Μέγαρο Μουσικής: Γάλλοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν παράσταση 12 ωρών

Το Φεστιβάλ Αθηνών στις 30 και 31 Ιουλίου μας παρουσιάζει μια  12ωρη γαλλική παράσταση που μας συστήνει τον Χιλιανό συγγραφέα Ρομπέρτο Μπολάνιο.

Ο Ρομπέρτο Μπολάνιο, συγγραφέας με παγκόσμια επιτυχία και φανατικούς αναγνώστες, γεννήθηκε στη Χιλή, αλλά σε ηλικία 13 ετών μετανάστευσε με την οικογένειά του στο Μεξικό. Το 1973 αποφάσισε να επιστρέψει στη Χιλή προκειμένου να στηρίξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Αλλιέντε, έφτασε όμως λίγες μέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοσέτ.

Συνελήφθη για τη συμμετοχή του στην αντίσταση ενάντια στη δικτατορία, ενώ μετά την απελευθέρωσή του επέστρεψε στο Μεξικό, απ’ όπου αργότερα μετανάστευσε στην Ισπανία (1978) για να εγκατασταθεί οριστικά στην Blanes, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη της Καταλανίας. Πέθανε στη Βαρκελώνη το 2003 από μια δυσλειτουργία του ήπατος, η οποία τον ταλαιπωρούσε για περισσότερο από μία δεκαετία.

Ο συγγραφέας πέθανε αφήνοντας πίσω του αδημοσίευτο έργο χιλίων σελίδων, το μυθιστόρημα «2666», στο οποίο βασίζεται η παράσταση.

roberto_bolano
Ήδη από την αρχή του έργου γίνεται σαφής η ατμόσφαιρα Αποκάλυψης που διατρέχει το κείμενο.

Στα πέντε μέρη της ιστορίας παρακολουθούμε, μεταξύ άλλων, μια παρέα θεωρητικών της λογοτεχνίας που αναζητούν έναν μυστηριώδη συγγραφέα, έναν καθηγητή στα πρόθυρα της τρέλας, έναν σαστισμένο Αμερικανό δημοσιογράφο. Χαμένοι αστυνομικοί, φόνοι, έρωτας, βία και trafficking συνθέτουν τον καμβά του έργου, μέσα από τον οποίο αναδύεται μια κουρασμένη Ευρώπη του μέλλοντος και μια διεφθαρμένη Αμερική. Μάταια οι ήρωες ψάχνουν να βρουν τη σωτηρία.

Την παράσταση αναλαμβάνει ο βραβευμένος νεαρός σκηνοθέτης Ζουλιέν Γκοσλέν με την κολεκτίβα Si vous pouviez lécher mon coeur, που δανείζονται τις ιστορίες και τη δομή του έργου του Μπολάνιο και δημιουργούν μια δωδεκάωρη παράσταση, προκαλώντας το κοινό να βιώσει ένα ολόκληρο σύμπαν στα όρια της πραγματικότητας.

Το μυθιστόρημα «2666» θεωρείται η κορύφωση της μυθοπλαστικής ικανότητας του συγγραφέα του, το οποίο και κέρδισε το 2004 το βραβείο Salambo για το καλύτερο ισπανόφωνο μυθιστόρημα.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη 30 και 31 Ιουλίου, σχεδόν από 6 ώρες η κάθε μέρα, με διάλειμμα.
Τα σκηνικά της παράστασης δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου Στρασβούργου.

Η παράσταση είναι στα γαλλικά, με ελληνικούς υπότιτλους.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»
30-31 Ιουλίου