Φεστιβάλ Αθηνών: Ακυρώνονται παραστάσεις λόγω κινητοποιήσεων των συμβασιούχων

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί το Φεστιβάλ Αθηνών λόγω των κινητοποιήσεων του σωματείου των εργαζομένων του. Ήδη ακυρώθηκαν οι παραστάσεις το περασμένο Σάββατο, ενώ είναι υπό σκέψη να έχουν νέα στάση εργασίας κι αύριο Τετάρτη.

Η κινητοποίηση του σωματείου ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο με το αιτιολογικό της μη πληρωμής υπερωριών και νυχτερινών αμοιβών από τον οργανισμό. Οπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, το φεστιβάλ φαίνεται εκ του ιδρυτικού του νόμου να λειτουργεί από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. σε αντίθεση με συγγενείς φορείς που έχουν, επίσης, βραδινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Με βάση τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου και του δημόσιου λογιστικού δεν μπορούν να δοθούν νυχτερινές αμοιβές και υπερωρίες σε δημόσιους φορείς που φαίνεται να έχουν 8ωρη και πενθήμερη λειτουργία, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών. Ετσι η λύση, όπως γνωρίζουν όλες οι πλευρές, θα μπορούσε να δοθεί μόνο μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα άλλαζε το καθεστώς λειτουργίας του οργανισμού σε 12ωρη λειτουργία, όπως γίνεται π.χ. με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ και την ΕΛΣ.

Χθες είχαν συνάντηση με τη διοίκηση του οργανισμού και εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού.

Για την ενδεχόμενη νέα στάση εργασίας αύριο, Τετάρτη 5 Ιουλίου, θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν σήμερα.

Πάντως στον χορό των κινητοποιήσεων στον πολιτισμό μπαίνουν την Πέμπτη 6 Ιουλίου και οι αρχαιοφύλακες με τρίωρη στάση εργασίας.