Οι ταινίες της εβδομάδας

Παιδικές ταινίες, περιπέτειες, συγκινητικά μελοδράματα και  θρίλερ συνθέτουν το κινηματογραφικό τοπίο αυτής της εβδομάδας.

Julieta

Η Χουλιέτα ετοιμάζεται να φύγει από την Μαδρίτη με τον σύντροφό της. Στο δρόμο συναντά μια παλιά φίλη της κόρης της, την οποία έχει χρόνια να δει. Αποφασίζει να μείνει στη Μαδρίτη και αρχίζει να θυμάται τη ζωή της: τη γνωριμία της με έναν μυστηριώδη άνδρα, την γέννηση της κόρης της και τα γεγονότα που οδήγησαν την κόρη της να την εγκαταλείψει σε ηλικία 18 ετών. Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ φτιάχνει ένα μελόδραμα σαν ταινία μυστηρίου. Ο θεατής θα χαζέψει τον τρόπο που στήνει τα πλάνα, τη χρωματική του παλέτα και φυσικά τη δουλειά που ο σκηνοθέτης κάνει με τις ηθοποιούς του (πολύ καλές η Έμμα Σουάρες και η Αντριάνα Ουγκάρτε). Παρά την ενδιαφέρουσα ματιά, ο Αλμοδόβαρ κάνει εδώ κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν με τρόπο πολύ πιο επιτυχημένο (για παράδειγμα στο «Όλα για τη Μητέρα μου»).

Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ
Πρωταγωνιστούν: Έμμα Σουάρες, Αντριάνα Ουγκάρτε

Ο Λογιστής
Νεαρός λογιστής θεωρείται θαυματουργός στον κόσμο των κακοποιών και έχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτει «εξαφανισμένα» χρήματα ή να κρύβει χρηματικά ποσά. Μία εταιρεία τεχνολογίας θα ζητήσει από τον Κρίστιαν να εξετάσει τα βιβλία της επιχείρησης για να ανακαλύψει ένα ποσό που έχει χαθεί. Η δουλειά αυτή θα αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη για τον Κρίστιαν, ο οποίος με τη σειρά του αποδεικνύει ότι και αυτός είναι επικίνδυνος. Η ταινία του Γκάβιν Ο’ Κόνορ είναι μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια, με έναν ρόλο που παραπέμπει και στις ταινίες Μπάτμαν της DC. Μυστήριο, συμμορίες διεφθαρμένων, μία εμβληματικής σημασίας σχέση με τους γονείς, μία σιωπηλή φιγούρα που φέρει τα τραύματα του παρελθόντος και μια παράξενη αίσθηση ηθικής βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ενδιαφέρουσας περιπέτειας. Το κερασάκι στην τούρτα; Ότι τόσο ο Μπεν Άφλεκ (σε έναν ρόλο που του ταιριάζει απόλυτα), όσο και ο Τζ.Κ.Σίμονς θα συναντηθούν ξανά στην επόμενη ταινία Μπάτμαν -με τον Άφλεκ να παίζει τον Σκοτεινό Ιππότη και τον Σίμονς τον επιθεωρητή Γκόρντον. Παρά τις σεναριακές απιθανότητες, ο Λογιστής είναι μία διασκεδαστική ταινία με μυστήριο και περιπέτεια.

Σκηνοθεσία: Γκάβιν Ο’ Κόνορ
Πρωταγωνιστούν: Μπεν Άφλεκ, Άννα Κέντρικ, Τζ. Κ. Σίμονς, Τζέφρι Τάμπορ, Τζον Μπέρνθαλ

Frantz
Μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μία κοπέλα, η Άννα, συναντά κάθε μέρα στον τάφο του αρραβωνιαστικού της έναν νεαρό Γάλλο. Ο νεαρός της λέει ότι ήταν φίλος με τον Φραντς και τόσο η ίδια η Άννα, όσο και οι γονείς του Φραντς αρχίζουν να εξαρτώνται από αυτόν τον νεαρό, την ώρα που τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία τα πάθη που προκάλεσε ο πόλεμος δεν έχουν σβήσει. Ο Φρανσουά Οζόν (8 Γυναίκες) άντλησε έμπνευση από ταινία του Ερνστ Λούμπιτς και δημιούργησε ένα ασπρόμαυρο, αντιπολεμικό και τρυφερό μελόδραμα -όπου όμως αποφάσισε να βάλει έγχρωμες πινελιές. Και μπορεί η εξέλιξη της ιστορίας να είναι μάλλον αναμενόμενη, ωστόσο σε μία Ευρώπη που προτιμά το μίσος από την ενότητα η ιστορία του Frantz μπορεί να προβληματίσει και να προειδοποιήσει.

Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν
Πρωταγωνιστούν: Πιέρ Νινί, Πάουλα Μπέερ

Ο Πιτ και ο Δράκος του
Ο Πιτ χάνει τους γονείς του σε δυστύχημα και σώζεται από έναν δράκο. Με τον δράκο αυτόν που τον ονομάζει Έλιοτ θα ζήσει στο δάσος για πέντε χρόνια μέχρι τη στιγμή που θα τον βρει μία δασοφύλακας (Μπράις Ντάλας Χάουαρντ), η οποία δεν μπορεί πάντα να δει τον -ενίοτε αόρατο- Έλιοτ. Όταν η ίδια η ύπαρξη του δράκου απειληθεί, ο Πιτ θα τα βάλει με την τοπική κοινωνία για να σώσει τον δράκο του. Με έντονα πάνω της τα σημάδια του Ε.Τ. του Σπίλμπεργκ, το ριμέικ της animation ταινίας της Disney -παραγωγής 1977- είναι μία τρυφερή ιστορία για τη φιλία και την ενηλικίωση, με εντυπωσιακά εφέ.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λόουερι
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Γουές Μπέντλεϊ, Κρις Ούρμπαν

Η Μεγάλη Επιστροφή
Ο Λου συνελήφθη και στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα δραπέτευσε. Η σύζυγός του και η κόρη του έχουν χρόνια να τον δουν και το κόμμα απαγορεύει οποιαδήποτε επαφή μαζί του. Πολλά χρόνια μετά, ο Λου θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με την οικογένειά του.Είναι πια ένας πολίτης που έχει «αναμορφωθεί», αλλά η σύζυγός του δεν τον αναγνωρίζει. Εκείνος θα κάνει τα πάντα για να τον θυμηθεί. Το συγκινητικό μελόδραμα του Ζανγκ Γιμού έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες με δύο χρόνια καθυστέρηση και είναι μία ταινία για την ιστορική μνήμη: για αυτά που προσπαθούμε να αποδεχθούμε και για όσα έχουμε ξεχάσει. Ισχυρός ο συμβολισμός της ταινίας, αν και υπάρχουν στιγμές που ο μελοδραματικός τόνος της ταινίας κουράζει τον θεατή -όπως και η συνεχής χρήση του πιάνου.

Σκηνοθεσία: Ζανγκ Γιμού
Πρωταγωνιστούν: Γκονγκ Λι, Τσεν Νταομίνγκ

Belgica
Δύο αδέλφια αποφασίζουν να συνεργαστούν και να ανοίξουν μαζί ένα μπαρ στο Βέλγιο με στόχο να αλλάξουν τη νυχτερινή ζωή. Το εγχείρημά τους είναι στην αρχή επιτυχημένο, αλλά στη συνέχεια οι καταχρήσεις και η απουσία ρεαλιστικού σχεδίου θα δημιουργήσει προβλήματα και θα οδηγήσει στην σύγκρουση. Μετά το βραβευμένο «Broken Circle Breakdown» ο Φέλιξ Βαν Γκρόνινγχεν έρχεται με μία ταινία και πάλι γεμάτη μουσική, αλλά λιγότερο μελοδραματική. Τον Βαν Γκρόνινγχεν ενδιαφέρει και εδώ η σύγκρουση: αυτή τη φορά μεταξύ δύο αδελφών και όχι μεταξύ ενός ζευγαριού. Η ταινία του διαθέτει ενέργεια στην κινηματογράφηση, αλλά όχι και φρεσκάδα.

Σκηνοθεσία: Φέλιξ Βαν Γκρόνιγχεν
Πρωταγωνιστούν: Στεφ Άρτς, Τομ Φερμίρ

Ouija: Η πηγή του κακού

Μετά από την επιτυχία του θρίλερ του 2014, το κοινό μεταφέρεται στο Λος Άντζελες του 1967, όπου μια χήρα με τα δύο κορίτσια της πραγματοποιούν «συνεδρίες» επίκλησης πνευμάτων προκειμένου να αποσπούν χρήματα από τους εύπιστους πελάτες που προστρέχουν σε εκείνες για παρηγοριά. Πολύ γρήγορα, όμως, αυτό που ξεκίνησε ως αθώα εξαπάτηση του αφελούς κόσμου εξελίσσεται, μετά την προσθήκη της χρήσης στις συνεδρίες ενός πίνακα Ouija, σε κάτι τρομακτικό.

Σκηνοθεσία: Μάικ Φλάναγκαν
Πρωταγωνιστούν: Χένρι Τόμας. Ελίζαμπεθ Ρίζερ, Νταγκ Τζόουνς

Σχολικά Γυμνάσια

Ο Ρέιφ έχει καλλιτεχνική φαντασία επικών διαστάσεων… και ένα μικρό πρόβλημα με την εξουσία και τους κανόνες, το οποίο και φουντώνει όταν μεταφέρεται σε ένα άκρως αυστηρό και καταπιεστικό σχολείο. Ο Ρέιφ και ο καλύτερός του φίλος καταστρώνουν ένα σχέδιο για να πατήσουν κάθε κανόνα του σχολείου. Η μάχη τους με τον διευθυντή φέρνει το χάος στον πραγματικό κόσμο, αλλά και σε εκείνον στο μυαλό του Ρέιφ. Ο διευθυντής, όμως, δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα…

Σκηνοθεσία: Στιβ Καρ
Πρωταγωνιστούν: Γκρίφιν Γκλουκ, Λόρεν Γκράχαμ

Lo Svitato

Ο Αχιλλέας, εργάζεται ως γκρουμ σε μια μεγάλη εφημερίδα. Η ψιλόλιγνη φιγούρα του Αχιλλέα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ρεπόρτερ –μεταφορέας σε μια εφημερίδα , ένας άνθρωπος για όλες τι δουλειές. Ένας αφελής, τολμηρός και κατεργάρης με αρκετά κότσια και φαντασία ώστε να ονειρεύεται να γίνει δημοσιογράφος. Αποφασίζει λοιπόν να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, όταν ο φίλος του ο Τζίτζι, ένας επιχειρηματίας, επικαλέστηκε την ευστροφία του για να τον κατευθύνει να προετοιμάσουν από κοινού μια μεγάλη κλοπή, την οποία πρώτος αυτός θα ανακοινώσει σαν είδηση στην εφημερίδα. Ο στόχος ήταν να απαγάγουν καθαρόαιμα σκυλιά και να τα αντικαταστήσουν με σκυλιά που δεν είναι ράτσας. Τελικά τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή. Τα σκυλιά δεν είναι εκεί και ως εκ τούτου καταρρέει το σχέδιο. Ωστόσο, ο Τζίτζι εκμεταλλεύεται όλη την κατάσταση και φεύγει με την Ελένη, την παλιά αγάπη του Αχιλλέα. Ο αφελής Αχιλλέας επιστρέφει στη συνηθισμένη και άθλια πραγματικότητά του. Θα βρει παρηγοριά στην αγκαλιά της Νταϊάνα, που τον αγαπά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σκηνοθεσία: Κάρλο Λιτσάνι
Πρωταγωνιστούν: Ντάριο Φο, Φράνκα Ράμε, Τζόρτζια Μόλ, Λέο Πισάνι, Ουμπέρτο Ντόρσι