Ο θεατρολόγος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Σπάθης πέθανε το πρωί της Δευτέρας 29 Δεκεμβρίου στον Κυανού Σταυρό, όπου νοσηλευόταν με πνευμονική λοίμωξη. Ήταν 89 ετών.
Από τους συστηματικούς μελετητές της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου, ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την προεπαναστατική θεατρική κίνηση στα χρόνια του Διαφωτισμού και το θέατρο του 18ου και 19ου αι., ασχολήθηκε με το έργο του Ξενόπουλου, τον ρεαλισμό στο νεοελληνικό δράμα των αρχών του 20ού αιώνα και ενδιαφέρθηκε για τη σκηνοθεσία στην Ελλάδα και φυσιογνωμίες της ελληνικής σκηνής του 20ού αιώνα, όπως ο Χρηστομάνος, ο Ροντήρης, ο Κουν, ο Σεβαστίκογλου.
Γεννημένος στο Κάιρο το 1925, σπούδασε θεατρολογία (1950-1955) στη Σχολή Θεατρολογίας του Κρατικού Θεατρικού Ινστιτούτου στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ. Έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Ιστορίας του Θεάτρου στο Ινστιτούτο Ιστορίας των Τεχνών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ στη Μόσχα, όπου εργάστηκε ως ερευνητής (1958-1965).
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1965 άσκησε κριτική θεάτρου στο περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης. Στη διάρκεια της Δικτατορίας έζησε αυτοεξόριστος στο Παρίσι, όπου συμμετείχε στο σεμινάριο του Κ. Θ. Δημαρά στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης, καθώς και σε ομάδα εργασίας στο Τμήμα Θεάτρου του Centre National de la Recherche Scientifique που διηύθυνε ο D. Bablet.
Στη μεταπολίτευση, δίδαξε ιστορία θεάτρου σε Δραματικές Σχολές (Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου, ΚΘΒΕ, Θεάτρου Τέχνης) ως το 1984. Από το 1983 άρχισε την πανεπιστημιακή του καριέρα, διδάσκοντας Ιστορία του ευρωπαϊκού και του νεοελληνικού θεάτρου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συνταξιοδοτήθηκε ως τακτικός καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο δίδασκε από το 1991.
Εξέδωσε τη μελέτη Ο Διαφωτισμός και το νεοελληνικό θέατρο (1986), μια συνοπτική ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και την κωμωδία Αλεξανδροβόδας ο ασυνείδητος (1995) του Γ. Ν. Σούτσου. Συνεργάστηκε σε αρκετά συλλογικά έργα αλλά και με φιλολογικά περιοδικά (Ο Ερανιστής, Τα Ιστορικά, Πόρφυρας κ.ά.) για θέματα των ενδιαφερόντων του αλλά και για ζητήματα που αφορούν το ρωσικό θέατρο.
Για την απώλεια του Δημήτρη Σπάθη η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο ιστορικός του θεάτρου, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Σπάθης, υπήρξε μια εξέχουσα μορφή του πνευματικού κόσμου και της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου, με πλούσιο επιστημονικό έργο. Ήταν αληθινός παιδαγωγός, σεμνός, συνεπής και σταθερός στις καλλιτεχνικές του απόψεις. Δεν πρόδωσε ποτέ τα πιστεύω του και δίδαξε στους μαθητές του τη σκληρή δουλειά και την αγάπη για το θέατρο. Το Τμήμα και η ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την οδύνη τους για την απώλειά του».
Η κηδεία του θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 2 Ιανουαρίου, στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου. Αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Χρύσα Προκοπάκη, ποιήτρια και μεταφράστρια, και τα παιδιά του Ηλία και Κατερίνα.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=663240