Δύο χώροι των αρχαίων Φιλίππων υποψήφιοι για ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Δύο χώροι των αρχαίων Φιλίππων είναι υποψήφιοι για να ενταχθούν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO: Ο αρχαιολογικός χώρος εντός των τειχών της πόλης και ο χώρος της Μάχης των Φιλίππων.

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση τους, αποφάσισαν ομόφωνα στο διαχειριστικό σχέδιο της υποψηφιότητας των Φιλίππων που θα πρέπει να κατατεθεί στον διεθνή οργανισμό το αργότερο ως την 1η Φεβρουαρίου.

Γι’ αυτό και το θέμα περιλήφθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

«Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η συζήτηση του θέματος δεν σχετίζεται καθόλου με την τρέχουσα περίοδο. Το διαχειριστικό σχέδιο των Φιλίππων προετοιμάζεται τα τελευταία δύο χρόνια από τις εφορείες και τις ειδικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και η τελική προθεσμία για την κατάθεσή του είναι η 1/1/2015. Επομένως, ο φάκελος εισάγεται για να είμαστε συνεπείς ως χώρα απέναντι στον διεθνή οργανισμό» τόνισε η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη.

Όπως ειπώθηκε στο συμβούλιο, στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η καταγραφή των αναγκών και των δυνατοτήτων του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, καθώς και η σχηματοποίηση των δράσεων για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξή του.

Επισημάνθηκε ότι πρόκειται για ένα ρεαλιστικό αναστηλωτικό πρόγραμμα που μπορεί να φέρει σε πέρας η χώρα και πως για την προετοιμασία του φακέλου σημαντική ήταν η συμβολή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής που πρωτοέσκαψε στην περιοχή (το 2014 ήταν η επέτειος από τα 100 χρόνια ανασκαφών στους Φιλίππους και στη Θάσο), καθώς και του πρώην Δήμου Φιλίππων (νυν Καβάλας), που υλοποίησε το πρώτο σχέδιο διαχείρισης και συναίνεσε στην κήρυξη των προαπαιτούμενων για την υποψηφιότητα ζωνών προστασίας του χώρου.