 (ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας από τις 17:30), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.
9IWM_AVQ_031776_520_b
Θέμα του είναι τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914. Το ντοκιμαντέρ απεικονίζει τις δραματικές αλλαγές στη ζωή των κατοίκων στα Βαλκάνια την περίοδο 1914-18, από τη Βοσνία και τη Σερβία έως τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Επικεντρώνεται κυρίως στους αμάχους, για τους οποίους ο πόλεμος ήταν ιδιαίτερα σκληρός, παρουσιάζοντας τις ακρότητες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση με διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: τη Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (και ιστορική συμβούλος της ταινίας Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια), τον ιστορικό Philip Carabott [Φίλιππο Κάραμποτ] και την Kαθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου Dubravka Stojanović [Nτούμπραβκα Στογιάνοβιτς].
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Anemon Productions και το Goethe-Institut [Ινστιτούτο Γκαίτε], καθώς και με την υποστήριξη του Προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βρετανικού Συμβουλίου. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Θα προλογίσει η Διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας και των Ινστιτούτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Juliane Stegner [Γιουλιάνε Στέγκνερ].

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα www.megaron.gr