Βιβλία – δώρα για λάτρεις της γεύσης!

Μπορεί να ακούγεται ως κλισέ η ατάκα «το βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο», ωστόσο είναι αλήθεια και σίγουρα οι λάτρεις της γαστρονομίας και γενικότερα της απόλαυσης της γεύσης θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα δώρα σας αυτά που σας προτείνουμε. Θα τους βοηθήσουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, όχι μόνο σε επίπεδο συνταγών και χρήσιμων συμβουλών, αλλά και γενικότερα στο να κατανοήσουν τη φιλοσοφία και τη σκέψη ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το αντικείμενο της γαστρονομίας για πολλά χρόνια, είτε από την πλευρά του επαγγελματία μάγειρα και ζαχαροπλάστη, είτε από τη σκοπιά του ερευνητή.

Από την ειδική στήλη του βιβλίου του αθηνόραμα Umami παρουσιάζουμε κάθε φορά ό,τι ενδιαφέρον κυκλοφορεί στον τομέα της γαστρονομίας και το τελευταίο διάστημα βομβαρδιζόμαστε με όλο και περισσότερες νέες εκδόσεις. Για τις ημέρες των γιορτών εμείς ξεχωρίσαμε ενδεικτικά μερικές από τις τελευταίες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων που θεωρήσαμε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερη πρόταση δώρου, για διαφορετικούς ίσως κάθε φορά λόγους…

«Βανίλια – Σοκολάτα» του Στέλιου Παρλιάρου (Εκδόσεις Πεδίο). Με τον υπότιτλο: «Μαδαγασκάρη… έτσι μυρίζει ο παράδεισος» ο σπουδαίος Έλληνας ζαχαροπλάστης παρουσιάζει 68 συνταγές με σοκολάτα και βανίλια, με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του στη Μαδαγασκάρη, ένα όνειρο ζωής γι’ αυτόν. Μια ξεχωριστή έκδοση, που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως λεύκωμα, αφού περιλαμβάνει και κείμενα για τη Μαδαγασκάρη, μαζί με τις μοναδικές φωτογραφίες του Στέλιου Παρλιάρου από το ταξίδι.

«Με άρωμα κανέλας» της Μαρίας Εκμεκτσίογλου (εκδόσεις Μίνωας). Το ολοκαίνουριο βιβλίο μαγειρικής της δημοφιλούς σεφ από την Κωνσταντινούπολη Μαρίας Εκμετσίογλου περιλαμβάνει 63 συνταγές με αρώματα και μνήμες από το παρελθόν της, γεμάτες μυρωδικά και μπαχαρικά. Οι συνταγές είναι εκείνες που αγαπά να μαγειρεύει η ίδια για φίλους και συγγενείς και η έκδοση διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και προσωπικές τις αναμνήσεις.

«Μόνος στην κουζίνα» της Ντίνας Νικολάου (εκδόσεις Μίνωας). Το δώρο για τα ενήλικα παιδιά σας ή τη νεαρή σας σύντροφο. Δεν πρόκειται για άλλο ένα βιβλίο μαγειρικής για πρωτάρηδες, αλλά έναν πραγματικά χρήσιμο οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς που θέλει να ασχοληθεί συστηματικά με την κουζίνα. Έτσι, υπάρχουν συμβουλές για την οργάνωση της κουζίνας, μυστικά για τα τρόφιμα, τα ψώνια και τον χειρισμό τους, βασικές παρασκευές, αλλά και συνταγές βασικές ή «έξυπνα πειραγμένες», με την εμπειρία μιας καλής μαγείρισσας.

 

«Η γεύση της μνήμης» του Επίκουρου (εκδόσεις Ίκαρος). Το τελευταίο βιβλίο του κριτικού γεύσης Αλμπέρτου Αρούχ, γνωστού με το ψευδώνυμο «Επίκουρος», που κυκλοφόρησε λίγο αφού εκείνος φύγει από τη ζωή. Είναι μια απολαυστική βιωματική διήγηση των γευστικών αναμνήσεων που τον καθόρισαν, από τα μπουρεκάκια της μαμάς των παιδικών του χρόνων μέχρι τα grandes tables των αστεράτων σεφ που επισκέφθηκε ως επαγγελματίας. Ένα βιβλίο ζωής που μιλά στην ψυχή του καθενός…

«Για να μην ξαναπείς ποτέ μα2 πεινάω» του Τάσου Αντωνίου (εκδόσεις Πατάκη). Ενενήντα μία «μαμαδίστικες» συνταγές γρήγορες και οικονομικές, ιδανικές για τα πρώτα βήματα στην κουζίνα από τον Τάσο Αντωνίου, τον δημιουργό της αφιερωμένης στο food culture παλτφόρμας Μαμά Πεινάω. Το βιβλίο είναι high tech γι’ αυτό μπορείς να κατεβάσεις το σχετικό application σε smartphone και σκανάροντας τον κωδικό κάθε συνταγής να έχεις ό,τι χρειάζεσαι για τη λίστα του σουπερμάρκετ ή την εκτέλεση στην οθόνη του κινητού σου ανά πάσα στιγμή!

«Οι γεύσεις που μεγαλώσαμε» του Ανδρέα Λαγού (Ελληνοεκδοτική). Ο γνωστός τηλεοπτικός σεφ μοιράζεται μαζί μας τις αναμνήσεις του από την κουζίνα της Σάμου των παιδικών του χρόνων, αλλά και συνταγές από το δημιουργικό ταξίδι του στη μαγειρική της Μεσογείου που βιώνει εδώ και χρόνια. Στις σελίδες του οι γευστικές προτάσεις ενός νομά που μας καλεί στο τραπέζι να δημιουργήσουμε με τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα και μυρωδικά και με έμπνευση κλασικές συνταγές με τη δική του φιλοσοφία και ιεροτελεστία…

 

«Άθενς Σπεσιάλ» του Βασίλη Καλλίδη (εκδόσεις Πατάκη). Ένας must have οδηγός για τους Αθηναίους που…το ψάχνουν. Το τελευταίο βιβλίο του γνωστού τηλεοπτικού σεφ δεν είναι ένα βιβλίο με συνταγές μαγειρικής (αν και περιέχει στο τέλος κι ένα σχετικό παράρτημα). Εδώ έχει συγκεντρώσει όλες τις αγαπημένες του γωνιές στην Αθήνα  για φαγητό, γλυκό ή street food, τα μέρη που, όπως λέει ο ίδιος, νιώθει σαν στο σπίτι του.

«Μαγειρέψτε οικονομικά με τον Jamie», του Jamie Oliver (εκδόσεις Διόπτρα). Ο αγαπημένος του κοινού νεαρός Άγγλος σεφ, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της εποχής, στο τελευταίο του βιβλίο επικεντρώνεται στο πώς μπορούμε να μαγειρεύουμε νόστιμα και θρεπτικά φαγητά, χωρίς να επιβαρύνουμε ιδιαίτερα το πορτοφόλι μας. Γι’ αυτό και οι 120 προτάσεις του είναι οικονομικές, ενώ στο βιβλίο υπάρχουν και συμβουλές για έξυπνες αγορές τροφίμων και εργαλείων κουζίνας, σωστή αποθήκευση και συντήρησή τους και μυστικά κατά της σπατάλης των φαγητών που μας περισσεύουν.

 

«Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις» του Άκη Πετρετζίκη (εκδόσεις Ψυχογιός). Το πρώτο βιβλίο μαγειρικής του νεαρού σεφ που αναδείχθηκε νικητής του πρώτου ελληνικού Master Chef είναι μια εντυπωσιακή και καλαίσθητη έκδοση με περισσότερες από 150 συνταγές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Προσεγγίζει τη μαγειρική από την προσωπική του φιλοσοφία ως chef και συγκεντρώνει όλες τις αγαπημένες του συνταγές.

Πηγή: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

http://www.athinorama.gr/umami/market/editorschoice/?edtid=2503898