"Έφυγε" από τη ζωή η Φραντζέσκα Ιακωβίδου

Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Φραντζέσκα Ιακωβίδου πέθανε την Κυριακή στο πατρικό της σπίτι στην Αθήνα πλήρης ημερών (γεν. το 1922).

Κόρη της ποιήτριας και συγγραφέως Λιλής Ιακωβίδη-Πατρικίου και του ηθοποιού Μίχη Ιακωβίδη, εγγονή του ζωγράφου Γεωργίου Ιακωβίδη και σύζυγος του ζωγράφου και χαράκτη Χρίστου Δαγκλή, η Φραντζέσκα Ιακωβίδου ξεκίνησε από το θέατρο. Φοίτησε πρώτα στη σχολή του Γιάννου Σαραντίδη, με τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Μίνω Βολανάκη, και έπειτα στη φημισμένη σχολή του Ράινχαρτ στη Βιέννη.

Γυρνώντας στην Ελλάδα το 1949, άρχισε την καριέρα της στο θέατρο παίζοντας στους θιάσους του Εθνικού, Λαμπέτη-Χορν, στις μουσικές κωμωδίες του Rex με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Αννα Καλουτά, και προσλήφθηκε ως παρουσιάστρια στην ΕΙΡ (μετέπειτα ΕΡΤ) το 1952.

Το 1953 έκανε το πρώτο της ρεσιτάλ τραγουδιού στο Rex κερδίζοντας τις επευφημίες του κοινού και την αποδοχή των σοβαρών κριτικών της εποχής. Στη συνέχεια βρέθηκε με υποτροφία στο Παρίσι, και ακολούθησαν παρουσιάσεις της σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η ερμηνεία της στο ρεπερτόριο της Edith Piaf σε ρεσιτάλ της στον Παρνασσό της έδωσε τον τίτλο η «Ελληνίδα Πιαφ».

Κατά τη διάρκεια της χούντας ζει στο Παρίσι με τον σύντροφό της, ζωγράφο και χαράκτη Χρίστο Δαγκλή, του οποίου το σημαντικό έργο επιμελήθηκε και μετά τον θάνατό του το 1991. Γυρνώντας στην Αθήνα με τη μεταπολίτευση, συνεχίζει τη θεατρική της πορεία. Στο ευρύτερο κοινό μένει επίσης γνωστή από την -επί 12 χρόνια- εκπομπή της «Τραγουδώντας το χτες» στο Β’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ παρουσιάζοντας συνεντεύξεις, ιστορικά ντοκουμέντα εποχής και σπάνιο μουσικό υλικό από την ιστορία του παλιού ελληνικού τραγουδιού.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στη 1 μ.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.