Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Γ. Γραμματικάκη

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παρουσιαστεί ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του καθηγητή Φυσικής και ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Γραμματικάκη.

Η παρουσίαση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 14 Ιουνίου από τον καθηγητή Αστροφυσικής του Α.Π.Θ. Γιάννη Σειραδάκη, λίγες ημέρες μετά από την παρουσίαση των επιγραφών που κατάφεραν να διαβάσουν οι επιστήμονες πάνω στον αρχαίο μηχανισμό.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων χρονολογείται από το 2ο αιώνα π.Χ και βρέθηκε στο ομώνυμο ναυάγιο το 1900.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Σειραδάκης θα παρουσιάσει ένα λειτουργικό αντίγραφο του Μηχανισμού, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το διεθνές κοινό για αυτόν τον πρώτο υπολογιστή της ανθρωπότητας, ο οποίος επέτρεπε την παρακολούθηση των πλανητών και την πρόβλεψη των εκλείψεων.

Σύμφωνα με τον κ. Γραμματικάκη, ο στόχος της διοργάνωσης είναι διπλός: «Να γνωρίσουμε και να θαυμάσουμε ένα συγκλονιστικό δημιούργημα της αρχαίας εποχής, που δίκαια αποκλήθηκε ο πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας. Υπάρχει και μια «παράλληλη Ελλάδα», που εξακολουθεί να δίδει λαμπρά δείγματα πολιτισμού, επιστήμης και σωστής Παιδείας. Η σημασία, λοιπόν, της εκδήλωσης δεν έγκειται μόνον στη σπουδαιότητα του ίδιου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων”.