Οι ταινίες της εβδομάδας

Με μία επική μάχη μεταξύ νάνων, ξωτικών, τεράτων και ανθρώπων ολοκληρώνεται η τριλογία του Χόμπιτ, ο πρόλογος στον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών». Η Νέα Υόρκη είναι το φόντο μίας τρυφερής σχέσης μεταξύ δύο αντρών. Ο θύτης γίνεται θύμα σε ένα ισπανικό θρίλερ, βραβευμένο στο Σαν Σεμπάστιαν. Η πρώτη αγάπη μπορεί να είναι παντοτινή υποστηρίζει μία αμερικανική αισθηματική ταινία. Και ένα φιλμ νουάρ από την Ελλάδα, με κακοποιούς που έχουν αισθήματα.

Χόμπιτ: η μάχη των πέντε στρατών *** (The Hobbit: the battle of the five armies)

(και σε 3D)
Φαντασίας- Διάρκεια 144′ – Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ

Σκηνοθεσία: Πίτερ Τζάκσον
Παίζουν: Ίαν Μακ Κέλεν, Μάρτιν Φρίμαν, Ρίτσαρντ Άρμιτρατζ, Ορλάντο Μπλουμ, Κέιτ Μπλάντσετ, Κρίστοφερ Λι, Λουκ Έβανς, Χιούγκο Ουίβινγκ, Εβάντζελιν Λίλι

movies18122014005

Χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά εφέ και τα απόκοσμα σκηνικά με τη φαντασία ενός προικισμένου παραμυθά, ο Πίτερ Τζάκσον φτιάχνει εικόνες που προκαλούν δέος. Δράση που κόβει την ανάσα, με μονομαχίες επάνω στα σπασμένα κομμάτια μίας παγωμένης λίμνης ή επάνω σε πανύψηλες πέτρινες κατασκευές που γκρεμίζονται σταδιακά στο χάος. Από αυτή την άψογα συντονισμένη επική σύνθεση δεν λείπει το συναίσθημα.

Δραματική η μεταστροφή του βασιλιά των Νάνων (που θυμίζει σαιξπηρικό ήρωα και ερμηνεύεται εξαιρετικά από τον Ρίτσαρντ Άρμιτρατζ), τραγική η κατάληξη ενός έρωτα, συγκινητικός ο επίλογος. Ο βασισμένος σε βιβλία του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν κύκλος της Μέσης Γης -αλληγορία του πολέμου της δημοκρατίας κατά του ολοκληρωτισμού- ολοκληρώνεται με ένα υπερθέαμα φτιαγμένο με μεράκι από έναν σκηνοθέτη που δεν έχει μόνο το βλέμμα στραμμένο στο box office, αλλά είναι και ερωτευμένος με τον κινηματογράφο.

 

Η αγάπη είναι παράξενη ***  (Love is strange)

Δραματική – Διάρκεια 94′ – ΗΠΑ, Γαλλία, Βραζιλία, Ελλάδα


Σκηνοθεσία: Άιρα Σαχς

Παίζουν: Άλφρεντ Μολίνα, Τζον Λίθγκοου, Μαρίζα Τομέι, Ντάρεν Μπάροους, Τσάρλι Τάχαν

movies18122014001

Μία γλυκόπικρη ιστορία αγάπης μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου που διανύουν την τρίτη ηλικία. Ο Μπεν και ο Τζορτζ επισημοποιούν μία σχέση συμβίωσης σαράντα περίπου χρόνων, όταν παντρεύονται στη Νέα Υόρκη. Ο γάμος τους, αν και καθ’ όλα νόμιμος, έχει σοβαρές επιπτώσεις: ο Τζορτζ απολύεται από το καθολικό σχολείο όπου εργάζεται ως καθηγητής μουσικής και αναγκάζονται να ζήσουν χώρια ώσπου να πουλήσουν το διαμέρισμά τους. Ο Μπεν φιλοξενείται προσωρινά στο σπίτι ενός παντρεμένου ανιψιού του, ενώ ο Τζορτζ πηγαίνει να μείνει με δύο φίλους του. Ο πρώτος προκαλεί αναστάτωση στην οικογένεια, ιδιαίτερα στον έφηβο γιο που δείχνει να τον αντιπαθεί. Ο δεύτερος είναι απόλυτα αποδεκτός μέσα σε ένα γκέι περιβάλλον.
Μία τέλεια ενορχηστρωμένη δουλειά συνόλου. Ακόμα μία ορθή επιλογή της συμπαραγωγού εταιρείας Faliro House Productions του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου.


Magical Girl ** ½

Θρίλερ – Διάρκεια 127′ – Ισπανία, Γαλλία

Σκηνοθεσία: Κάρλος Βερμούτ
Παίζουν: Χοσέ Σακριστάν, Μπάρμπαρα Λένι, Λουίς Μπερμέχο

movies18122014003

Μία γυναίκα με διαταραγμένη προσωπικότητα διασταυρώνεται με τη μοίρα της και καθορίζει τη μοίρα των άλλων σε ένα ισπανικό δραματικό θρίλερ που απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν.

Μία κομψά στιλιζαρισμένη ταινία με σασπένς, μυστήριο και συμβολισμούς ανοιχτούς σε διάφορες ερμηνείες. Αν παραβλέψουμε τις σεναριακές της αυθαιρεσίες, θα μπορούσαμε να τη «διαβάσουμε» ως μία πολιτικοκοινωνική αλληγορία της σύγχρονης Ισπανίας και γενικά των Λατίνων. Εκτός κι αν πάψουμε να ζητάμε λογικές εξηγήσεις και πούμε ότι είναι όλοι τους τρελοί.

Η πρώτη αγάπη **
(The best of me)

Αισθηματική – Διάρκεια 118′ – ΗΠΑ

Σκηνοθεσία: Μάικλ Χόφμαν
movies18122014002m

Παίζουν: Μισέλ Μόναχαν, Τζέιμς Μάρσντεν, Τζέραλντ ΜακΡάνεϊ, Λιάνα Λιμπεράτο, Λουκ Μπρέϊσι

Κορίτσι και αγόρι αγαπιούνται με πάθος, όμως κορίτσι αφήνει τελικά αγόρι λόγω παρεξήγησης. Ξαναβρίσκονται ύστερα από είκοσι χρόνια, σχεδόν σαραντάρηδες πλέον. Η Αμάντα είναι σύζυγος και μητέρα, ο Ντόσον εργένης. Εκείνος δεν την ξεπέρασε ποτέ, αντίθετα με εκείνη που συμβιβάστηκε με έναν γάμο. Τους έφερε ξανά κοντά ένας πεθαμένος φίλος με τη διαθήκη του.

Συνεχίζοντας αδιάκοπα το συναισθηματικό σφυροκόπημα, αυτό το καραμπινάτο μελό που βασίζεται σε μπεστ σέλερ του μετρ του είδους Νίκολας Σπαρκς, καλπάζει προς μία σπαρακτική τελική ανατροπή. Άψογα ρυθμισμένος από τον Μάικλ Χόφμαν, έναν ικανό σκηνοθέτη, ο μηχανισμός παραγωγής δακρύων. Προβλέπουμε ουρές ευαίσθητων ψυχών εφοδιασμένων με χαρτομάντηλα.

Οι αισθηματίες * 
Φιλμ νουάρ – Διάρκεια 94′ – Ελλάδα

Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης

Παίζουν: Τάκης Μόσχος, Δημήτρης Λάλος, Χάρης Φραγκούλης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ευτυχία Γιακουμή, Αθηνά Παππάmovies18122014006o

Τα κουρέλια τραγουδούν ακόμα (και ερωτεύονται) σε ένα φιλμ νουάρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη με σαφείς επιδράσεις από το έργο του αξέχαστου Νίκου Νικολαϊδη.

Η έλλειψη ειρμού και το φλου αρτιστίκ του όλου εγχειρήματος δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κάπως ονειρικού κόσμου της νύχτας, όπως ήταν ίσως η πρόθεση του σκηνοθέτη- σεναριογράφου, αλλά προκαλούν σύγχυση. Καλοί οι νεαροί πρωταγωνιστές, ο Δημήτρης Λάλος και ο Χάρης Φραγκούλης, σε ρόλους χωρίς σαφή περιγράμματα.

Δείτε περισσότερα στο: http://www.nooz.gr/entertainment/kinimatografiki-evdomada-oi-nees-tainies181220014