Θεσσαλονίκη: Στο σφυρί ασημένια κομψοτεχνήματα της τσαρικής οικογένειας

Ασημένια κομψοτεχνήματα της τελευταίας τσαρικής οικογένειας, ανάμεσα στα οποία σπάνια αντικείμενα που είχαν χαρίσει στον έλληνα γιατρό Χαράλαμπο Ακριβόπουλο ο τσάρος Νικόλαος ο Β’ και άλλα μέλη της τσαρικής οικογένειας, βγαίνουν στο σφυρί σε ηλεκτρονική δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 Ιανουαρίου ως τις 11 Φεβρουαρίου από οίκο δημοπρασιών στη Θεσσαλονίκη.

Ο Χαράλαμπος Ακριβόπουλος είχε χρηματίσει στρατιωτικός ιατρός του ρωσικού στρατού και υπηρέτησε για μια περίοδο στο παλάτι ως ένας από τους δεκάδες θεράποντες γιατρούς.

Σύμφωνα με τον εγγονό του Αβραάμ, για τις υπηρεσίες του έπαιρνε, κάποιες φορές, ιδιαίτερα ασημένια αντικείμενα από την τσαρική οικογένεια, όπως ένα άρμα-παιχνίδι που το σέρνουν δύο άλογα, που τού έκανε δώρο ο γιος του τσάρου, μία ταμπακιέρα που φέρει το όνομα «Νάστια», υποκοριστικό της μικρής κόρης του Νικολάου του Β’, Αναστασίας, καθώς και μία οβάλ μπιζουτιέρα.

Η συλλογή του Ακριβόπουλου, μαζί με δεκάδες άλλα ρώσικα ασημένια αντικείμενα -διακοσμητικά και είδη καθημερινής χρήσης του 18ου αιώνα- θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Myro Antique’s House μέσω της ηλεκτρονικής του σελίδας www. myroauctions.gr

Κουταλάκια για το χαβιάρι, σκαλιστά ποτήρια σαμπάνιας, τσαγιέρες, ασημένιες πιατέλες, λαβίδες για ψάρια, ακόμα και ασημένιες κουτάλες, που χρησιμοποιούσαν στα μαγειρεία του παλατιού, είναι μερικά από τα αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν.

Όλα τα αντικείμενα φέρουν ειδικές σφραγίδες πιστοποίησης από το εργαστήρι κατασκευής τους, το έτος κατασκευής, τον επιθεωρητή του αντικειμένου (ελέγχονταν τα πάντα πριν βγουν στην αγορά) και το τοπόσημο, όπως ο Άγιος Γεώργιος που είναι στη Μόσχα και ο δικέφαλος αετός στην Πετρούπολη. Μάλιστα, οτιδήποτε αντικείμενο προορίζονταν για το παλάτι, ο δημιουργός υπέγραφε ολογράφως.

Στην ηλεκτρονική δημοπρασία έχουν ήδη αναρτηθεί όλα τα αντικείμενα. Ολόκληρη η συλλογή εκτιμάται ότι θα αποφέρει 200.000 ευρώ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5190196/sto-sfyri-ashmenia-kompsotexnhmata-ths-tsarikhs-oikogeneias/