Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, πλήρως ανακαινισμένο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό το Σάββατο 7 Μαΐου, μετά από 9 ολόκληρα χρόνια που παρέμενε κλειστό.
Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς παρουσία του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, που τέλεσε τον αγιασμό, του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου, της Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων Στέλλας Χρυσουλάκη και του Δημάρχου Κυθήρων Ευστράτιου Χαρχαλάκη.
Παρόντες στην εκδήλωση των εγκαινίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων, ήταν ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Masuo Nishibayashi και ο Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Ελλάδα κ. Noel Kilkenny.
«Το Μουσείο είναι ένας σύνθετος χώρος διπλής φιλοξενίας. Και ως χώρος διπλής φιλοξενίας είναι ανοιχτός όχι μόνο για τους κατοίκους του, αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένους από άλλους πολιτισμούς. Με αυτή την έννοια η φιλοξενία που είναι πολλαπλή, δημιουργεί το υπόβαθρο και για τουριστική ανάπτυξη. Δεν θα πρέπει όμως να βλέπουμε τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς μας χώρους ως ευκαιρία να φέρνουμε τουρίστες στον τόπο μας, αλλά αντίστροφα. Ότι δηλαδή ο δικός μας τόπος, ως τόπος φιλοξενίας μπορεί να υποδεχθεί ξένους πολιτισμούς και ξένους ανθρώπους, ώστε αυτοί να μετέχουν στον δικό μας πολιτισμό.
Αυτό μπορεί να είναι η βάση του πολιτισμού, που θα μας φέρει και οικονομικά οφέλη», σημείωσε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που προηγήθηκε των εγκαινίων στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Κύθηρα ο κ. Μπαλτάς παρέστη και στην εκδήλωση μνήμης για τη Ρόζα Κασιμάτη, μητέρα του Λευκάδιου Χερν, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου την Παρασκευή 6 Μαΐου, παρουσία του Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Masuo Nishibayashi και του Πρέσβη της Ιρλανδίας στην Ελλάδα κ. Noel Kilkenny.
Εκεί ο κ. Μπαλτάς παρακολούθησε τις ομιλίες για τη μητέρα του Λευκάδιου Χερν, από τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Γεώργιο Λεοντσίνη και την Ιστορικό – Φιλόλογο κ. Ελένη Χάρου.