Τέχνη στα ατμοσφαιρικά φουαγιέ των θεάτρων

Πληθαίνουν τα θέατρα που φιλοξενούν στο φουαγιέ τους το τελευταίο διάστημα εικαστικές εκθέσεις που τα θέματά τους είτε συνδέονται με την παράσταση είτε είναι δουλειές νέων καλλιτεχνών, μιας και οι συγκεκριμένοι χώροι προσελκύουν πλήθος θεατρόφιλων και δίνουν την ευκαιρία να κερδίσουν την αναγνώριση.

Στο πλαίσιο της παράστασης “Σμύρνη μου, αγαπημένη” στο φουαγιέ του «Θέατρον» φιλοξενείται η έκθεση «Η Σμύρνη των Ελλήνων» από την Ένωση Σμυρναίων. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων και περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτρέτα και κειμήλια που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθούν όψεις της ελληνικής Σμύρνης, κυρίως κατά τον 19ο και 20ό αιώνα έως το 1922 και να καταδειχθούν οι υψηλότατες επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό και την κοινωνική πρόνοια.

Τις πρώτες του εκθέσεις εγκαινίασε το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στο πλαίσιο του νέου εικαστικού προγράμματος «Στ’ ανοιχτά» όπου εκτός από θεατρικές παραστάσεις θα συνυπάρχουν πολλαπλές μορφές τέχνης όπως η μουσική, ο χορός, το τραγούδι, τα εικαστικά, η περφόρμανς κ.ά.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι δημιουργηθεί ένας δίαυλος ανάμεσα στους εικαστικούς καλλιτέχνες και στις φετινές θεατρικές παραγωγές του θεάτρου.

Οι δύο εκθέσεις η πρώτη με τίτλο «Η Φρυνίχου στ’ Ανοιχτά» με έργα των Γιώργου Γυπαράκη και Γιώργου Χαρβαλιά φιλοξενούνται στη θεατρική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης της οδού Φρυνίχου και η δεύτερη, «Το Υπόγειο στ’ Ανοιχτά», καταλαμβάνει το χώρο της θεατρικής σκηνής του Υπογείου με έργα των Γιάννη Θεoδωρόπουλου, Λίζης Καλλιγά, Αλίκης Παλάσκα και Νίνας Παπακωνσταντίνου.

Οι επιλογές των έργων για την πρώτη έκθεση βασίστηκαν στις τρέχουσες παραστάσεις της Φρυνίχου «Το θηρίο στη ζούγκλα» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη και «Vanya: δέκα χρόνια μετά» της Ομάδας Blitz, ενώ για την έκθεση που θα καταλάβει τη θεατρική σκηνή του Υπογείου οι επιλογές των έργων βασίστηκαν στις τρέχουσες παραστάσεις του Υπογείου «Αλεξάνδρεια» (σκην. Δ. Αγαρτζίδη και Δ. Αναστάσογλου) και «Με τα Δόντια» (σκην. Γ. Μόσχου). Περισσότερα….

Στο πολυεπίπεδο φουαγιέ του θεάτρου Σημείο φιλοξενείται η έκθεση «ULYSSEEING». Πρόκειται για μία σύγχρονη εικαστική έκθεση 7 νέων καλλιτεχνών, αποφοίτων και φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.

Ο τίτλος της έκθεσης, ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στο λατινικό όνομα του Οδυσσέα (Ulysses) και το αγγλικό απαρέμφατο του ρήματος βλέπω (seeing), παραπέμπει στην έντονη προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλει ένας καλλιτέχνης σήμερα, σε μια δεινή περίοδο για την τέχνη εν γένει.

Όλοι οι συντελεστές της έκθεσης είναι νέοι άνθρωποι και για αρκετούς η εργασία τους για την έκθεση αυτή, αποτελεί το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους. Ο λόγος γι’αυτήν την επιλογή υπήρξε η επιθυμία να παρουσιαστεί η τέχνη των νέων μέσα και διαμέσου των ίδιων.Περισσότερα…

Tην ιστορία του θεάτρου κατά τον 20ό αιώνα αποτυπώνει ο Ιωάννης Μουχασίρης στην έκθεση υπό τον τίτλο «Ένας αιώνας θεατρικοί συγγραφείς» που θα φιλοξενείται στο θέατρο Αλκμήνη(Αλκμήνης 8, στο Γκάζι) μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Προσωπογραφίες, μεταξύ άλλων του Όσκαρ Ουάιλντ, του Άλφρεντ Τζάρι, του Φερνάντο Αραμπάλ, του Γιούκιο Μισίμα, του Πέτερ Χάντκε, καταγράφουν με ιδιότυπο τρόπο τη συμβολή ενός εκάστου στην Τέχνη, παραπέμποντας σε μοναδικά έργα-σταθμούς στην πορεία του θεάτρου τον αιώνα που έφυγε.

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Πηγή: http://entertainment.in.gr/html/ent/981/ent.174981.asp