Στην ταινία «Toni Erdmann» το κινηματογραφικό βραβείο LUX για το 2016

Η ταινία «Τόνι Έρντμαν» (Toni Erdmann – 2016), της Γερμανίδας Μάρεν Άντε, είναι ο μεγάλος νικητής του Βραβείο LUX που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Φέτος ο θεσμός γιορτάζει τα δέκα χρόνια ύπαρξής του, έχοντας δικαίως αναδειχτεί ως ένας από τους κυριότερους θεσμούς στον χώρο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, επιβραβεύοντας αξιόλογες ταινίες οι οποίες πραγματεύονται σύγχρονα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες στην Ευρώπη.

Lux Prize 2016

Το Βραβείο LUX καθιερώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μέσο προβολής του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ιδιαίτερα της κινηματογραφικής δημιουργίας, εστιάζοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και ιδιαίτερα στις αξίες της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας κατανόησης.

Στα δέκα χρόνια ύπαρξής του, το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιδιώκει δύο κύριους στόχους. Να στρέψει τα φώτα στη δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη, αλλά και να υποστηρίξει την κυκλοφορία των ευρωπαϊκών συμπαραγωγών στο εσωτερικό της Ένωσης.

Οι τρεις ταινίες – φιναλίστ που διαγωνίζονταν:

«Με τα Μάτια Ανοιχτά / As I Open My Eyes» της Λεϊλά Μπουζίντ
«Εγώ, ο Κολοκυθάκης / My Life as a Courgette» του Κλωντ Μπαράς
«Τόνι Έρντμαν / Toni Erdmann» της Μάρεν Άντε