της Σάντρας Βούλγαρη
Δεινόσαυροι, Ρωμαίοι εκατόνταρχοι και αμετανόητοι ηγεμόνες, κατάδικοι, βεδουίνοι, πειρατές και πανικόβλητοι πιγκουίνοι, αρλεκίνοι και ένας λευκός μονόκερως. Ο Ευγένιος Τριβιζάς στα καλύτερά του, με το νέο του έργο: μουσικό ονειρόδραμα «σε δώδεκα σκηνές και μια κλεψύδρα» με τίτλο «Δώδεκα παρά δώδεκα», που έγραψε κατόπιν παραγγελίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για να ανέβει πρώτα στη σκηνή από τις 18 ώς τις 30 του μηνός στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης συνέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες ανέλαβε ο Φωκάς Ευαγγελινός. Τα έσοδα των παραστάσεων, που ανήκουν στον κύκλο «Χριστούγεννα στο Μέγαρο», θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ταμείου Υποτροφιών των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων.
Το έργο, όπως μας είπε ο κ. Τριβιζάς, «διαδραματίζεται μια βραδιά Πρωτοχρονιάς λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στον προθάλαμο του χωροχρόνου. Ο αποτυχημένος στη θητεία του παλιός χρόνος, αναζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία αποφασίζει να απαλλαγεί από τον νέο και να πάρει τη θέση του».
Οταν τον ρωτώ γιατί ονόμασε το έργο του «ονειρόδραμα» μού θυμίζει τον Αύγουστο Στρίντμπεργκ και το δικό του «Ονειρόδραμα», βασισμένο στη φιλοσοφία του συγγραφέα που εγκατέλειψε τον νατουραλισμό και τους ρεαλιστικούς χαρακτήρες για μια διαφορετική δομή βασισμένη στη λογική του ονείρου. Σκέφτομαι πως πράγματι η «λογική του ονείρου» εκφράζει απόλυτα τα βιβλία και τα έργα του πιο δημοφιλούς Ελληνα συγγραφέα για παιδιά, ο οποίος ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στην εργασία του ως καθηγητή Εγκληματολογίας και στη δημιουργία των πανέξυπνων και ανατρεπτικών ιστοριών του.
Ισορροπία αντιθέσεων
Με τον χαρακτηριστικό του τρόπο ο Τριβιζάς περιγράφει με ακρίβεια τη λεπτή αυτή ισορροπία στη ζωή του… «Κινούμαι μεταξύ ζοφερών φυλακών και ηλιόλουστων νηπιαγωγείων, μεταξύ θεατρικών παρασκηνίων και αστυνομικών σταθμών, μεταξύ εμβριθών νομικών διατριβών και διασκεδαστικών παραμυθιών, μεταξύ ειδεχθών εγκλημάτων και ιπποτικών ανδραγαθημάτων. Μια συνεχής εναλλαγή εικόνων, αισθήσεων και παραστάσεων. Μια ισορροπία αντιθέτων».
Γνωστός και βραβευμένος διεθνώς ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει μυήσει στον κόσμο του πολλές γενιές αναγνωστών θεατών και ακροατών από την εποχή της Φρουτοπίας στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Αυτή την περίοδο ο Κωνσταντίνος Ρήγος ετοιμάζει μια νέα παραγωγή της Φρουτοπίας στο θέατρο Ρεξ με τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη στον ρόλο του δαιμόνιου δημοσιογράφου Πίκου Απίκου και στο Θέατρο Χορν έχει αρχίσει ήδη να παίζεται «Η τελευταία μαύρη γάτα» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη, Κωνσταντίνου Μπιμπή και Αθηνάς Μουστάκα. «Η συγγραφή είναι από τη φύση της μια μοναχική διαδικασία. Απαιτεί απομόνωση και αυτοσυγκέντρωση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είναι παράξενο, είναι μαγικό ότι κάτι που δημιουργεί ένας συγγραφέας μέσα σε μοναξιά και απομόνωση γίνεται κάποια στιγμή πεδίο επικοινωνίας πλήθους συντελεστών», λέει.
Αφορμή για την παράσταση «Δώδεκα παρά δώδεκα» ήταν η «παρατήρηση ότι έχουμε την τάση να προσωποποιούμε τον χρόνο. Από το Annus mirabilis του John Dryden έως το Annus horribilis της βασίλισσας Ελισάβετ για το 1992, κατηγοριοποιούμε τις χρονιές σε θαυμαστές που εκθειάζουμε και καταστροφικές που καταδικάζουμε».
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Γρηγόρης Βαλτινός (Παλιός Χρόνος) και Πάνος Μουζουράκης (Νέος Χρόνος). Μαζί τους εκατό νεαρά μέλη του Μουσικού Ομίλου των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης και της Χορωδίας Graduarti υπό τη διεύθυνση και διδασκαλία της μαέστρου Χριστίνας Βαρσάμη-Κούκνη. Επιπλέον συμμετέχει ένα δωδεκαμελές σύνολο από μέλη της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΝΕΡΙΤ υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη.
«Γράφω με μελάνι ασημένιας σουπιάς»
«Οι πειρατές της καμινάδας» ήταν το πρώτο παραμύθι που έγραψε ο Ευγένιος Τριβιζάς, με ήρωες δύο πειρατές που ένα βράδυ Πρωτοχρονιάς φυλακίζουν τον Αη Βασίλη και παίρνουν τη θέση του. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια σε συνέχειες στη «Διάπλαση των Παίδων» και κυκλοφορεί ακόμα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Για το μυστικό της επιτυχίας του ο συγγραφέας θυμίζει ότι δεν υποτιμάει τα παιδιά και προσπαθεί να αντικρίσει τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια. Τονίζει πάντως ότι βοηθάει «το ότι γράφω τα βιβλία μου με φτερό παγονιού βουτηγμένο σε μελάνι ασημένιας σουπιάς και ότι ο παπαγάλος μου παραμιλάει στον ύπνο του παραμύθια»…
@ Το «Δώδεκα παρά Δώδεκα» θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο από τις εκδόσεις Καλέντη. Ηδη από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το νέο χριστουγεννιάτικο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Το μυστήριο των τριών κλεμμένων δώρων».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/795477/article/politismos/8eatro/o-gero-xronos–arneitai-na-fygei